Дойде ли есента задължително си купувам сочни, сладки смокини, за да си направя някой любим сладкиш. Галетът със смокини е изключително лесен и бърз десерт, а вкусът е чудесен. Хрупкаво, маслено тесто с ароматен и сладък смокинен плод. Бихте могли да го поднесете и като предястие с парченца синьо сирене и чаша Розе за разкош.
200 г брашно
50 г кристална захар
щипка сол
125 г студено масло
1 яйце
продукти за плънката:
10 бр. големи смокини
2 с.л. кафява захар
1 яйце за намазване
Сложете в купа брашното, захарта и солта. Разбъркайте добре. Нарежете на малки парченца маслото. Добавете го в купата. Претрийте с ръце, докато получите маслени трохи. Добавете едно, цяло яйце и разбъркайте. Оформете тесто. Увийте го във фолио и приберете в хладилник за 30 минути да стегне.
През това време измийте и подсушете смокините. Отрежете дръжките. Разрежете ги по средата.
Пригответе си голяма тава. Покрийте я с хартия за печене.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Поръсете плота и точилката с брашно. Разточете масленото тесто във формата на кръг. Не се стремете да има равна форма. При галета, колкото по-рустикален и натурален е видът, толкова по-добре.
Прехлупете тестото върху единия край на точилката и преместете разточеното тесто върху тава, покрита с хартия за печене. Подредете смокиновите половинки в средата, като оставяте борд отстрани. След това започнете да прегъвате борда върху плодовете, като леко прищипвате тестото, за да не се отваря.
Поръсете с 2 с.л. кафява захар. Разбийте едно яйце и намажете с четка коричката, за да добие хубав загар.
Изпечете галета за 30 минути, докато добие златист загар.
Да ви е сладко!
Страхотен е!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря Веси :)
ИзтриванеЩе се пробва обичам смокини.Изглежда апетитно
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Радвам се, че ви харесва.
Изтриване