Да се събудиш сутрин от мириса на прясно кафе. Такива утрини обичам. Ежедневието ми е много динамично, изпълнено с много ангажименти и обикновено започва от ранни зори с чаша, ароматно кафе и бърз разбор на деня и предстоящите задачи с моята половинка.
Ако сте любител на ободряващо, шварц кафе ви препоръчвам да се доверите на премиум качеството на Bosch Styline TKA 8633. Кафемашината е с много елегантен дизайн, лесна е за употреба и измиване и не на последно място прави чудесно кафе. Любимата ми функция е програмируемия таймер, благодарение на който утрините ми ухаят на кафе още преди да се събудя.
200 гр брашно
50 г захар
щипка сол
125 г студено масло
1 яйце
продукти за крем Кафе:
3 жълтъка
1/4 ч.ч. захар
1 ванилия
1 кафена чаша студено, шварц кафе
1 ч.л. ликьор
200 г меко масло
2 с.л. заквасена сметана
ледени кубчета
Сложете в купа брашното, захарта и ванилията. Нарежете маслото на малки парчета в брашното. Започнете да претривате с ръка, докато получите маслени трохи. Добавете и едно яйце. Омесете тесто и го оформете на топка. Увийте го в кухненско фолио и го сложете в хладилника за половин час.
През това време пригответе крема.
Сложете в малка тенджерка 3 жълтъка, 1/4 ч.ч. захар, солта и ванилията. Добавете студеното кафе.
Разбийте с миксер и сложете на котлона на бавен огън. Бъркайте непрекъснато, докато сместа се посгъсти и започне да става кремообразна. Веднага след това сложете тенджерата в купа с лед, за да се охлади.
В друга купа разбийте мекото масло с миксер. Започнете да добавяте яйчения крем на няколко пъти. Добавете и ликьора. На финала сложете и заквасената сметана и разбъркайте всичко добре.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Извадете тестото от хладилника и го оставете леко да се отвърне за 5 минути.
Пригответе си форми за тарталети. Намажете ги с масло и ги поръсете с брашно. Изтупайте излишното.
Вземете топче от тестото, с големината на кайсия. Притиснете го с ръце и покрийте дъното и стените на формата за тарталети. По същия начин оформете и останалите. Боцнете ги с вилица на дъното, за да не се надуят.
Печете ги във фурната за около 20 минути, докато добият златист загар. Охладете ги напълно и ги извадете от формите.
Напълнете ги с крем и заравнете. Декорирайте със зърна кафе или шоколадов дропс.
Да ви е сладко!
Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)
Колко е количеството на брашното за крема, защото явно е пропуснато, няма го при необходимите продукти?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, в крема няма брашно. Не е пропуснато. Кремът се сварява с жълтъци и след това се монтира с масло.
ИзтриванеБлагодаря Ви, сега я прочетох по внимателно 😉!
ОтговорИзтриване