Търсене в този блог

понеделник, 16 август 2021 г.

Печени, пълнени малки, лилави патладжани с булгур, сушени домати и сирене

    Когато забелязах на пазара тези красиви, бейби патладжани, които никой не беше избрал, се върнах от вкъщи, за да ги взема. В главата ми се роди тази вкусна рецепта за пълнени, печени, лилави патладжани с булгур, сушени домати, босилек и сирене. Може би е взаимствана от турската кухня, защото там е много популярен булгур с домати, не знам, но комбинацията е много апетитна и същевременно много засищаща. Дори Беатрис одобри булгура, който не беше опитвала досега. Споделяла съм с вас колко харесвам вкуса на истинското, краве сирене Боровица. То придава фина мекота и лека соленост на цялото ястие на финала.

Продукти:

5 бр. бейби, лилави патладжани

черен пипер

сол

30 мл. зехтин

1 ч.ч. булгур

2 и 1/2 ч.ч. вода

60 мл. доматен сос

1 глава лук

2 скилидки чесън

връзка пресен босилек

шепа сушени домати

150 г натрошено краве сирене Боровица


Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор.

Измийте патладжаните и ги подсушете. Нарежете ги по дължина на две половини, без да махате дръжката. Поръсете ги със сол и черен пипер и полейте със струя зехтин. 


                    

Печете патладжаните до омекване, като по средата на печенето ги обърнете и веднъж наобратно, за да се изпекат равномерно.

През това време сварете булгура в 2 и 1/2 ч.ч. вода до омекване. Подправете с малко сол.


В малка тенджерка задушете нарязани на ситно лук и чесън с малко зехтин и вода. Когато омекнат добавете булгура, сложете доматения сос и още малко сол. Гответе няколкото минути и изключете котлона. Нарежете сушените домати и ги сложете при булгура. Добавете и нарязан на ситно пресен босилек. Разбъркайте всичко много добре.

Напълнете с готовата смес печените патладжани. Поръсете отгоре с натрошено, краве сирене. Полейте с фина струйка зехтин за разкош и поднесете.

Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар