Търсене в този блог

петък, 6 август 2021 г.

Пуешко с гъби шийтаке

    Изключително ароматно ястие. Сосчето, което се получава е вълшебно и става за утопяване с хлебче :) Гъбите шийтаке придават чудесен вкус. Освен това са и много полезни. Популярни са в Източноазиатските страни като Япония, Китай и Корея. Отличен източник са на мед, селен и цинк, както и витамини от групата B. Аз поднесох със свежа салата, но би било чудесно и с гарнитура от ориз или печени картофи.



Продукти:

400 г пуешки гърди, нарязани на кубчета

1 малка глава лук

3 скилидки чесън

1 ч.л. нарязан, пресен розмарин

1/2 ч.л. пушен червен пипер

черен пипер

1/2 червен пипер

сол

50 г масло

30 мл. зехтин

250 г пресни гъби шийтаке

1 ч.ч. качествено бяло вино

Поставете кубчетата пуешко в купа. Добавете подправките - пушен червен пипер, сол, черен пипер, розмарин и червен пипер. Полейте с две супени лъжици зехтин. Разбъркайте добре и оставете настрана.

Измийте, подсушете и нарежете гъбите шийтаке на парчета.

Нарежете на ситно лука и чесъна. Стопете в тенджера или дълбок тиган маслото с малко зехтин. Запържете лука и чесъна с малко водичка, докато изври. Добавете месото и разбъркайте. Гответе на силен огън с постоянно бъркане, докато добие златист загар за около 10 минути. Налейте бялото вино и изчакайте леко да се редуцира. 

На финала добавете нарязаните гъби шийтаке. 


Бъркайте и леко намалете котлона на средна степен. След още пет минути подправете още малко на вкус ако е необходим черен пипер и малко сол и изключете.

Поднесете топло.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар