Търсене в този блог

четвъртък, 26 август 2021 г.

Тарталети с крем Кафе

    Да се събудиш сутрин от мириса на прясно кафе. Такива утрини обичам. Ежедневието ми е много динамично, изпълнено с много ангажименти и обикновено започва от ранни зори с чаша, ароматно кафе и бърз разбор на деня и предстоящите задачи с моята половинка.

   Ако сте любител на ободряващо, шварц кафе ви препоръчвам да се доверите на премиум качеството на Bosch Styline TKA 8633. Кафемашината е с много елегантен дизайн, лесна е за употреба и измиване и не на последно място прави чудесно кафе. Любимата ми функция е програмируемия таймер, благодарение на който утрините ми ухаят на кафе още преди да се събудя.

Необходим ви е филтър 1x4 за контейнера. В него поставяте мляно кафе по ваш избор и натискате бутона Start. Машината сама се изключва с режима Auto off. Разполага и с Dual Heating System с мощност 1100 вата за пълно разгръщане на аромата. Тези от вас, които вече имат кафемашината или ще разгледат характеристиките на сайта, могат да споделят своето мнение за нея, като напишат ревю в сайта на Bosch. Така ще участват в игра с награди „Оцени и спечели“.

    Като абсолютен кафе маниак не мога да не отбележа, че страшно обичам и десерти с кафе. Тарталетите, които ви поднасям днес са с хрупкав маслен блат и крем кафе и са просто вълшебни. Топят се в устата, ухаят чудесно и са много фини като вкус. 



Продукти за масления блат (7 бр. тарталети общо):

200 гр брашно

50 г захар

щипка сол

125 г студено масло

1 яйце


продукти за крем Кафе:

3 жълтъка

1/4 ч.ч. захар

1 ванилия

1 кафена чаша студено, шварц кафе

1 ч.л. ликьор

200 г меко масло

2 с.л. заквасена сметана

ледени кубчета



Сложете в купа брашното, захарта и ванилията. Нарежете маслото на малки парчета в брашното. Започнете да претривате с ръка, докато получите маслени трохи. Добавете и едно яйце. Омесете тесто и го оформете на топка. Увийте го в кухненско фолио и го сложете в хладилника за половин час.

През това време пригответе крема.

Сложете в малка тенджерка 3 жълтъка, 1/4 ч.ч. захар, солта и ванилията. Добавете студеното кафе. 

Разбийте с миксер и сложете на котлона на бавен огън. Бъркайте непрекъснато, докато сместа се посгъсти и започне да става кремообразна. Веднага след това сложете тенджерата в купа с лед, за да се охлади. 

В друга купа разбийте мекото масло с миксер. Започнете да добавяте яйчения крем на няколко пъти. Добавете и ликьора. На финала сложете и заквасената сметана и разбъркайте всичко добре.


Загрейте фурната на 180 градуса.

Извадете тестото от хладилника и го оставете леко да се отвърне за 5 минути.

Пригответе си форми за тарталети. Намажете ги с масло и ги поръсете с брашно. Изтупайте излишното. 

Вземете топче от тестото, с големината на кайсия. Притиснете го с ръце и покрийте дъното и стените на формата за тарталети. По същия начин оформете и останалите. Боцнете ги с вилица на дъното, за да не се надуят.

Печете ги във фурната за около 20 минути, докато добият златист загар. Охладете ги напълно и ги извадете от формите.

Напълнете ги с крем и заравнете. Декорирайте със зърна кафе или шоколадов дропс.


Да ви е сладко!

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)

3 коментара:

  1. Колко е количеството на брашното за крема, защото явно е пропуснато, няма го при необходимите продукти?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, в крема няма брашно. Не е пропуснато. Кремът се сварява с жълтъци и след това се монтира с масло.

      Изтриване
  2. Благодаря Ви, сега я прочетох по внимателно 😉!

    ОтговорИзтриване