Търсене в този блог

четвъртък, 9 септември 2021 г.

Галет със смокини

    Дойде ли есента  задължително си купувам сочни, сладки смокини, за да си направя някой любим сладкиш. Галетът със смокини е изключително лесен и бърз десерт, а вкусът е чудесен. Хрупкаво, маслено тесто с ароматен и сладък смокинен плод. Бихте могли да го поднесете и като предястие с парченца синьо сирене и чаша Розе за разкош.


Продукти за масленото тесто:

200 г брашно

50 г кристална захар

щипка сол

125 г студено масло

1 яйце


продукти за плънката:

10 бр. големи смокини

2 с.л. кафява захар

1 яйце за намазване

Сложете в купа брашното, захарта и солта. Разбъркайте добре. Нарежете на малки парченца маслото. Добавете го в купата. Претрийте с ръце, докато получите маслени трохи. Добавете едно, цяло яйце и разбъркайте. Оформете тесто. Увийте го във фолио и приберете в хладилник за 30 минути да стегне.


През това време измийте и подсушете смокините. Отрежете дръжките. Разрежете ги по средата. 

Пригответе си голяма тава. Покрийте я с хартия за печене.

Загрейте фурната на 180 градуса.


Поръсете плота и точилката с брашно. Разточете масленото тесто във формата на кръг. Не се стремете да има равна форма. При галета, колкото по-рустикален и натурален е видът, толкова по-добре. 

Прехлупете тестото върху единия край на точилката и преместете разточеното тесто върху тава, покрита с хартия за печене. Подредете смокиновите половинки в средата, като оставяте борд отстрани. След това започнете да прегъвате борда върху плодовете, като леко прищипвате тестото, за да не се отваря. 




Поръсете с 2 с.л. кафява захар. Разбийте едно яйце и намажете с четка коричката, за да добие хубав загар.

Изпечете галета за 30 минути, докато добие златист загар.

Да ви е сладко!



4 коментара: