петък, 14 януари 2022 г.

Тортили с дърпано телешко, зеленчуци и сос Терияки

   Днешната рецепта приготвих от така наречените "left overs" (остатъци от месо) в хладилника. Бях правила бавно печено телешко бонфиле. Останалото месо накъсах на конци и го запържих с малко трюфелов зехтин, чесън и сос Терияки. Получи се вълшебно вкусно. Комбинирах го със зеленчуци и хрупкава тортиля. Децата буквално си облизаха пръстите. :)

Продукти:

4 бр. тортили

30 мл. трюфелов зехтин

400 г печено, телешко бонфиле

черен пипер

2 стръка праз лук

1 червена чушка

4 бр. гъби Печурка

2 скилидки чесън

сос Терияки за барбекю с мед

Накъсайте изпеченото телешко на конци. Запържете го леко в тиган с малко трюфелов зехтин, черен пипер и скилидка чесън. Добавете 2 с.л. сос Терияки. Разбъркайте добре и извадете в чиния.

Нарежете на ситно праз лука, чушките на дълги ленти, а гъбите на филийки. Запържете ги в тигана с малко зехтин до омекване.

Сложете тортилата на дъска. Направете разрез от точката среда на тортилата перпендикулярно надолу. Представете си 4-те триъгълника, които се получават.

Сложете накъсаното месо в горния ляв триъгълник. Отгоре разпределете от задушените зеленчуци и по желание още една чаена лъжица от сос Терияки. 

Вдигнете долния ляв триъгълник и го прехлупете върху месото, 

след това го прехлупете внимателно, върху горния десен триъгълник и накрая върху долния десен триъгълник. 

Сложете малко зехтин в тигана и запечете леко тортилата, до златисто и хрупкаво. 

Поднесете!


Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Ани
    Страхотни тортили.Честито Рождество Христово ! Честита Новата 2022 година !
    Бъдете здрави и благословени !
    Чудесен е блога ти, рядко пиша коментари, но редовно преглеждам рецептите в него !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бъдете здрави и вие Ели. За много години!
      Радвам се, че рецептите ти харесват мила.

      Изтриване