Търсене в този блог

петък, 27 май 2022 г.

Миш маш на фурна

Някои рецепти са плод на неволята и се получава така, че грешката е вярна. Такъв например е случаят с моя миш маш. В старото ни жилище готвех миш маш в дълбок тиган на газов котлон.

Когато, обаче се преместихме в новото ни жилище, новите ми котлони бяха индукционни. Заслугата за това беше на моя иновативен съпруг, който настоя да ползвам новите технологии. В един момент се оказа, че нито един тиган или съд от наличните ми не може да се ползва на индукция. Затова се наложи да приготвям миш маша на фурна. 

Преди ми харесваше, че мога да запържвам чушките на тиган, а след това открих, че още по-вкусни стават, когато ги "запържа" напрактика с вентилатор във фурната. Получават се толкова вкусни и ароматни, че буквално се влюбих в миш маша на фурна и започнах само така да го приготвям. Децата го обожават, особено лятото, когато и чушките и доматите са истински :)

В моя миш маш няма да откриете лук, защото го харесвам без, но ако вие обичате миш маша си с лук можете да го запържите на тиган и да го добавите, когато чушките са омекнали, заедно със сиренето.

Приготвянето му отнема някакво технологично време да си подготвите продуктите. Аз си ги разпределям в купи доматите на кубчета, чушките на парченца, яйцата в друга. Така по етапно добавям всичко и стоя близо до фурната, защото не искам да го пресушавам. Обичам го сочен, когато яйцата са леко сготвени. Доверете ми се и опитайте моя миш маш на фурна. Обещавам ви, че ще останете приятно очаровани :)


Продукти:

1 кг български, зелени чушки Сиврия или за долма

6 бр. розови домата (не големи)

300 г краве сирене

5 бр. яйца

връзка пресен магданоз

черен пипер

1/2 ч.л. червен пипер

1 ч.л. сол

30 мл. зехтин


Измийте и почистете чушките от дръжките и семките. Нарежете ги на малки парченца.

Сложете ги в средно голяма тава, така че да не са много струпани, поръсете със сол и полейте със струя зехтин. Разбъркайте добре и сложете чушките да се пекат на загрята фурна на 200 градуса с вентилатор.

Измийте и нарежете доматите на малки кубчета. Овкусете ги с малко сол.

Разбърквайте чушките през 5 минути. След около 20 минути, когато омекнат много добре, извадете тавата и натрошете сиренето с ръце. Разбъркайте и върнете във фурната за още 5 минути, колкото да омекне. След това отворете отново и добавете доматите. Разбъркайте и върнете във фурната за още 10 минути.  

През това време чукнете в купа и разбийте 5 яйца. Овкусете с малко сол, червен пипер и черен пипер. 


Отворете фурната отново и излейте яйцата в тавата. Разбъркайте и затворете фурната. След 5 минути отворете и след като леко са дръпнали яйцата внимателно разбъркайте. Извадете тавата,  поръсете с прясно нарязан магданоз и завършете с фина струя зехтин за разкош. Миш машът е готов.

Да ви е сладко!


3 коментара:

  1. Пробвахго, супер е!

    ОтговорИзтриване
  2. Отивам да го сготвя!😊Ще споделя по-късно резултати, но съм сигурна че ще се получи вкусно!😊
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване