Рецептата, която ви поднасям днес е без глутен и без млечни (като не броим шоколада отгоре, който е по желание). Бадемов сладкиш, който се приготвя с цели портокали. Когато научих за нея от моята козметичка Гери много се впечатлих. Споделила я й е нейна клиентка. Вероятно е Мароканска.
Как така ще варя портокали? Не бях чувала за подобно нещо, но след като опитах се оказа невероятно вкусен, сочен и апетитен сладкиш, от който една хапка е наистина невъзможна. Искаш да хапваш още и още, след като го опиташ. Правя го вече два пъти и е тотален хит у дома.
2 портокала
6 яйца
200 г кафява захар
200 г бадемово брашно
100 гр смлени бланширани бадеми
1 ч.л. бакпулвер
Глазура:
200 г черен шоколад
Смелете бадемите в блендер.
Измийте портокалите с гореща вода и четка.
Надупчете двата портокала с шиш или клечка за зъби и ги сложете в дълбока тенджера с вода да кипнат.
Излейте внимателно първите две води след кипване и чак в третата вода ги варете цели за около 30 мин. След като изстинат, ги нарежете на 4, почистете ги от семките и ги смелете фино в блендер.
Разбийте яйцата и захарта добре с миксер. Добавете брашното с бакпулвера, смлените бадеми и разбийте добре. След това добавете и пасираните портокали.
Изсипете сместа във форма за торта или тавичка, покрита с хартия за печене. Печете сладкиша около 45 мин на 180 градуса с горен и долен нагревател. Отгоре се получава карамелен цвят.
Глазурата:
Стопете шоколада на водна баня. След като печивото изстине нарежете на парчета и го полейте с шоколад преди поднасяне.
Да ви е сладко!
Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)
Съставките са повече от любими. Въпроса ми е за портокалите - с кората ли се смилат?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Да хубаво се измиват с гореща вода, след това се слагат да кипнат. Първите две води се изхвърлят и чак в третата се варят 30 минути. Охлаждат се напълно и се пасират.
ИзтриванеЗдравейте Ани! В рецептата пише бадемово брашно и отделно 100 гр бадеми за смилане. При нас по магазините се прадават смлени бадеми. Те са доста финно смлени. Но продават и отделно бадемово брашно, което на външен вид е като брашно. Искам да ви попитам може ли да ползвам 300 гр смлени бадеми, или трябва да купя отделно бадемово брашно. Благодаря Ви!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, ползвайте 200 г бадемово брашно от 100% смлени бадемови ядки и отделно си смелете вие малко по на едро 100 г бадеми, за да се усещат малки парченца. Бихте могли да сложите и само 300 г бадемово брашно също така.
ИзтриванеМога ли да смеля орехи?
ИзтриванеБадемовото брашно е много скъпо.
Здравейте, препоръчвам бадеми, защото орехите биха променили изцяло вкуса на сладкиша.
ИзтриванеЗдравейте ! Да запитам - формата за торта колко см в диаметър е ? Благодаря !
ОтговорИзтриванеЕто как да си нправим бадемово брашно ( преведете си с Google ) - https://utopia.de/ratgeber/mandelmehl-selber-machen-eine-einfache-anleitung/
ОтговорИзтриванеМога ли да обеля портокалите преди да ги сваря ?
ОтговорИзтриванеКорите придават плътност на консистенцията на кейка.
ИзтриванеДа попитам за книгата само от книжарниците ли мога да си я закупя?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, можете да откриете книгата във всички книжарници в страната, онлайн на сайта на издателство Вакон, в магазин Щастливото коремче, Katarzyna Maison, на бул. Патриарх Евтимий и в кафене Blacklabelcoffeehouse and bakery.
Изтриванеизглежда фантастично!
ОтговорИзтриванеБлагодаря. И на вкус е пристрастяващ. Това го гарантирам :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за тази прекрасна рецепта - получи се превъзходен сладкиш. Вече ми е любим! Използвах същите съставки -едно към едно и накрая останах очарована, чуден, чуден!
ОтговорИзтриване👍❤️
Много ме зарадвахте, че сладкишът ви е харесал. Да ви е сладко :)
ИзтриванеА на колко места се дупчи портокала и колко дълбоко?
ОтговорИзтриванеАз ползвам шиш за шишчета и хубаво го надупчвам. Идеята е да излезе въздуха, докато се вари.
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванемного ми хареса как звучи, направих го и се получи добре, но се усеща горчиво в/от портокаловата смес, след като го изпекох също. Има ли начин да се третират по някакъв начин корите за да не горчат толкова?
Благодаря !
Здравейте, бихте могли да ги накиснете с малко вода и сода и да ги измиете с четка. Така правя с някои зеленчуци също.
ИзтриванеБлагодаря, ще пробвам. Със сигурност и от самите портокали зависи, може следващия път да са по-добри.
ОтговорИзтриванеДа, ако купите био най-добре.
ИзтриванеАни и в моя дом този сладкиш стана фаворит.Прекрасен е.Мноого вкусен, чуден ! Направих го с по - малко захар /180 грама / и 5 - 6 с.л. кокосови стърготини.Смлях си 300 грама бадеми на брашно.Отгоре поръдих пак с кокос.Украсих със захарни пеперуди на д- р Йоткер.
ОтговорИзтриванеАни ето сладкиша в моя блог : https://naturalnakuhnia.blogspot.com/2024/07/blog-post_20.html
ОтговорИзтриванеПросто разкош !