Рецептата за италиански Рикота кейк се забърква буквално за минути. Чудесно допълнение към следобедното ви кафе или чай. Аз го направих с кокосова захар, затова е малко по-тъмен на цвят. Ако го направите с бяла захар ще стане по-бял.
Продукти:
2 яйца
1 жълтък
200 г кристална захар
1 ванилия
250 г Рикота
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
половин ч.ч. шоколадов дропс
пудра захар за поръсване
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте яйцата, жълтъка и захарта до пухкав крем. Добавете ванилията и сиренето Рикота.
В друга купа смесете брашното с бакпулвера и щипка сол. Добавете сухата смес на части в яйчената и разбийте добре. Прибавете шоколадовия дропс. Разбъркайте с лъжица. Сместа става по-гъста.
Намажете форма за кекс с малко масло и поръсете с брашно. Излейте сместа в нея и заравнете.
Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути, докато клечка, забодена в кейка излезе суха.
Оставете да изстине напълно. Прекарайте внимателно нож по ръба на формата и в средата около кръга и обърнете на поднос. По желание поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!
Прекрасен е кейка Ани ! Изглежда превъзходно.Записвам рецептата.
ОтговорИзтриванеПоздрави, бъдете здрави !
Благодаря ти мила Ели!
ИзтриванеБлагодаря на Ани за рецептата, пробвах я, но замених рикотата със сметана и добавих нарязани сушени плодове, прекрасен стана и толкова вкусен, че ме е срам да кажа какво остана от него. Светли празници, бъдете здрави и гответе с Ани, няма да съжалявате
ОтговорИзтриванеОх, звучи чудесно. Обожавам печива със заквасена сметана, придава такава пухкавост на всичко! Весели празници ви желая :)
ИзтриванеЗдравейте, бих искала да заменя рикотата с извара или закв. сметана. Кое е по-подходящо и в какво количество?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, аз бих заменила със същото количество заквасена сметана.
Изтриване