Търсене в този блог

петък, 10 юни 2022 г.

Италиански, Рикота кейк с парченца шоколад

   Рецептата за италиански Рикота кейк се забърква буквално за минути. Чудесно допълнение към следобедното ви кафе или чай. Аз го направих с кокосова захар, затова е малко по-тъмен на цвят. Ако го направите с бяла захар ще стане по-бял.


Продукти:

2 яйца

1 жълтък

200 г кристална захар

1 ванилия

250 г Рикота

2 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол

половин ч.ч. шоколадов дропс

пудра захар за поръсване

Загрейте фурната на 180 градуса.

Разбийте яйцата, жълтъка и захарта до пухкав крем. Добавете ванилията и сиренето Рикота. 

В друга купа смесете брашното с бакпулвера и щипка сол. Добавете сухата смес на части в яйчената и разбийте добре. Прибавете шоколадовия дропс. Разбъркайте с лъжица. Сместа става по-гъста. 

Намажете форма за кекс с малко масло и поръсете с брашно. Излейте сместа в нея и заравнете.

Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса около 40-45 минути, докато клечка, забодена в кейка излезе суха.

Оставете да изстине напълно. Прекарайте внимателно нож по ръба на формата и в средата около кръга и обърнете на поднос. По желание поръсете с пудра захар.


Да ви е сладко!



6 коментара:

  1. Прекрасен е кейка Ани ! Изглежда превъзходно.Записвам рецептата.
    Поздрави, бъдете здрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря на Ани за рецептата, пробвах я, но замених рикотата със сметана и добавих нарязани сушени плодове, прекрасен стана и толкова вкусен, че ме е срам да кажа какво остана от него. Светли празници, бъдете здрави и гответе с Ани, няма да съжалявате

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, звучи чудесно. Обожавам печива със заквасена сметана, придава такава пухкавост на всичко! Весели празници ви желая :)

      Изтриване
  3. Здравейте, бих искала да заменя рикотата с извара или закв. сметана. Кое е по-подходящо и в какво количество?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз бих заменила със същото количество заквасена сметана.

      Изтриване