събота, 25 юни 2022 г.

Пилешки кюфтенца с босилек с Пармезановa орзо паста

   Когато седнах да опиша рецептата отново огладнях и ми се приядоха тези божествени, пилешки кюфтенца с босилек. Ухаят страхотно и са много крехки. Поднесох ги върху кремообразно "ризото" от орзо паста с Пармезан. Ястието е достатъчно лесно да го направите като седмична вечеря и същевременно достатъчно оригинално, за да го поднесете през уикенда. Уверявам ви, че след като веднъж го опитате ще си го приготвяте отново и отново. Толкова е вкусно!


Продукти за пилешките кюфтенца:

2 и 1/2 бр. пилешки гърди тип пеперуда

2 с.л. масло

1 глава лук

3 скилидки чесън

2 филии хляб

1 ч.ч. топла вода

1 ч.л. червен пипер

черен пипер

сол

1/4 ч.ч.настърган Пармезан

връзка пресен магданоз

шепа пресен босилек

30 мл. зехтин


продукти за Пармезановото орзо:

2 с.л. масло

6-7 листенца босилек

1 ч.ч. орзо паста (има формата на издължени зрънца ориз)

1 глава лук

1 ч.ч. бяло вино

1 и 1/2 ч.ч. бульон

1/2 ч.ч. готварска сметана

2 шепи нарязан пресен спанак

1/4 ч.ч. настърган Пармезан

черен пипер

сол


Загрейте фурната на 200 градуса и покрийте голяма тава с хартия за печене.

Накиснете двете филии хляб в топлата вода.

Нарежете пилешките гърди на големи парчета и ги пасирайте в блендер, докато получите фина кайма от пилешко месо. Прехвърлете го в дълбока купа.

Стопете маслото в тиган и запържете босилековите листенца, докато станат хрупкави. Извадете ги на хартия. Сложете ситно нарязан лук и чесън да се запържат до омекване. Добавете червения пипер и изключете котлона.

Наронете намокрения хляб до трохи. В същата купа прибавете 1/4 ч.ч. настърган Пармезан, нарязан на ситно магданоз и босилек и запържения лук и чесън. Овкусете с 1/2 ч.л. сол. Разбъркайте добре и прибавете сместа при пилешката кайма. Разбъркайте до хомогенност.

Пригответе си купа с вода, за да намокряте ръцете си в нея.

Оформете кюфтенцата с големината на кайсия и ги подредете в тавата. Полейте със струя зехтин.


Печете кюфтенцата около 25 минути до готовност. Извадете ги.


През това време пригответе Пармезановото орзо.

Забършете тигана със салфетка и стопете 2 с.л. масло. Прибавете ситно нарязан лук и го запържете за кратко. Прибавете 1 ч.ч. орзо паста и разбъркайте. Налейте 1 ч.ч. бяло вино и оставете да заври. Налейте 1 и 1/2 ч.ч. бульон и отново кипнете. Намалете на средна степен котлона и гответе около 20 минути, докато орзо пастата омекне. Разбърквайте отвреме на време.

Прибавете нарязан спанак, налейте сметаната и добавете настърган Пармезан. Бъркайте, докато се разтопи и всичко стане хомогенно. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. 

Поднесете кюфтенцата върху Пармезановото орзо. Декорирайте с криспи листенца от босилек, малко настърган Пармезан, малко маганоз на вкус и капки зехтин.

Да ви е сладко!


Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)








4 коментара:

  1. Ммм..толкова вкусно звучи,че отново ми се хапва😉Още утре ще го пробвам! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  2. Ако използвам готова пишишка кайма, колко грама трябва да е?

    ОтговорИзтриване