Търсене в този блог

петък, 17 юни 2022 г.

Пай с вишни

   При първите вишни или вишнап нямам търпение да направя любимия Пай с вишни на мама. Записала съм го в дебелия тефтер с нейни рецепти. 

Приготвихме го заедно с Бети. Истински се забавляваше да почиства костилките на вишните с фиба. Пухкав, сладко-кисел като вкус, този пай е истинско удоволствие.

Продукти:

1 и 1/2 ч.ч. захар

3 яйца

1/2 ч.ч. прясно мляко

2 и 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер

125 г меко масло

1 ванилия

700-800 г пресни вишни

3 с.л. кристална захар за овалване на вишните


масло и брашно за подмазване на тавичката

Загрейте фурната на 180 градуса.

Измийте вишните и внимателно им извадете костилките с помощта на безопасна игла или фуркет за коса (фиба). Отстранете дръжката и нежно бръкнете с облата част на фибата върху костилката, за да я подхванете. Издърпайте я навън. Старайте се да запазите цялостта на вишната. 

Сложете вишните в купа и ги поръсете с 2-3 с.л. кристална захар. Разклатете купата, за да се овалят от всички страни. Това ще помогне да не потънат на дъното на тестото по време на печенето.

Разбийте с миксер яйцата и захарта на пухкав крем. Добавете прясното мляко. Направете кладенче в брашното и сложете бакпулвера. Прибавете брашното в сместа и разбъркайте добре. Накрая сложете мекото масло и ванилията. 

Намажете тавичка с масло и поръсете с брашно. Изтупайте излишното.

Излейте сместа в тавата. Заравнете. Подредете вишните с дупката надолу, плътно една до друга. 


Печете пая на загрята фурна около 50 минути. Проверете с клечка. 



Да ви е сладко!


Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)




16 коментара:

  1. Изглежда страхотно! Благодаря за рецептата, ще го пробвам задължително! 😊

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда уникално! Ще го пробвам. Хубава вечер!😀😀😀

    ОтговорИзтриване
  3. Не само изглежда, ами е и много вкусен! И с череши става!

    ОтговорИзтриване
  4. Днес го направих. Надигна се, но после спадна в средата и остана длетав, а по края е като на вашата снимка. Пекох го на 180 градуса, без вентилатор, точно 50 минути до суха клечка. Къде ми е грешката? Иначе на вкус стана великолепен и със сигурност няма да остане дълго неизяден

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Основно правило при печене на сладкиши е да не отваряте фурната по време на печенето, за да не спада. Печете на 180 градуса с горен и долен нагревател. Препоръчвам ви и по-нисък съд, повече да се разлее.

      Изтриване
    2. Първото отваряне на фурната правя 10 минути преди края на печенето, т.е. минали са 2/3 от общото време на печене. Пекох в съд със падащо дъно 26см диаметър. Потърсих в интернет и може би бакпулвера ми е бил в повече. Ще пробвам следващия път с половин пакетче и малко сода.

      Изтриване
    3. Сода не ви препоръчвам да слагате. Има осезаема миризма лично за мен. Бакпулвера е 1 ч.л.

      Изтриване
    4. Значи точно там ми е грешката, аз сложих едно пакетче. Не съм прочела добре. Благодаря за помощта!

      Изтриване
  5. Правих го с череши! Уникален!Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте Ани,във форма с какъв диаметър печете пая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ползвах дъното на ел.тенджера, 30 см.

      Изтриване
  7. Здравейте! Имам замразени вишни. Дали ще може да ги използвам за тази рецепта? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можете да, но добре ги размразете и отцедете от излишната вода.

      Изтриване
  8. Аз го правя с 1 п.бакпулвер и овалвам вишните не в захар, а в кокосови стърготини, става чудесен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да всеки сух продукт като брашно, захар, кокос би бил подходящ да обере влагата на вишните.

      Изтриване