петък, 17 юни 2022 г.

Пай с вишни

   При първите вишни или вишнап нямам търпение да направя любимия Пай с вишни на мама. Записала съм го в дебелия тефтер с нейни рецепти. 

Приготвихме го заедно с Бети. Истински се забавляваше да почиства костилките на вишните с фиба. Пухкав, сладко-кисел като вкус, този пай е истинско удоволствие.

Продукти:

1 и 1/2 ч.ч. захар

3 яйца

1/2 ч.ч. прясно мляко

2 и 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.л. бакпулвер

125 г меко масло

1 ванилия

700-800 г пресни вишни

3 с.л. кристална захар за овалване на вишните


масло и брашно за подмазване на тавичката

Загрейте фурната на 180 градуса.

Измийте вишните и внимателно им извадете костилките с помощта на безопасна игла или фуркет за коса (фиба). Отстранете дръжката и нежно бръкнете с облата част на фибата върху костилката, за да я подхванете. Издърпайте я навън. Старайте се да запазите цялостта на вишната. 

Сложете вишните в купа и ги поръсете с 2-3 с.л. кристална захар. Разклатете купата, за да се овалят от всички страни. Това ще помогне да не потънат на дъното на тестото по време на печенето.

Разбийте с миксер яйцата и захарта на пухкав крем. Добавете прясното мляко. Направете кладенче в брашното и сложете бакпулвера. Прибавете брашното в сместа и разбъркайте добре. Накрая сложете мекото масло и ванилията. 

Намажете тавичка с масло и поръсете с брашно. Изтупайте излишното.

Излейте сместа в тавата. Заравнете. Подредете вишните с дупката надолу, плътно една до друга. 


Печете пая на загрята фурна около 50 минути. Проверете с клечка. 



Да ви е сладко!


Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)




12 коментара:

  1. Изглежда страхотно! Благодаря за рецептата, ще го пробвам задължително! 😊

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда уникално! Ще го пробвам. Хубава вечер!😀😀😀

    ОтговорИзтриване
  3. Не само изглежда, ами е и много вкусен! И с череши става!

    ОтговорИзтриване
  4. Днес го направих. Надигна се, но после спадна в средата и остана длетав, а по края е като на вашата снимка. Пекох го на 180 градуса, без вентилатор, точно 50 минути до суха клечка. Къде ми е грешката? Иначе на вкус стана великолепен и със сигурност няма да остане дълго неизяден

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Основно правило при печене на сладкиши е да не отваряте фурната по време на печенето, за да не спада. Печете на 180 градуса с горен и долен нагревател. Препоръчвам ви и по-нисък съд, повече да се разлее.

      Изтриване
    2. Първото отваряне на фурната правя 10 минути преди края на печенето, т.е. минали са 2/3 от общото време на печене. Пекох в съд със падащо дъно 26см диаметър. Потърсих в интернет и може би бакпулвера ми е бил в повече. Ще пробвам следващия път с половин пакетче и малко сода.

      Изтриване
    3. Сода не ви препоръчвам да слагате. Има осезаема миризма лично за мен. Бакпулвера е 1 ч.л.

      Изтриване
    4. Значи точно там ми е грешката, аз сложих едно пакетче. Не съм прочела добре. Благодаря за помощта!

      Изтриване
  5. Правих го с череши! Уникален!Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте Ани,във форма с какъв диаметър печете пая?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ползвах дъното на ел.тенджера, 30 см.

      Изтриване