При първите вишни или вишнап нямам търпение да направя любимия Пай с вишни на мама. Записала съм го в дебелия тефтер с нейни рецепти.
Приготвихме го заедно с Бети. Истински се забавляваше да почиства костилките на вишните с фиба. Пухкав, сладко-кисел като вкус, този пай е истинско удоволствие.
Продукти:
1 и 1/2 ч.ч. захар
3 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
125 г меко масло
1 ванилия
700-800 г пресни вишни
3 с.л. кристална захар за овалване на вишните
масло и брашно за подмазване на тавичката
Загрейте фурната на 180 градуса.
Измийте вишните и внимателно им извадете костилките с помощта на безопасна игла или фуркет за коса (фиба). Отстранете дръжката и нежно бръкнете с облата част на фибата върху костилката, за да я подхванете. Издърпайте я навън. Старайте се да запазите цялостта на вишната.
Сложете вишните в купа и ги поръсете с 2-3 с.л. кристална захар. Разклатете купата, за да се овалят от всички страни. Това ще помогне да не потънат на дъното на тестото по време на печенето.
Разбийте с миксер яйцата и захарта на пухкав крем. Добавете прясното мляко. Направете кладенче в брашното и сложете бакпулвера. Прибавете брашното в сместа и разбъркайте добре. Накрая сложете мекото масло и ванилията.
Намажете тавичка с масло и поръсете с брашно. Изтупайте излишното.
Излейте сместа в тавата. Заравнете. Подредете вишните с дупката надолу, плътно една до друга.
Печете пая на загрята фурна около 50 минути. Проверете с клечка.
Да ви е сладко!
Изглежда страхотно! Благодаря за рецептата, ще го пробвам задължително! 😊
ОтговорИзтриванеИзглежда уникално! Ще го пробвам. Хубава вечер!😀😀😀
ОтговорИзтриванеНе само изглежда, ами е и много вкусен! И с череши става!
ОтговорИзтриванеДнес го направих. Надигна се, но после спадна в средата и остана длетав, а по края е като на вашата снимка. Пекох го на 180 градуса, без вентилатор, точно 50 минути до суха клечка. Къде ми е грешката? Иначе на вкус стана великолепен и със сигурност няма да остане дълго неизяден
ОтговорИзтриванеОсновно правило при печене на сладкиши е да не отваряте фурната по време на печенето, за да не спада. Печете на 180 градуса с горен и долен нагревател. Препоръчвам ви и по-нисък съд, повече да се разлее.
ИзтриванеПървото отваряне на фурната правя 10 минути преди края на печенето, т.е. минали са 2/3 от общото време на печене. Пекох в съд със падащо дъно 26см диаметър. Потърсих в интернет и може би бакпулвера ми е бил в повече. Ще пробвам следващия път с половин пакетче и малко сода.
ИзтриванеСода не ви препоръчвам да слагате. Има осезаема миризма лично за мен. Бакпулвера е 1 ч.л.
ИзтриванеЗначи точно там ми е грешката, аз сложих едно пакетче. Не съм прочела добре. Благодаря за помощта!
ИзтриванеПравих го с череши! Уникален!Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеС череши също ще е чуден.
ИзтриванеЗдравейте Ани,във форма с какъв диаметър печете пая?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, ползвах дъното на ел.тенджера, 30 см.
ИзтриванеЗдравейте! Имам замразени вишни. Дали ще може да ги използвам за тази рецепта? Благодаря!
ОтговорИзтриванеМожете да, но добре ги размразете и отцедете от излишната вода.
ИзтриванеАз го правя с 1 п.бакпулвер и овалвам вишните не в захар, а в кокосови стърготини, става чудесен.
ОтговорИзтриванеДа всеки сух продукт като брашно, захар, кокос би бил подходящ да обере влагата на вишните.
Изтриване