Един от най-вкусните десерти, които съм правила. Аромат на бадеми, праскови и масло. Божествена комбинация. Хрупкав бадемов, маслен блат, топящата се в устата бадемова плънка и нежни праскови. Не мога да си представя по-добра компания.
Продукти:
120 г брашно
80 г бадемово брашно
1/3 ч.ч. захар
щипка сол
125 г студено масло
1 жълтък
продукти за плънката:
100 г бадемово брашно
90 г захар
1 ч.л. бадемов екстракт
100 г меко масло
2 яйца
2 буркана компот от праскови
сладко от праскови или кайсии за глазиране
Отцедете плода в компота. Нарежете прасковите на филии. Сложете ги в купа и ги подсушете с хартия.
Увийте го във фолио и го охладете за половин час в хладилник.
Загрейте фурната на 180 градуса на горен и долен нагревател.
Поръсете плота с брашно и разточете леко тестото с точилка. Прехвърлете го във форма за тарт и го разпределете с ръце по дъното и стените. Тестото е малко по-ронливо, заради бадемовото брашно, затова си помогнете с ръце. Надупчете го с вилица и печете за 15 минути.
Охладете леко.
В купа сложете бадемовото брашно, захарта, мекото масло, бадемовия екстракт и 2 яйца. Разбийте с миксер до пухкав крем.
Излейте крема върху основата на тарта и заравнете.
Подредете прасковите отгоре и печете тарта 30 минути до готовност. Глазирайте прасковите със сладко от праскови или кайсии с помощта на четка.
Да ви е сладко!
Здравейте, според Вас можем ли да заменим прасковите с пресни кайсии? Ако да, трябва ли да претърпят някаква обработка, преди да сложим върху бадемовия крем?
ОтговорИзтриванеМожете да ги сложите сурови, но според мен е по-вкусно с компот от кайсии ако намерите. Малко по-сладки са.
ИзтриванеЗдравейте! Формата за тарт с какъв диаметър е?
ОтговорИзтриване28 см е формата
ИзтриванеNice post thank you Susan
ОтговорИзтриванеThank you very much. This is tart is in my top three delicious desserts. Totally recommend it!
Изтриване