Търсене в този блог

неделя, 26 юни 2022 г.

Бадемов тарт с праскови

    Един от най-вкусните десерти, които съм правила. Аромат на бадеми, праскови и масло. Божествена комбинация. Хрупкав бадемов, маслен блат, топящата се в устата бадемова плънка и нежни праскови. Не мога да си представя по-добра компания.  


Продукти:

120 г брашно

80 г бадемово брашно

1/3 ч.ч. захар

щипка сол

125 г студено масло

1 жълтък


продукти за плънката:

100 г бадемово брашно

90 г захар

1 ч.л. бадемов екстракт

100 г меко масло

2 яйца


2 буркана компот от праскови

сладко от праскови или кайсии за глазиране




Отцедете плода в компота. Нарежете прасковите на филии. Сложете ги в купа и ги подсушете с хартия.


Сложете в купа двата вида брашно, кристалната захар, щипка сол и разбъркайте. Добавете нарязано на кубчета студено масло и един жълтък и претрийте с ръце, докато получите маслени трохи, които можете да съберете в топка тесто. 


Увийте го във фолио и го охладете за половин час в хладилник.

Загрейте фурната на 180 градуса на горен и долен нагревател.

Поръсете плота с брашно и разточете леко тестото с точилка. Прехвърлете го във форма за тарт и го разпределете с ръце по дъното и стените. Тестото е малко по-ронливо, заради бадемовото брашно, затова си помогнете с ръце. Надупчете го с вилица и печете за 15 минути.

Охладете леко.

В купа сложете бадемовото брашно, захарта, мекото масло, бадемовия екстракт и 2 яйца. Разбийте с миксер до пухкав крем.

Излейте крема върху основата на тарта и заравнете. 

Подредете прасковите отгоре и печете тарта 30 минути до готовност. Глазирайте прасковите със сладко от праскови или кайсии с помощта на четка.


Да ви е сладко!


Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)




6 коментара:

  1. Здравейте, според Вас можем ли да заменим прасковите с пресни кайсии? Ако да, трябва ли да претърпят някаква обработка, преди да сложим върху бадемовия крем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можете да ги сложите сурови, но според мен е по-вкусно с компот от кайсии ако намерите. Малко по-сладки са.

      Изтриване
  2. Здравейте! Формата за тарт с какъв диаметър е?

    ОтговорИзтриване
  3. Nice post thank you Susan

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you very much. This is tart is in my top three delicious desserts. Totally recommend it!

      Изтриване