неделя, 26 юни 2022 г.

Бадемов тарт с праскови

    Един от най-вкусните десерти, които съм правила. Аромат на бадеми, праскови и масло. Божествена комбинация. Хрупкав бадемов, маслен блат, топящата се в устата бадемова плънка и нежни праскови. Не мога да си представя по-добра компания.  


Продукти:

120 г брашно

80 г бадемово брашно

1/3 ч.ч. захар

щипка сол

125 г студено масло

1 жълтък


продукти за плънката:

100 г бадемово брашно

90 г захар

1 ч.л. бадемов екстракт

100 г меко масло

2 яйца


2 буркана компот от праскови

сладко от праскови или кайсии за глазиране




Отцедете плода в компота. Нарежете прасковите на филии. Сложете ги в купа и ги подсушете с хартия.


Сложете в купа двата вида брашно, кристалната захар, щипка сол и разбъркайте. Добавете нарязано на кубчета студено масло и един жълтък и претрийте с ръце, докато получите маслени трохи, които можете да съберете в топка тесто. 


Увийте го във фолио и го охладете за половин час в хладилник.

Загрейте фурната на 180 градуса на горен и долен нагревател.

Поръсете плота с брашно и разточете леко тестото с точилка. Прехвърлете го във форма за тарт и го разпределете с ръце по дъното и стените. Тестото е малко по-ронливо, заради бадемовото брашно, затова си помогнете с ръце. Надупчете го с вилица и печете за 15 минути.

Охладете леко.

В купа сложете бадемовото брашно, захарта, мекото масло, бадемовия екстракт и 2 яйца. Разбийте с миксер до пухкав крем.

Излейте крема върху основата на тарта и заравнете. 

Подредете прасковите отгоре и печете тарта 30 минути до готовност. Глазирайте прасковите със сладко от праскови или кайсии с помощта на четка.


Да ви е сладко!


Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)




6 коментара:

  1. Здравейте, според Вас можем ли да заменим прасковите с пресни кайсии? Ако да, трябва ли да претърпят някаква обработка, преди да сложим върху бадемовия крем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можете да ги сложите сурови, но според мен е по-вкусно с компот от кайсии ако намерите. Малко по-сладки са.

      Изтриване
  2. Здравейте! Формата за тарт с какъв диаметър е?

    ОтговорИзтриване
  3. Отговори
    1. Thank you very much. This is tart is in my top three delicious desserts. Totally recommend it!

      Изтриване