неделя, 29 май 2022 г.

Бадемов сладкиш с цели портокали

    Рецептата, която ви поднасям днес е без глутен и без млечни (като не броим шоколада отгоре, който е по желание). Бадемов сладкиш, който се приготвя с цели портокали. Когато научих за нея от моята козметичка Гери много се впечатлих. Споделила я й е нейна клиентка. Вероятно е Мароканска. 

   Как така ще варя портокали? Не бях чувала за подобно нещо, но след като опитах се оказа невероятно вкусен, сочен и апетитен сладкиш, от който една хапка е наистина невъзможна. Искаш да хапваш още и още, след като го опиташ. Правя го вече два пъти и е тотален хит у дома.


Продукти:

2 портокала

6 яйца

200 г кафява захар

200 г бадемово брашно

100 гр смлени бланширани бадеми

1 ч.л. бакпулвер


Глазура:

200 г черен шоколад



Смелете бадемите в блендер.

Измийте портокалите с гореща вода и четка.

Надупчете двата портокала с шиш или клечка за зъби и ги сложете в дълбока тенджера с вода да кипнат. 


Излейте внимателно първите две води след кипване и чак в третата вода ги варете цели за около 30 мин. След като изстинат, ги нарежете на 4, почистете ги от семките и ги смелете фино в блендер.

Разбийте яйцата и захарта добре с миксер. Добавете брашното с бакпулвера, смлените бадеми и разбийте добре. След това добавете и пасираните портокали. 

Изсипете сместа във форма за торта или тавичка, покрита с хартия за печене. Печете сладкиша около 45 мин на 180 градуса с горен и долен нагревател. Отгоре се получава карамелен цвят.

Глазурата:

Стопете шоколада на водна баня. След като печивото изстине нарежете на парчета и го полейте с шоколад преди поднасяне.


Да ви е сладко!

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)




14 коментара:

  1. Съставките са повече от любими. Въпроса ми е за портокалите - с кората ли се смилат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Да хубаво се измиват с гореща вода, след това се слагат да кипнат. Първите две води се изхвърлят и чак в третата се варят 30 минути. Охлаждат се напълно и се пасират.

      Изтриване
  2. Здравейте Ани! В рецептата пише бадемово брашно и отделно 100 гр бадеми за смилане. При нас по магазините се прадават смлени бадеми. Те са доста финно смлени. Но продават и отделно бадемово брашно, което на външен вид е като брашно. Искам да ви попитам може ли да ползвам 300 гр смлени бадеми, или трябва да купя отделно бадемово брашно. Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ползвайте 200 г бадемово брашно от 100% смлени бадемови ядки и отделно си смелете вие малко по на едро 100 г бадеми, за да се усещат малки парченца. Бихте могли да сложите и само 300 г бадемово брашно също така.

      Изтриване
    2. Мога ли да смеля орехи?
      Бадемовото брашно е много скъпо.

      Изтриване
    3. Здравейте, препоръчвам бадеми, защото орехите биха променили изцяло вкуса на сладкиша.

      Изтриване
  3. Здравейте ! Да запитам - формата за торта колко см в диаметър е ? Благодаря !

    ОтговорИзтриване
  4. Ето как да си нправим бадемово брашно ( преведете си с Google ) - https://utopia.de/ratgeber/mandelmehl-selber-machen-eine-einfache-anleitung/

    ОтговорИзтриване
  5. Мога ли да обеля портокалите преди да ги сваря ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Корите придават плътност на консистенцията на кейка.

      Изтриване
  6. Да попитам за книгата само от книжарниците ли мога да си я закупя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, можете да откриете книгата във всички книжарници в страната, онлайн на сайта на издателство Вакон, в магазин Щастливото коремче, Katarzyna Maison, на бул. Патриарх Евтимий и в кафене Blacklabelcoffeehouse and bakery.

      Изтриване
  7. изглежда фантастично!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря. И на вкус е пристрастяващ. Това го гарантирам :)

    ОтговорИзтриване