Когато бях дете нямахме вила. По традиция лятото почивахме с мама и татко във Велинград. Преди да тръгнем моята баба ни правеше вкусни, хрупкави кифлички с мармалад за из път. Още помня вкуса им..
В началото на Септември стегнахме багажа за Гръцкото море. Преди да тръгнем реших, заедно с Беатрис да приготвим кифлички с локум. Исках да напомнят вкуса на бабините кифлички, хрупкави отвън и мекички отвътре с вкусна плънка. Не само, че имахме за из път, а и сутрин за закуска на верандата с изглед към морето и чаша топло кафе в ръка.
Получиха се чудесни мини кифлички, които Бети ми помогна да приготвим. Децата много обичат да работят с тесто.
Продукти:
125 г масло
1 ч.ч. бяло вино
1/3 ч.ч. олио
1/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
брашно около 500 г и още 60-70 г за доизмесване
2 кутии локум
1 яйце за намазване
Стопете на котлона маслото и го охладете. Угасете содата в киселото мляко. Изчакайте да шупне.
В купа смесете стопеното масло, захарта, олиото, виното и киселото мляко със содата. Разбъркайте всичко много добре с миксер. На части започнете да добавяте брашното, като разбърквате с миксер, докато стане неоходимо да се меси с ръка. Прехвърлете тестото на плота, като предварително сте поръсили с малко брашно. Доомесете го с още малко брашно, за да не лепне, но да е еластично и меко.
Разделете го на 4 топки.
Всяка топка разточете на кръг с дебелина около 0,3 см и с помощта на нож разрежете на триъгълници, като ползвате диагонали.
Нарежете локума на парченца.
Покрийте голяма, плоска тава с хартия за печене.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Поставете едно парченце локум в широкия край на триъгълника и завийте на стегната кифличка към острия край. По същия начин оформете и останалите кифлички.
Разбийте едно яйце с вилица и с помощта на четка намажете кифличките отгоре.
Подредете кифличките в тавата. Печете ги на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути, докато краищата им леко порозовеят.
По същия начин разточете и оформете и останалите 3 топки тесто на кифлички.
Оставете ги напълно да изстинат и поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!
Можете да ги съхранявате в плътно затворена кутия до седмица.
Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)
Здравейте, виното задължително ли е? Мога ли да го заместя с нещо друго ?благодаряп
ОтговорИзтриванеИ аз се интересувам, тъй като все пак деца ще консумират :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, опитайте тази рецепта за кифлички от моят баба без вино: http://www.vkusnoteka.bg/2011/06/blog-post_10.html
ИзтриванеЗдравейте, чаената чаша с вместимост 120 мл. ли е?
ОтговорИзтриванеДа, 130 е моята.
ИзтриванеБлагодаря за уночнението
Изтриване