петък, 23 септември 2022 г.

Кифлички с локум

   Когато бях дете нямахме вила. По традиция лятото почивахме с мама и татко във Велинград. Преди да тръгнем моята баба ни правеше вкусни, хрупкави кифлички с мармалад за из път. Още помня вкуса им.. 

   В началото на Септември стегнахме багажа за Гръцкото море. Преди да тръгнем реших, заедно с Беатрис да приготвим кифлички с локум. Исках да напомнят вкуса на бабините кифлички, хрупкави отвън и мекички отвътре с вкусна плънка. Не само, че имахме за из път, а и сутрин за закуска на верандата с изглед към морето и чаша топло кафе в ръка. 

  Получиха се чудесни мини кифлички, които Бети ми помогна да приготвим. Децата много обичат да работят с тесто.


Продукти:

125 г масло

1 ч.ч. бяло вино

1/3 ч.ч. олио

1/3 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. кисело мляко

1/2 ч.л. сода бикарбонат

брашно около 500 г и още 60-70 г за доизмесване


2 кутии локум 


1 яйце за намазване


Стопете на котлона маслото и го охладете. Угасете содата в киселото мляко. Изчакайте да шупне.

В купа смесете стопеното масло, захарта, олиото, виното и киселото мляко със содата. Разбъркайте всичко много добре с миксер. На части започнете да добавяте брашното, като разбърквате с миксер, докато стане неоходимо да се меси с ръка. Прехвърлете тестото на плота, като предварително сте поръсили с малко брашно. Доомесете го с още малко брашно, за да не лепне, но да е еластично и меко.


Разделете го на 4 топки.

Всяка топка разточете на кръг с дебелина около 0,3 см и с помощта на нож разрежете на триъгълници, като ползвате диагонали. 

Нарежете локума на парченца.

Покрийте голяма, плоска тава с хартия за печене.

Загрейте фурната на 180 градуса.

Поставете едно парченце локум в широкия край на триъгълника и завийте на стегната кифличка към острия край. По същия начин оформете и останалите кифлички.


                                                                                   

Разбийте едно яйце с вилица и с помощта на четка намажете кифличките отгоре.

Подредете кифличките в тавата. Печете ги на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути, докато краищата им леко порозовеят.


По същия начин разточете и оформете и останалите 3 топки тесто на кифлички.

Оставете ги напълно да изстинат и поръсете с пудра захар.


Да ви е сладко!

Можете да ги съхранявате в плътно затворена кутия до седмица.


Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Втори тираж на книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)





6 коментара:

  1. Здравейте, виното задължително ли е? Мога ли да го заместя с нещо друго ?благодаряп

    ОтговорИзтриване
  2. И аз се интересувам, тъй като все пак деца ще консумират :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, опитайте тази рецепта за кифлички от моят баба без вино: http://www.vkusnoteka.bg/2011/06/blog-post_10.html

      Изтриване
  3. Здравейте, чаената чаша с вместимост 120 мл. ли е?

    ОтговорИзтриване