събота, 24 септември 2022 г.

Салата Капрезе с домашно песто

   Не искам да пускам лятото. Искам да го задържа още малко в шепите си, затова приготвих Салата Капрезе с домашно песто. Вкусът на пестото е божествен и кремообразен, ухае на босилек и Пармезан. 

   Готовия сос песто можете да използвате максимум до 2-3 дни, при съхранение в затворен буркан в хладилника за различни меса, салати и риби, защото не съдържа консерванти. 


Продукти:

2 розови домата

1 Моцарела

1 бр. узряло авокадо

20 мл. зехтин

сол


продукти за домашното песто:

50 г пресен босилек

50 г настърган Пармезан

30 г кедрови ядки

20 г орехови ядки

1 скилидка чесън

100 мл. зехтин

сол


Започнете, като приготвите пестото. Запечете на сух тиган за няколко минути ядките, колкото да отпуснат аромата си.

Измийте листата босилек и отстранете по-дебелите дръжки. Подсушете ги с кухненска хартия.


Сложете листата босилек в каната на кухненския блендер. Добавете настърганото сирене Пармезан, двата вида ядки, 1 скилидка чесън, малко сол и налейте 100 мл. зехтин. Пасирайте до гладкост. Ако е необходимо разбъркайте за кратко с лъжица, за да поеме цялата смес. Трябва да получите паста. Пресипете пестото в малък буркан с капак.

Нарежете доматите на колелца. Нарежете Моцарелата на кръгчета и авокадото на полумесеци. 


В поднос аранжирайте домат, Моцарела и авокадо и по същия начин наредете и останалите парчета. Декорирайте с лъжичка песто и полейте със струя зехтин.


Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар