Търсене в този блог

петък, 10 март 2023 г.

Кюфтенца в нежен, кокосов-къри сос

   Нямам търпение да споделя с вас тази божествена рецепта. Обещавам Ви, ще си оближете пръстите. Вкусни, екзотични кюфтенца, с Азиатски привкус, поднесени в нежен, кокосов-къри сос, в компанията на черен ориз. Истинска фантазия за небцето. Аида установи, че в сосът се усеща всяка една съставка, толкова е ароматен и сякаш всеки вкус, допълва другия. 

               


Продукти:

1 кг. кайма смес

1 глава лук

3 скилидки чесън

1/4 чили чушка

малко парче джинджифил

2 с.л. кокосово кисело мляко

2 яйца

черен пипер

връзка пресен магданоз

2 ч.л. къри

1/2 ч.л. сол


продукти за кокосовия, къри сос:

30 мл. зехтин

1 жълта чушка

1/2 глава лук

2 скилидки чесън

малко парче джинджифил

1/2 голям домат

1 консерва кокосово мляко

1 ч.л. къри

1/4 ч.л. канела

черен пипер

1/2 ч.л. сол


Покрийте голяма тава с хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса с горен и долен нагревател.

За да приготвите кюфтенцата смесете в купа всички съставки заедно с каймата. Джиджифилът се обелва и настъргва. Лютата чушка се нарязва без семки, на ситно. Чесънът се изстисква. Омесете каймата с ръка. Навлажнете ръце и оформете кюфтенцата на не много големи топчета. Подредете ги в тавата и ги печете около 20 минути до готовност.




През това време нарежете лука и чесъна на ситно. Нарежете жълтата чушка и домата на парченца. Сложете ги в дълбока тенджера или голям тиган и ги задушете с малко зехтин и вода до омекване. Добавете кокосовото мляко, настърган джинджифил, къри, канела, черен пипер и сол и оставете да поври, докато сосът се редуцира леко. След това пасирайте с блендер до гладкост.



Извадете кюфтенцата от фурната и ги пуснете в соса. Разбъркайте и оставете на бавен огън за още 5-6 минути.

Поднесете по желание с черен или бял ориз.

Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Как приготвяте черния ориз?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се. Запържвам го леко в масло или зехтин. След това наливам пилешки или телешки бульон, в съотношение 1:2 бульон, подправям със сол и черен пипер, затварям капака, намалявам на минимум и готвя до готовност около 20-25 Мин. Оставям под капака да се дозадуши.

      Изтриване
  2. Здравейте! Бихте ли споделили откъде купувате къри?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На Женския пазар като тръгнете по Цар Симеон има арабски магазинчета и там продават оригинални подправки, които нямат нищо общо като аромат с тези в пакетчетата във веригите. Препоръчвам ви ги.

      Изтриване
  3. Здравейте!Бихте ли уточнили количеството на кокосовото мляко?Консервените кутии вероятно са около 400 мл,но за по-достоверно реших да попитам.

    ОтговорИзтриване