Приготвих тази торта за рождения ден на съпруга ми на 13 Март. Отново експериментирах. Бях решила да направя шоколадова торта с кафе, тъй като той много обича кафе.
Съдейки по отзивите на нашите гости тортата се получи превъзходна. Много шоколадови, брауни блатове с кафе, Маскарпоне крем с кафе и крънчи елемент, хрупкав лешников крокан. Финалният щрих от глазура от натурален шоколад балансира вкуса.
Продукти за блатовете (2 бр. по 22 см):
200 г натурален шоколад
175 г масло, нарязано на кубчета
1 ванилия
4 с.л. брашно, препълнени с връх
1 ч.л. бакпулвер
1 и 1/2 с.л. мляно еспресо
щипка сол
5 яйца
140 г кристална захар
щипка сол
5 яйца
140 г кристална захар
продукти за крема:
1 кутия сирене Маскарпоне от 500г
1 ч.ч. добре изстудена, течна, сладкарска сметана
1 кутия сирене Маскарпоне от 500г
1 ч.ч. добре изстудена, течна, сладкарска сметана
25 мл. еспресо кафе
1/2 ч.ч. кристална захар
2 пакетчета ванилия
1/2 ч.ч. кристална захар
2 пакетчета ванилия
продукти за лешниковия крокан:
200 г печени, безсолни лешници
150 г захар
за глазурата:
200 г натурален шоколад
70 г масло
Загрейте фурната на 160 градуса.
Разтопете натуралния шоколад в купичка заедно с маслото на водна баня. Оставете сместа да изстине и добавете ванилията. Смесете в купа брашното, мляното еспресо, бакпулвера и солта.
Разбийте яйцата с миксера на пяна. Добавете захарта на части. След това добавете шоколадовата смес и разбъркайте на бавна скорост. Прибавете на два пъти сухата смес и разбъркайте внимателно.
Разпределете сместа на две половини. Изсипете първата половина във форма, със свалящ се ринг, върху хартия за печене и печете около 15-20 минути. Проверете с клечка готовността. Извадете и охладете на решетка. По същия начин опечете и втория блат.
За да приготвите крема, разбийте студената сметана с миксер на сняг, след което постепенно добавяйте захарта, без да преставате да бъркате с миксера до пълното поемане и стопяване на захарта. Налейте 25 мл. студена чаша еспресо и разбъркайте отново. Добавете маскарпонето в сместа. На финала овкусете с ванилия.
Начукайте лешниците леко с чук и ги сложете в намазана с масло тавичка. Разпределете ги равномерно. В малка тенджерка сложете захарта на котлона, в началото на силен огън, след това на среден, до карамелизиране. Работете с ръкавици и внимавайте да не ви покапе, защото може да ви изгори карамелът. Бързо налейте карамела върху лешниците и го разпределете равномерно.
Налейте гореща вода в тенджерката и я оставете настрани, за да можете по-лесно да я измиете след това.
Оставете лешниковия крокан да изстине напълно, след това с потупване по дъното на тавичката го извадете и натрошете на малки парченца.
Сглобяване на тортата:
Пригответе си поднос или картон за торта. Обърнете първия блат върху него и го стегнете с ринга.
Намажете с 1/3 от крема. Поръсете обилно с лешников крокан.
Отново покрийте с втория блат и намажете с 1/3 от крема. Приберете тортата в хладилник за няколко часа.
Стопете на водна баня шоколада и маслото за глазурата. Охладете леко и излейте върху тортата. Заравнете с шпатула. Охладете отново тортата, докато стегне добре. Поръсете обилно с лешников крокан за декорация. След това прекарайте нож по ръба на ринга и го отстранете.
Измажете тортата с останалия крем отстрани. Охладете и поднесете.
Да ви е сладко!
Здравейте, с какъв диаметър е ринга, който използвате?
ОтговорИзтриване22 см. е ринга.
Изтриване