Търсене в този блог

вторник, 18 април 2023 г.

Малиново Тирамису (Мирамису)

   В разгара на пролетта, точно след Великден искам да Ви изкуша с една вълнуваща небцето рецепта за Малиново тирамису, или по-скоро Мирамису, защото не съдържа кафе. Бишкотите са потопени в нежен малинов сос. Кремът е приготвен от Забайон и Маскарпоне и е изключително нежен и пухкав. Бихте могли да поднесете десерта и в чаши. По желание можете да добавите и малини между пластовете. Поднасям го с добре охладено българско розе Kabile.



Продукти за крема:

4 жълтъка

100 г захар

400 г сирене Маскарпоне

2 ванилии

100 мл. сладкарска сметана

2 пакета бишкоти 

500 г пресни малини

3 с.л. захар

натурално какао за поръсване

листенца мента


Сложете в огнеопорна купа жълтъците, заедно със 100 г захар.

Кипнете тенджера с вода с по-малък диаметър от купата. Поставете отгоре съда с яйцата и разбийте с миксер, след като заври. След около 10 минути бъркане ще получите пухкав крем Забайон. С ръкохватки извадете купата и я оставете да се охлади. След това я поставете в купа с лед да се изстине напълно. Добавете в крема Забайон сиренето Маскарпоне и разбийте добре с миксер. Сложете ванилиите. В друга купа разбийте сладкарската сметана до пухкави връхчета. След това я добавете в крема и разбъркайте.



Отделете 100 г от малините за декорация. 
Останалите малини ги измийте и пюрирайте с блендер. Преминете ги през цедка, за да отделите пулпата и семките и да остане само гъст сок. Най-лесно става като изсипете сместа в голяма цедка и разбърквате. С лъжица изстъргвате от дъното сосът. 
Прелейте го в малка тенджерка, добавете 3 с.л. захар и кипнете соса, до леко сгъстяване.



Пригответе бишкотите и правоъгълна купа с размери 25:18 см.

Сложете част от крема на дъното. Потопете бишкота в малиновия сос и я поставете върху крема. По същия начин потопете и подредете и останалите бишкоти. Отгоре намажете с 1/2 от крема. отново подредете ред, напоени в малинов сос бишкоти и завършете с останалия крем. Заравнете добре. 



Охладете за едно денонощие, за да поемат добре бишкотите от крема и соса.
Преди поднасяне поръсете през фина цедка с какао и декорирайте с пресни малини за разкош.



Да ви е сладко!

--------------------------------------------------------------------

Поднасям Ви този вкусен сладкиш с Kabile Розе
Виното има красив малинов цвят. Ароматът му е впечатляващ, с нотки на червени плодове, конфи, виолетка и карамел. Вкусът е сочен, с хубава структура и дължина. Кабиле Розе има много приятна хармония, свеж финал и галещ плодов спомен.
Виното е вкусно самостоятелно, както и с най-разнообразни храни - вегетариански блюда, руска салата, азиатска кухня, паста, пица, консистентни риби, раци, пилешко, свинско, агнешко, пернат дивеч, избрани меки и средно твърди сирена, както и плодови десерти. Сервира се охладено.

2 коментара: