Търсене в този блог

неделя, 2 юли 2023 г.

Торта Беатрис

   Днес моето малко момиче Беатрис навършва 11 години. Времето лети неусетно и така бързо порастват децата. Пожелавам си само да е здрава и винаги така добра и слънчева!

   Приготвих й много специална торта от сърце, както всяка година. Какаови, сочни блатове и нежен крем със заквасена сметана и кодензирано мляко с ароматни, пресни ягоди. Декорирах с рози от шоколад, френски макарони, ягоди и лешници в шоколад.


Продукти за 2 бр. блатове:

3 яйца

1 ч.ч. кристална захар

80 г меко масло

1/2 ч.ч. заквасена сметана

1/4 ч.ч. олио

2 ванилии

2 ч.ч. брашно

2 ч.л. бакпулвер

3 с.л. натурално какао


продукти за крема:

125 г меко масло

250 г заквасена сметана

250 г кондензирано мляко

2 кутии крема сирене x175 г

2 ванилии

1 пакет чаени бисквити


400 г пресни ягоди

 


Загрейте фурната на 180 градуса.

Покрийте дъното на форма със свалящ се ринг с хартия за печене. Намажете с масло страниците и хартията на дъното.
Разбийте в купа яйцата, една чаена чаша захар и мекото масло.
В друга купа смесете заквасената сметана и олиото. Разбъркайте добре и прехвърлете сместа при яйцата. Разбийте добре с миксер. Добавете ванилията.
Смесете отделно брашното и бакпулвера. Сложете какаото и разбъркайте добре. Добавете го на две части в останалата смес. Разбийте добре.
Разбийте с миксер мекото масло и заквасената сметана. Добавете кондензираното мляко, крема сиренето и ванилията. Разбъркайте добре. Смелете в блендер бисквитите и ги добавете в крема. Охладете.
Разплетете сместа на две равни части и изпечете двата блата за 15 минути до готовност. Охладете.
Сглобете тортата като стегнете в ринг първия блат, поставен върху поднос или картон.
Отгоре намажете с крем, декорирайте с парченца ягоди и поставете втория блат. Отново намажете с крем. Охладете тортата за една нощ. На другия ден прекарайте нож по ръба и отстранете ринга. Декорирайте по желание.



Да ви е сладко!

4 коментара: