Търсене в този блог

четвъртък, 12 октомври 2023 г.

Руло от свинско бонфиле с бекон и лук, върху канапе от полента и сладки смокини

   Навлизаме в един от любимите ми кулинарни сезони - Есента. За мен тя е баланс между цветове, вкусове и аромати, а с разнообразието от продукти създаваме вкусни и разнообразни рецепти, които ни даряват с уют и топлина в дома.

   Ястието, което днес Ви поднасям е изключително елегантно, изпълнено с есенни аромати и наситени вкусове - сочно Свинско руло с плънка от бекон, лук, мащерка и чесън, върху канапе от нежна полента с Пармезан и масло и сладки смокини. Този сладко-солен вкус си подхожда чудесно с чаша червено вино Kabile Мавруд и Каберне Совиньон, което притежава впечатляващ плодов аромат на зрели черни плодове и кадифен тъмночервен цвят, с рубинени оттенъци. 

                         

Продукти за свинското роле:

1 бр. свинско бонфиле

1 глава лук

3 скилидки чесън

5 слайса бекон

1 ч.л. прясна мащерка

шепа див лук

черен пипер

30 мл. зехтин

сол


продукти за полентата:

500 мл. прясно мляко

1 скилидка чесън

стрък прясна мащерка

1 ч.ч. царевичен грис (130 г)

70 г Пармезан

50 г масло

черен пипер

сол


4-5 бр. смокини

2 с.л. мед

                           

Нарежете на ситно лука, чесъна и бекона и ги запържете в тиган с малко зехтин. Добавете ситно нарязан див лук, мащерка, черен пипер и сол. 

Загрейте фурната на 200 градуса.

Почистете филето от жили. Направете фин страничен разрез по дължина на филето, като внимавате да не разрежете до край. Отворете филето. Покрийте го с прозрачно, кухненско фолио и го начукайте с чук за пържоли, за да стане тънко и по-голямо парче. Сложете в единия край от плънката и навийте от дългата страна на руло. Вземете кухненски канап и завържете рулото с няколко възела, за да не изтече плънката.


Загрейте в тигана малко зехтин и запечатайте рулото, така че да съхрани соковете си, след това го прехвърлете в тавичка, налейте 1 кафена чаша вода, покрийте с фолио и печете 30 минути на силно загрята фурна. В края на печенето отстранете фолиото и запечете за 5-6 минутки.

Докато се пече сложете на долен ред и смокините, нарязани на половинки, поляти с мед.

Малко преди края на печене на филето направете полентата, тъй като се приготвя за минути.

Кипнете в тенджера 500 мл. прясно мляко, като пуснете в него една скилидка чесън и стрък прясна мащерка. Щом кипне отстранете чесъна и мащерката и сипете на няколко части една чаена чаша царевичен грис, като непрекъснато разбърквате. След като сгъсти след 1-2 минути добавете настърган Пармезан и 50 г масло. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и дръжте под капак на топло.

Извадете свинското роле и го оставете да почине 5 минути, след това го прехвърлете върху дъска, отрежете канапа и го нарежете леко под ъгъл на филийки.

Поднесете нарязаното месо върху канапе от полета и аранжирайте отстрани сладките смокини. Полейте със соковете от печеното месо. Украсете с няколко стръка див лук.

Да ви е сладко!

-------------------------------------------------------

Най-старата изба в Южна България - „Вила Ямбол“ създава серията вина Kabile, в почит на едноименния тракийски град Кабиле, което се намира едва на няколко километра от самата изба.

Регионът се е славил с винопроизводството си, като легендата разказва, че именно в древния град Кабиле, всяка амфора с вино е носила печат с лика на богинята-майка Кибела, който говори за качеството на самото вино.

Именно затова и „Вила Ямбол“ поставя лика на богинята-майка Кибела на етикетите на най-награждаваната си винена серия - Kabile.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар