Нали знаете как понякога грешката се оказва вярна? :)
Едни от най-добрите ми рецепти са се получавали именно, когато допусна някоя грешка по време на готвенето.
Приготвихме този БОЖЕСТВЕН тиквен сладкиш, като мой експеримент, с малката ми дъщеря, докато голямата ми разказваше за изминалия й ден и от приказка на приказка се разсеях и забравих да сложа студено масло в крамбъла, с който поръсвам отгоре тиквата и вместо това го забърках с меко масло. Разбира се получи се смес малко като крем. Въпреки това я разпределих върху тиквените кубчета и изпекох сладкиша. Ухаеше невероятно.
Когато изстина и го опитах останах изумена. Вкусът на сладкиша наподобява Агнеса, един от най-любимите ми, но с приятен вкус на тиква, аромат на канела и нежен топинг отгоре. Освен това се получи и красив на цвят, с приятен контраст. Всички останаха очаровани от вкуса. Приготвя се изключително лесно. За основа ползвах блата на любимия ви Боровинков пай.
Вярвам, че това ще се превърне в любимия ви Тиквен сладкиш, точно както Есенната торта с тиква и ябълки без печене :)
125 г меко масло
3/4 ч.ч. пудра захар
2 яйца
1 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. бакпулвер
кората от 1 лимон
1 ванилия
200 г печена тиква
(малко масло и брашно за подмазване на формата)
продукти за топинга:
1/4 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. светла, кафява захар
1 ч.л. канела
4 с.л. меко масло
Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте парчетата тиква, нарежете ги на по-тънки парчета и ги сложете да се сварят в тенджера с вода. Когато омекнат ги прехвърлете в тавичка във фурната и поръсете с 1/2 ч.ч. захар. Печете тиквата още 20 минути. Отцедете и нарежете на кубчета. Оставете настрани.
Намалете фурната на 180 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Добавете яйцата и накрая пресятото брашно, заедно с бакпулвера и лимоновата кора. Овкусете с ванилия.
Намажете формата с масло и поръсете с малко брашно. Излейте сместа и заравнете.
Разпределете кубчетата тиква върху сместа. Гледайте да покриете цялата повърхност.
В купа смесете съставките за топинга. Претрийте с ръце. След това внимателно с ръце го разпределете върху тиквата.
Печете пая около 30 минути, до готовност. Проверете с клечка. Топингът е леко мек, но като изстине се променя.
Охладете, нарежете на ромбоиди и поднесете на парчета.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар