Търсене в този блог

петък, 3 ноември 2023 г.

Тиквен сладкиш

   Нали знаете как понякога грешката се оказва вярна? :)
Едни от най-добрите ми рецепти са се получавали именно, когато допусна някоя грешка по време на готвенето.

  Приготвихме този БОЖЕСТВЕН тиквен сладкиш, като мой експеримент, с малката ми дъщеря, докато голямата ми разказваше за изминалия й ден и от приказка на приказка се разсеях и забравих да сложа студено масло в крамбъла, с който поръсвам отгоре тиквата и вместо това го забърках с меко масло. Разбира се получи се смес малко като крем. Въпреки това я разпределих върху тиквените кубчета и изпекох сладкиша. Ухаеше невероятно. 

   Когато изстина и го опитах останах изумена. Вкусът на сладкиша наподобява Агнеса, един от най-любимите ми, но с приятен вкус на тиква, аромат на канела и нежен топинг отгоре. Освен това се получи и красив на цвят, с приятен контраст. Всички останаха очаровани от вкуса. Приготвя се изключително лесно. За основа ползвах блата на любимия ви Боровинков пай

   Вярвам, че това ще се превърне в любимия ви Тиквен сладкиш, точно както Есенната торта с тиква и ябълки без печене :)



Продукти за кръгла тава с размер 22 см:

125 г меко масло

3/4 ч.ч. пудра захар

2 яйца

1 ч.ч. пресято брашно

1 ч.л. бакпулвер

кората от 1 лимон

1 ванилия

200 г печена тиква

(малко масло и брашно за подмазване на формата)


продукти за топинга:

1/4 ч.ч. брашно

1/4 ч.ч. светла, кафява захар

1 ч.л. канела

4 с.л. меко масло


Загрейте фурната на 200 градуса.

Измийте парчетата тиква, нарежете ги на по-тънки парчета и ги сложете да се сварят в тенджера с вода. Когато омекнат ги прехвърлете в тавичка във фурната и поръсете с 1/2 ч.ч. захар. Печете тиквата още 20 минути. Отцедете и нарежете на кубчета. Оставете настрани.


Намалете фурната на 180 градуса.

Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Добавете яйцата и накрая пресятото брашно, заедно с бакпулвера и лимоновата кора. Овкусете с ванилия.
Намажете формата с масло и поръсете с малко брашно. Излейте сместа и заравнете.

Разпределете кубчетата тиква върху сместа. Гледайте да покриете цялата повърхност. 



В купа смесете съставките за топинга. Претрийте с ръце. След това внимателно с ръце го разпределете върху тиквата. 

Печете пая около 30 минути, до готовност. Проверете с клечка. Топингът е леко мек, но като изстине се променя.

Охладете, нарежете на ромбоиди и поднесете на парчета.



Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар