петък, 31 юли 2015 г.

Боровинков пай

    Не мога да ви опиша ароматът, който се разнесе у дома, когато пъхнах във фурната да се пече Боровинковия пай. Трябва да го усетите.... Обичам такива рецепти за сладкиши, при които всичко се разбърква в една купа, излива се във формата и се пече. Паят е толкова въздушен и пухкав, че един определено няма да ви стигне :) Ухае на масло, лимон и боровинки и буквално се топи в устата. Можете да го приготвите и с друг вид плод, като например сливи, кайсии, праскови, малини, къпини, вишни.. 


продукти:

125 г меко масло
3/4 ч.ч. пудра захар
2 яйца
1 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. бакпулвер
кората от 1 лимон
1 ванилия

200 г пресни боровинки
3 с.л. кристална захар

пудра захар за поръсване

(малко масло и брашно за подмазване на формата)


Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Добавете яйцата и накрая пресятото брашно, заедно с бакпулвера и лимоновата кора.


Намажете формата с масло и поръсете с малко брашно. Излейте сместа и заравнете.
Измийте и подсушете боровинките, след което ги изсипете върху сместа. Разпределете ги по равно и леко ги притиснете с ръце. Поръсете ги с 3 с.л. кристална захар. 
Печете пая около 30 минути, до готовност. Проверете с клечка.
Охладете, извадете го от формата и поднесете на парчета.



Да ви е сладко!

22 коментара:

  1. Боровинките изглеждат чудесно в този пай Ани .Прекрасен е.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, дават чудесен контраст. Бих ти препоръчала да опиташ пая и с праскови. Фантастичен е.

      Изтриване
  2. Анииии,точно се чудех как да употребя едни череши,които ми стоят в хладилника и ето хубава рецепта-благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, опитай мила. Въобще сладкишът носи всякакви плодове. Поздрави

      Изтриване
  3. О, ще се пробва непременно това, Ани!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва Весе. :)

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Благодаря ти Мани. Да ви е сладко!

      Изтриване
  5. Нели Арихтева2 август 2015 г., 20:07

    Десертът е уникален, лесен и бърз. Направих го с къпини и ганирах с бита сметана и топинг! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ммм, страхотна комбинация Нели! Благодаря ви. Аз го правих и с праскови, малини и къпини и всякак ни харесва. :))

      Изтриване
  6. Ани, великолепно предложение! Направо прималявам... :)
    Поздрави и да ви е разтапящо вкусно вкъщи. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Наличието да този великолепен десерт е безспорен повод за свикването на дамския клуб....:)
    Прекрасно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така мисля Миленка. И чаша розенце, разкош! :)))

      Изтриване
  8. Здравей, Ани! Направих сладкиша вчера, стана много вкусен, но имам следните въпроси. :) С каква гъстота ти се получава сместта? На мен ми изглеждаше доста гъста и добавих още едно яйце. С какъв размер е формичката за печене, която използваш за тази доза? Благодаря предварително за отговора и за чудесните рецепти! Поздрави, Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Петя. Радвам се, че сладкишът ти е харесал. Сместа е средно гъста. Маже се с лъжица. Не е необходимо да се добавят още яйца. За тази доза ползвам 24 см. диаметър купа.

      Изтриване
  9. Наистина се топи в устата ;-) Малко сладък е за моя вкус, но се излапа тутакси. Направих го с праскови, но мисля, че по-кисели плодове ще подхождат повече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен най-много ми хареса с праскови, честно казано. Най-сочни са. Радвам се, че ви е харесал. Не спирайте да експериментирате. :)

      Изтриване
  10. Ани, ако ползвам замразени череши да ги размразя ли предварително?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, добре размразени и добре отцедени дори!

      Изтриване
  11. Дали ще се получи със сладко от боровинки? Остана ми доста от него (след прекрасния чийзкейк по вашата рецепта, първи опит за чийзкейк в живота ми, много сполучлив).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-скоро сладкото от боровинки ще овлажни сладкиша. По-добре е с пресен плод.

      Изтриване