Не мога да ви опиша ароматът, който се разнесе у дома, когато пъхнах във фурната да се пече Боровинковия пай. Трябва да го усетите.... Обичам такива рецепти за сладкиши, при които всичко се разбърква в една купа, излива се във формата и се пече. Паят е толкова въздушен и пухкав, че един определено няма да ви стигне :) Ухае на масло, лимон и боровинки и буквално се топи в устата. Можете да го приготвите и с друг вид плод, като например сливи, кайсии, праскови, малини, къпини, вишни..
125 г меко масло
3/4 ч.ч. пудра захар
2 яйца
1 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. бакпулвер
кората от 1 лимон
1 ванилия
200 г пресни боровинки
3 с.л. кристална захар
пудра захар за поръсване
(малко масло и брашно за подмазване на формата)
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Добавете яйцата и накрая пресятото брашно, заедно с бакпулвера и лимоновата кора. Овкусете с ванилия.
Намажете формата с масло и поръсете с малко брашно. Излейте сместа и заравнете.
Измийте и подсушете боровинките, след което ги изсипете върху сместа. Разпределете ги по равно и леко ги притиснете с ръце. Поръсете ги с 3 с.л. кристална захар.
Печете пая около 30 минути, до готовност. Проверете с клечка.
Охладете, извадете го от формата и поднесете на парчета.
Да ви е сладко!
Последвайте ме и в Instagram на адрес: https://www.instagram.com/vkusnoteka_ani_shakaryan/. Тагвайте Вкуснотека, за да споделям вашите снимки в стори.
Боровинките изглеждат чудесно в този пай Ани .Прекрасен е.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Ели, дават чудесен контраст. Бих ти препоръчала да опиташ пая и с праскови. Фантастичен е.
ИзтриванеАнииии,точно се чудех как да употребя едни череши,които ми стоят в хладилника и ето хубава рецепта-благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЖиве, опитай мила. Въобще сладкишът носи всякакви плодове. Поздрави
ИзтриванеО, ще се пробва непременно това, Ани!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Радвам се, че ти харесва Весе. :)
Изтриванеsuper e ...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Мани. Да ви е сладко!
ИзтриванеДесертът е уникален, лесен и бърз. Направих го с къпини и ганирах с бита сметана и топинг! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМмм, страхотна комбинация Нели! Благодаря ви. Аз го правих и с праскови, малини и къпини и всякак ни харесва. :))
Изтриванеможе ли със замразени плодове,
ИзтриванеЗдравейте. Да може, но добре ги отцедете.
ИзтриванеАни, великолепно предложение! Направо прималявам... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и да ви е разтапящо вкусно вкъщи. :)
Благодаря ти сладка Гери.
ИзтриванеНаличието да този великолепен десерт е безспорен повод за свикването на дамския клуб....:)
ОтговорИзтриванеПрекрасно!
И аз така мисля Миленка. И чаша розенце, разкош! :)))
ИзтриванеЗдравей, Ани! Направих сладкиша вчера, стана много вкусен, но имам следните въпроси. :) С каква гъстота ти се получава сместта? На мен ми изглеждаше доста гъста и добавих още едно яйце. С какъв размер е формичката за печене, която използваш за тази доза? Благодаря предварително за отговора и за чудесните рецепти! Поздрави, Петя
ОтговорИзтриванеЗдравей Петя. Радвам се, че сладкишът ти е харесал. Сместа е средно гъста. Маже се с лъжица. Не е необходимо да се добавят още яйца. За тази доза ползвам 24 см. диаметър купа.
ИзтриванеНаистина се топи в устата ;-) Малко сладък е за моя вкус, но се излапа тутакси. Направих го с праскови, но мисля, че по-кисели плодове ще подхождат повече.
ОтговорИзтриванеИ на мен най-много ми хареса с праскови, честно казано. Най-сочни са. Радвам се, че ви е харесал. Не спирайте да експериментирате. :)
ИзтриванеАни, ако ползвам замразени череши да ги размразя ли предварително?
ОтговорИзтриванеДа, добре размразени и добре отцедени дори!
ИзтриванеДали ще се получи със сладко от боровинки? Остана ми доста от него (след прекрасния чийзкейк по вашата рецепта, първи опит за чийзкейк в живота ми, много сполучлив).
ОтговорИзтриванеПо-скоро сладкото от боровинки ще овлажни сладкиша. По-добре е с пресен плод.
Изтриванеще се получи ли с ягоди, че търся рецепта за сладкиш с ягоди? или да заожа на по-новия Ви със заквасената сметана? кой ще ми препоръчате за впечатляване? поздрави
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Който и от двата да изберете няма да сбъркате. И двата са страхотни: http://www.vkusnoteka.bg/2017/02/blog-post_28.html Боровинковият ще стане и с ягоди да.
Изтриванеборовинковият съм го правила, много е вкусен. направих другия /всъщност разликата не е голяма/. стана много вкусен, но определено му дойдоха вповече ягодите /сложих 250 г и стана малко като крем в средата/.
ИзтриванеС повече ягодки още по-вкусно :)
ИзтриванеЗдравей Ани, форма с какъв диаметър ползваш?
ОтговорИзтриванеЗдравей Ани, форма с какъв диаметър ползваш?
ОтговорИзтриване24 см Иванина.
ИзтриванеЗдравей, Ани, изглежда прекрасно този сладкиш :) Въпросът ми е, може ли да направи със замразени плодове? Благодаря ти :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, можете да. Аз бих ги размразила и отцедила добре.
ИзтриванеСтрахотна рецепта! Благодаря
ОтговорИзтриванеАз ви благодаря. Да ви е сладко :)
ИзтриванеС каква вместимост е чаената чаша, която използвате?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, чашата е с вместимост 130 г.
ИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриване