четвъртък, 30 юли 2015 г.

Стек от риба меч със сос Путанеска

    Ексцентрична, опасна, но и много вкусна риба е рибата меч. Прави ми впечатление, че неизменно присъства в менютата на луксозните ресторанти по света, като филе или стек. Месото й е много богато на Омега-3, витамин Д и селен. Чист протеин. Плътно, напомнящо като консистенция риба тон и сьомга. Подходящо е да се пече на скара за няколко минути от страна, за да остане розово отвътре или на фурна. 
     В България риба меч се намира много трудно, но на рибните щандове на Пикадили можете да откриете огромно рибно разнообразие, включително и стек от риба меч, който ви предлагам да приготвите по тази лесна и същевременно много вкусна рецепта, по италиански, със сос Путанеска.


Преди да ви споделя рецептата, нека да ви запозная с няколко думи с този екстравагантен морски обитател:

Риба меч



Рибата меч е хищна риба, с издължена горна челюст във формата на меч. Обитава предимно Атлантическия, Индийския и Тихия океан, където има наличие на топли води. Среща се също така и в Средиземно море. Рибата е популярна със своите забележителни скокове, които прави над водата. Друга нейна атрактивна особеност е бързата смяна на телесните ѝ цветове. Риба меч е източник на голямо количество полезни вещества. 

Консумацията на риба меч се отразява отлично на нашето тяло поради факта, че месото на риба меч е богато на най-важните и незаменими аминокиселини и минерали. Похапването на риба меч действа общо укрепващо и се препоръчва особено през студените зимни месеци. В състава на рибата има омега-3 и омега-6 мастни киселини, натрий, витамин А, витамин В6, витамин В12, витамин Е, витамин К, калций, желязо, тиамин, ниацин, магнезий, цинк, фосфор, мед, селен и др.



Продукти:

4 бр. стек от риба меч
черен пипер
сол
зехтин

продукти за сос Путанеска:

2 скилидки чесън
2 рибки маринована аншоа
50 мл. зехтин
2 големи домата
100 г зелени маслини
1 зелена, люта чушка
шепа каперси
2 с.л. лимонов сок
връзка магданоз
черен пипер
сол

Подгответе си продуктите за соса. Обелете и нарежете доматите на кубчета. Нарежете маслините и лютата чушка на ситно, без семките. Нарежете аншоата и чесъна на ситно.

Подправете рибните стекове с черен пипер и сол и ги намажете със зехтин от двете страни. Загрейте тигана. Поставете стековете в него и ги гответе по 2-3 минути от страна, не повече. Извадете ги в чиния и ги покрийте с капак.

В същия тиган сложете аншоата и чесъна с малко зехтин. Разбъркайте и изсипете доматите на кубчета, маслините, лютата чушка и подправете с черен пипер и сол. Гответе, докато течността изври и сосът се посгъсти. Добавете лимоновия сок и ситно нарязания магданоз.

Поднесете стековете със соса Путанеска и поръсете със свеж магданоз и струя зехтин.


Да ви е сладко!


Sword fish with sauce Puttanesca

    Eccentric, dangerous but also very tasty fish is the swordfish. I notice that the menus of luxury restaurants in the world offer sword fish as fillet or steak. Its flesh is very rich in omega-3, vitamin D and selenium. Pure protein. Its consistency resembles tuna and salmon. It is appropriate for grilling for a few minutes a side to remain pink inside, or in the oven.
     In Bulgaria swordfish is very difficult to find, but at the fish stands of  Piccadilly you can find a huge variety of fish, including swordfish steak, which I suggest you prepare in this simple yet delicious recipe with Italian sauce Puttanesca.

Ingredients:

4 pcs. Swordfish steak
pepper
salt
oil 

products Puttanesca sauce:

2 garlic cloves 
2 fish marinated anchovies 
50 ml. olive oil 
2 large tomatoes
100 g green olives 
1 green chili pepper 
handful of capers 
2 tablespoons lemon juice
parsley 
pepper 
salt

Prepare sauce products. Peel tomatoes and cut into cubes. Cut olives and chilli without seeds. Cut the anchovies and garlic finely.

Season the fish steaks with salt and pepper and brush them with olive oil on both sides. Heat the pan. Place the steaks in it and cook them for 2-3 minutes but not more. Remove them to a plate and cover with a lid.

In the same pan put anchovies and garlic in a little olive oil. Stir and pour the tomatoes into cubes, olives, chilli and season with pepper and salt. Cook until the liquid evaporates  Add lemon juice and chopped parsley.

Serve steaks with with Puttanesca sauce and sprinkle with fresh parsley and olive oil.

Enjoy!

4 коментара:

  1. Ани,
    в някои от кулинарните предавания съм виждала да приготвят риба меч.Но от твоята публикация разбирам, че се предлага и в България.Чудесна публикация, великолепно приготвена риба !
    Весело лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Сосът е наистина много хубав. Не съм по рибите, но соса е класика.

    ОтговорИзтриване
  3. Бих си хапнала с удоволствие от тази рибка, не съм я опитвала до сега.

    ОтговорИзтриване