Търсене в този блог

петък, 10 юли 2015 г.

Скариди на скара с билково масло

    Споменах ли вече колко много обичам морски дарове? :)
   Днес Ви поднасям Скариди на скара с билково масло. Една семпла и същевременно много вкусна, лятна рецепта. След като веднъж сте го приготвили и съхранили в камерата, билковото масло можете да използвате и за телешки стекове.



Преди да преминем към рецептата ще Ви запозная с няколко думи с тези вкусни, морски обитатели:

СКАРИДИ

Разнообразието от скариди е огромно. Познати са хиляди видове, организирани в четири основни категории: обитаващи топлите води (тропически), обитаващи студените води, обитаващи пресните води и пясъчни скариди. Те често се класифицират и по своя цвят: кафяви, розови, бели и т.н. Разликата във вкуса обаче е почти незначителна между отделните видове. 

Търговски вид: Скаридите обикновено се продават варено-замразени (на цвят са розови), сурово-замразени (на цвят са сиво-кафяви), с глави и черупки или само опашки в черупки, както и почистени от обвивката си. По-големите екземпляри са по-скъпи от малките. Често се продават и като основна съставка в разнообразни кулинарни произведения, например пастет от скариди. 

Най-добри за готвене: Скаридите са изключителен деликатес. Подходящи са за коктейли, салати и кулинарни специалитети. Могат да се консумират печени на скара, варени, задушени, панирани или пържени. Основно правило при подготовката им е да не се преваряват, защото месото става твърдо и безвкусно. Сурово -замразените се размразяват колкото да се отделят и се пускат във вряща вода с подправките.Готовите скариди изплуват на повърхността след не повече от 8 - 10 минути. Варено-замразените се варят най-много 3 минути (също във вряща вода с подправки).

Съвет към купувача: Ако имате възможност купувайте скаридите пресни, защото ако не са били замразени правилно, когато ги размразите, ще станат на каша. Трябва да ухаят приятно на морска вода, а не на амоняк. Оглеждайте ги за черни петна – ако има такива, не ги купувайте. Те са първият признак на разваляне.

А сега да Ви представя рецептата за Скариди на скара с билково масло


Продукти:

1 кг. пресни, едри скариди, без главите

продукти за маслото:

125 г меко масло
1 голяма скилидка чесън
1 червена, люта чушка, без семките
връзка пресен магданоз
връзка пресен босилек
сокът от 1 лайм и резени за поднасяне
черен пипер
сол

Измийте скаридите под течаща вода.
Сложете в блендер магданоза, босилека, чесъна, лютата чушка и сока от лайм и пасирайте. Вземете 1 с.л. от сместа и я разбъркайте в скаридите. Приберете ги в хладилника.
Добавете към останалата смес в блендера маслото, черен пипер и сол и пасирайте до гладкост. 
Излейте сместа върху фолио и я увийте като стегнат бонбон. Сложете го във фризера, докато приготвите скаридите.
Изпечете скаридите на силно загрята скара по 3-4 минути от страна до розово.
Прехвърлете ги в чиния и още топли поставете върху тях резени от билковото масло, за да се стопят. Декорирайте с лайм за свежест. 
Разтопете останалото масло на котлона и го поднесете в купичка, отстрани на скаридите.

Да ви е сладко!
Източник: Пикадили

Няма коментари:

Публикуване на коментар