В разгара на лятото продължавам с вкусните рибни предложения.
Днес ви предлагам да опитате Филе от ципура с орехова коричка, поднесено с талиателе от тиквички и бейби моркови. Много вкусно и изискано ястие, което освен всичко друго се приготвя и много бързо. Ципурата е много фина, бяла риба. Чудесно си подхожда с ореховата коричка и горчичения сос и комбинацията е страхотна! Опитайте!
Ако имате притеснения относно филетирането на рибата не забравяйте, че на рибните щандове на Пикадили ще извършат тази услуга за Вас безплатно.
Преди да видим рецептата нека си припомним с няколко думи за тази вкусна риба:
Ципурата е типична Средиземноморска риба с бяло, нежно и ароматно месо. Вкусът й е деликатен и изтънчен. Отличава се с ниско съдържание на мазнини и повече кости. Може да се пече на фурна и на скара (в пергамент или фолио), да се задушава на пара (с пикантен сос), да се маринова (със соев сос, джинджифил, лимонов сок и зехтин). Преди печене цяла е добре да се набразди от двете страни, за да се гарантира равномерното й изпичане. Месото на ципурата понася много добре по-силни аромати.
А сега да преминем към рецептата за Филе от ципура с орехова коричка, върху талиателе от тиквички и бейби моркови
Продукти:
4 бр. филе от ципура с кожа
сол
пипер меланж
зехтин
1/4 ч.ч. горчица
1 ч.ч. ситно, счукани орехи
2 големи зелени тиквички
1 с.л. зехтин
черен пипер
сол
бейби моркови
30 г масло
продукти за соса:
200 мл. готварска сметана
2 с.л. Дижонска горчица
черен пипер меланж
сол
Сварете бейби морковите. Отцедете ги и ги разбъркайте, докато са топли с масло, черен пипер и малко сол.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте, подсушете и направете фини, напречни разрези върху кожата на рибните филета.
Поръсете ги с черен пипер, сол и ги намажете със зехтин. Изпечете ги в тиган по около 4 минути от страна. Извадете ги и ги поставете върху тава, покрита с хартия за печене. Още докато са топли ги намажете с помощта на четка с горчица.
Поръсете ги с фино, счукани орехи
и ги допечете за още 7 минути във фурната.
Забършете тигана със салфетка.
Измийте тиквичките добре и без да ги белите ги настържете на височина на ренде, така че да получите талиатели от тиквички. На две, три части ги запържете с малко зехтин в тигана, буквално за минута, две и ги извадете в купа, покрита с капак, за да останат топли.
Отново внимателно забършете тигана със салфетка и налейте сметаната. Добавете Дижонската горчица, сол и пипер и кипнете за няколко минути, докато сосът се сгъсти.
Отново внимателно забършете тигана със салфетка и налейте сметаната. Добавете Дижонската горчица, сол и пипер и кипнете за няколко минути, докато сосът се сгъсти.
Поднесете ястието като поставите в чиния талиатели от тиквички, бейби моркови и върху тях поднесете рибното филе с орехова коричка, полято с горчичения сос.
Да ви е сладко!
Ани,
ОтговорИзтриванечудно, много изискано ястие.Ако тиквичките са малки, с още неоформени семена от тях могат да се направят много вкусни сурови телиатели, а ако се оставят да ферментират в леко подсолена вода за 2 - 3 дни телиателите ще имат лек и приятен киселичък вкус.
Поздрави и весело лято !
Може ли да поясните как нарязвате тиквичките, за да се получат талиателе?
ОтговорИзтриванеНастъргвам ги на височина на ренде.Гледам основно твърдата част да съдържа без семената
ИзтриванеТоку що ометох чиния с това вкусно ястие. Въпреки с малко промяна - вместо морковчета ( нямах) сварих леко и запекох корен пъщарнак, нямах сметана.. , но смесих Фоладелфия с горчица... уникално като се смеси с тиквичката. БЛАГОДАРЯ за невероятната рецепта :) х
ОтговорИзтриване