Търсене в този блог

четвъртък, 2 юли 2015 г.

Филе от ципура с орехова коричка, върху талиателе от тиквички и бейби моркови

    В разгара на лятото продължавам с вкусните рибни предложения. 
   Днес ви предлагам да опитате Филе от ципура с орехова коричка, поднесено с талиателе от тиквички и бейби моркови. Много вкусно и изискано ястие, което освен всичко друго се приготвя и много бързо. Ципурата е много фина, бяла риба. Чудесно си подхожда с ореховата коричка и горчичения сос и комбинацията е страхотна! Опитайте!
  Ако имате притеснения относно филетирането на рибата не забравяйте, че на рибните щандове на Пикадили ще извършат тази услуга за Вас безплатно. 



Преди да видим рецептата нека си припомним с няколко думи за тази вкусна риба:

Ципурата е типична Средиземноморска риба с бяло, нежно и ароматно месо. Вкусът й е деликатен и изтънчен. Отличава се с ниско съдържание на мазнини и повече кости. Може да се пече на фурна и на скара (в пергамент или фолио), да се задушава на пара (с пикантен сос), да се маринова (със соев сос, джинджифил, лимонов сок и зехтин). Преди печене цяла е добре да се набразди от двете страни, за да се гарантира равномерното й изпичане. Месото на ципурата понася много добре по-силни аромати.


А сега да преминем към рецептата за Филе от ципура с орехова коричка, върху талиателе от тиквички и бейби моркови


Продукти:

4 бр. филе от ципура с кожа
сол
пипер меланж
зехтин
1/4 ч.ч. горчица
1 ч.ч. ситно, счукани орехи

2 големи зелени тиквички
1 с.л. зехтин
черен пипер
сол
бейби моркови
30 г масло

продукти за соса:

200 мл. готварска сметана
2 с.л. Дижонска горчица
черен пипер меланж
сол

Сварете бейби морковите. Отцедете ги и ги разбъркайте, докато са топли с масло, черен пипер и малко сол.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте, подсушете и направете фини, напречни разрези върху кожата на рибните филета.
Поръсете ги с черен пипер, сол и ги намажете със зехтин. Изпечете ги в тиган по около 4 минути от страна. Извадете ги и ги поставете върху тава, покрита с хартия за печене. Още докато са топли ги намажете с помощта на четка с горчица. 


Поръсете ги с фино, счукани орехи


и ги допечете за още 7 минути във фурната. 


Забършете тигана със салфетка.
Измийте тиквичките добре и без да ги белите ги настържете на височина на ренде, така че да получите талиатели от тиквички. На две, три части ги запържете с малко зехтин в тигана, буквално за минута, две и ги извадете в купа, покрита с капак, за да останат топли.
Отново внимателно забършете тигана със салфетка и налейте сметаната. Добавете Дижонската горчица, сол и пипер и кипнете за няколко минути, докато сосът се сгъсти. 
Поднесете ястието като поставите в чиния талиатели от тиквички, бейби моркови и върху тях поднесете рибното филе с орехова коричка, полято с горчичения сос. 


Да ви е сладко!




4 коментара:

  1. Ани,
    чудно, много изискано ястие.Ако тиквичките са малки, с още неоформени семена от тях могат да се направят много вкусни сурови телиатели, а ако се оставят да ферментират в леко подсолена вода за 2 - 3 дни телиателите ще имат лек и приятен киселичък вкус.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Може ли да поясните как нарязвате тиквичките, за да се получат талиателе?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Настъргвам ги на височина на ренде.Гледам основно твърдата част да съдържа без семената

      Изтриване
  3. Току що ометох чиния с това вкусно ястие. Въпреки с малко промяна - вместо морковчета ( нямах) сварих леко и запекох корен пъщарнак, нямах сметана.. , но смесих Фоладелфия с горчица... уникално като се смеси с тиквичката. БЛАГОДАРЯ за невероятната рецепта :) х

    ОтговорИзтриване