четвъртък, 16 юли 2015 г.

Рула от костур с моркови и кашу

    Опитайте един по-нестандартен начин за приготвяне на риба костур - Рулца от костур с моркови и кашу. Комбинацията на първо четене звучи странна, но повярвайте ми е много добра! Рибата става крехка и много вкусна. Поднесох я с гъби соте и задушено брюкселско зеле. Очаровайте своите гости, като им поднесете това интересно и екзотично ястие. 


НИЛСКИ КОСТУР




Разпространена е основно в екозоната на Афротропика. Обитава основно в водните басейни на реките Конго, Нил, Сенегал, Нигер и езерата Чад, Волта, Туркана и други водни басейни. Среща се и в езерото Марют в Египет.

Нилските костури са със сребристо тяло със син оттенък. Имат характерни тъмно черни очи, с ярко жълт външен пръстен. Това е една от най-големите сладководни риби, като достига максимална дължина от близо два метра, с тегло до 200 kg. Възрастните екземпляри обикновено достигат дължина от 121 - 137 cm, въпреки че голяма част от улова на костури е доста преди те да са достигнали до тези размери.

Възрастните екземпляри обитават среда богата на кислород, а младите са ограничени в плитки крайбрежни части.

Костурът е богат на, витамин А, В6, В12, В5, С, калий, натрий,желязо, калций, магнезий, фосфор, селен и цинк. Има полупрозрачно месо, с превъзходен вкус.

Рула от костур с моркови и кашу



Продукти:

4 големи филета Нилски костур
175 г крема сирене Филаделфия
2 моркова
150 г печено кашу
черен пипер
сол
зехтин
сокът от половин лимон
копър

250 г гъби
1 пакет замразени или пресни броколи
рукола
лимон за украса


Загрейте фурната на 200 градуса.
Обелете морковите и ги настържете по дължина с белачка за картофи. 
Измийте, подсушете и нарежете рибните филета по дължина и след това напречно, така че да получите 4 парчета от едно рибно филе. Посолете и поръсете с черен пипер. Намажете ги с крема сирене, подредете отгоре фини слайсове моркови и натрошете кашу. Завийте на руло и го поставете в съда за печене вертикално. По същия начин навийте и останалите рула, като ги подреждате плътно едно до друго.



Полейте със струйка зехтин и сокът от половин лимон и запечете за 20 минути на силно загрята фурна.
Преди поднасяне поръсете със ситно нарязан копър.


Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Чудесно поднесено Ани! Изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, благодаря ти. Радвам се, че ти харесва :)

      Изтриване
  2. Ани,
    много интересна и необичайна комбинация на продукти.Но надявам се, че именно това съчетание между риба, кашу и гарнитура е с превъзходен вкус.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Ели, благодаря ти. И аз изненадах сама себе си. Комбинацията наистина е изненадваща :) Поздрави

      Изтриване
    2. Много интересна рецепта, Ани, не съм опитвала костур, но направо се залепих за екрана!

      Изтриване
    3. Благодаря ти Веси. Ще се радвам ако я опиташ. :)

      Изтриване
    4. Благодаря ти Веси. Ще се радвам ако я опиташ. :)

      Изтриване