понеделник, 20 юли 2015 г.

Торта с малини, кайсии и смокини

    Днес сме 17, а аз чак сега успявам да ви споделя тортата за моя рожден ден на 07.Юли :) 
   В края на Юни бях командировка в Женева и си взех едни цветни амарето бисквитки от магазина на Nespresso, с вкус на малина, кайсия и смокиня. Когато ги видях в главата ми веднага изникна картина на торта с тези три вкуса и дори как точно искам да изглежда. Обмислих я добре и я приготвих за рождения си ден. 
    Тортата пресъздава вкуса на бисквитките - въздушен, бадемов блат, нежен Маскарпоне мус с парченца смокини, и за разкош кайсиево и малиново желе, които придават приятно киселичка нотка на цялата торта. Комбинацията от вкусове е невероятна! Горещо ви препоръчвам да опитате тази торта! Наистина е една от най-вкусните и оригинални торти, които съм правила. Божествена!!



Продукти за блата:

3 белтъка
150 г сурови, фино смлени, белени бадеми
200 г захар
1 ванилия

продукти за крема:

500 мл. Маскарпоне
1 ч.ч. захар
200 мл. сладкарска сметана
1 ванилия
1 буркан сладко от смокини

продукти за кайсиевото желе:

500 г пресни кайсии
4 с.л. захар
1 желатин

продукти за малиново желе:

500 г пресни малини
4 с.л. захар
1 желатин

амарето бисквити за облепване отстрани с вкус на малина, кайсия и смокиня


Загрейте фурната на 180 градуса. 
Смелете бадемите в блендер. Разделете белтъците от жълтъците в две отделни купи. Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавяте захарта. Сложете и ванилията. Накрая внимателно разбъркайте с шпатула смлените бадеми в сместа. Очертайте кръг върху хартия за печене, като ползвате форма за торта. Обърнете хартията на обратно, за да не се отбележи молива и оформете блат, по очертанията. Изпечете го за 20 минути, 


докато клечката излезе суха. Охладете го напълно.


NB: Не пропускайте стъпките с охлаждане на крема и желетата, за да получите търсения ефект на разреза.

Разбъркайте сладкарската сметана заедно със захарта на сняг. Добавете сиренето Маскарпоне и ванилията и разбъркайте добре. Нарежете смокините на парченца и ги добавете в крема.
Поставете блата върху поднос или картон и го стегнете в ринга. Намажете го с 1/2 от крема. Приберете го в хладилник, за да стегне за 2-3 часа.
Към края на времето за охлаждане на тортата пригответе кайсиевото желе. Нарежете кайсиите на парчета и ги сложете в тиган. Добавете захарта и малко вода и ги кипнете. Когато започнат да се сгъстяват като сладко и плодовете омекнат са готови. Претрийте ги през цедка с помощта на супена лъжица, така че да извлечете гъст сироп от тях. Обирайте с лъжицата долната страна на цедката. Разтворете желатина в 10 мл. вода и когато набъбне го излейте в гъстия кайсиев сироп. Върнете го на котлона, за да се стопи, разбъркайте и го налейте върху стегналия крем, така че да покрие равномерно. 


Приберете отново в хладилника, за да стегне за поне 2 часа. Към края на времето за охлаждане пригответе малиновото желе по същия начин. Сложете измитите малини, заедно със захарта и малко вода на котлона и ги сварете на сладко. Претрийте ги през цедка. Добавете им набъбналия в малко вода желатин и ги стопете на котлона. Налейте сместа върху вече стегналото кайсиево желе. Приберете в хладилника и охладете за 2-3 часа, докато желето стегне.


Намажете с втората 1/2 от крема. Охладете добре за няколко часа или една нощ, прекарайте навлажнен нож по ръба и отстранете ринга. Налепете цветните бисквитки по борда на тортата и декорирайте по желание.


Да ви е сладко!

Cake with raspberries, apricots and figs


Products for the almond crust:

3 egg whites 
150 g raw, finely minced, peeled almonds 
200g sugar 
1 vanilla 


cream products: 


500 ml. Mascarpone 
1 cup Sugar 
200 ml. Pastry cream 
1 vanilla 
1 jar of fig jam


products apricot jelly: 


500 g fresh apricots 
4 tablespoons sugar 
1 gelatin 


products raspberry jelly: 


500 g fresh raspberries 
4 tablespoons sugar 
1 gelatin 
amaretto biscuits for masking the side with a taste of raspberry, apricot and fig Nespresso


Preheat the oven to 180 degrees. 

Grind the almonds in a blender. Separate the egg whites from the yolks into two separate cups. Beat the egg whites to snow, gradually add sugar. Put the vanilla. Finally, gently stir with a spatula ground almonds in the mixture. Draw a circle on the baking paper, by using the form cake. Turn the paper back to not note the pencil and form crust on the outline. Bake it for 20 minutes, while the match comes out dry. Cool it completely.

NB: Do not miss the steps of cooling the cream and jellies to get the desired effect of the cut.

Mix pastry cream with sugar snow. Add mascarpone cheese and vanilla and mix well. Cut the figs into pieces and add them to the cream.
Place on a tray or cardboard and tighten it in the ring. Smear it with 1/2 of the cream. Keep it in the refrigerator to harden for 2-3 hours.
At the end of the cooling time of the cake prepare the apricot jelly. Cut apricots into pieces and put them in a pan. Add sugar and a little water and boil them. When they start to thicken as sweet and tender fruits are ready. Rub them through a strainer using a tablespoon, so to get a thick syrup of them. Dissolve gelatin in 10 ml. water and pour into the thick apricot syrup. Return it to the stove to melt, mix and pour on cream tight, so as to cover evenly. 

Fold in the refrigerator to harden for at least 2 hours. At the end of the cooling time prepare raspberry jelly in the same way. Put the washed raspberries with sugar and a little water on the stove and cook them sweet. Rub them through a strainer. Add gelatine in a little water and melt them on the stove. Pour the mixture over the already tight apricot jelly. Wrap and chill in the refrigerator for 2-3 hours until the jelly sets.

Brush with the second half of the cream. Cool well for a few hours or overnight, spend moistened knife edge and remove the ring. Coat color cookies on board the cake and decorate as desired.


Enjoy!

9 коментара:

  1. Страхотно изглежда, Ани! Поздравления!
    Знаеш ли дали продават подобни бисквитки някъде из София? Или какъв точно вкус наподобяват?

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря. Мисля, че в София няма магазин на Неспресо, ако не се лъжа. Иначе като вкус са леко като макарони с трите аромата.

      Изтриване
    2. Много благодаря. Мисля, че в София няма магазин на Неспресо, ако не се лъжа. Иначе като вкус са леко като макарони с трите аромата.

      Изтриване
  2. Чудесна комбинация от вкусове предлагаш,
    Ани.
    А това ми е любимата основа за чийзкейк, защото винаги
    имам останали белтъци във фризера :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Не съм се сещала да правя основата на чийзкейка с бадеми или други ядки, без бисквити. Много идейно. Радвам се, че тортата ти харесва.

      Изтриване
    2. Благодаря ти Дани. Не съм се сещала да правя основата на чийзкейка с бадеми или други ядки, без бисквити. Много идейно. Радвам се, че тортата ти харесва.

      Изтриване
  3. Ани, прекрасна торта! Толкова ефирна и деликатна като вкус... :)
    Макар и със закъснение, да ти е честит рожденият ден! Желая ти здраве, семейна топлинка и нестихващо вдъхновение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Гери. Тортата наистина е фантастична, без грам преувеличение. Блаженство във всяка хапка.

      Изтриване
    2. Благодаря ти мила Гери. Тортата наистина е фантастична, без грам преувеличение. Блаженство във всяка хапка.

      Изтриване