Търсене в този блог

неделя, 5 ноември 2023 г.

Крем супа от печен фенел и скариди

   Идеята за тази кадифено гладка супа се роди, когато гледах Мастършеф. Биляна я приготви в неин прочит, но харесах комбинацията от продукти и веднага си отбелязах да я приготвя.

   Получи се разкошна, есенна, крем супа, с прекрасен, богат аромат и послевкус.

   Фенелът е изключително полезен за храносмилането зеленчук с леко анасонов вкус.

Продукти:

3 бр. фенел (див копър)

1 бр. морков

2 бр. малки картофа

1 парче целина

1 парченце джинджифил (колкото палец)

1 глава лук

2 скилидки чесън

12 бр. скариди

30 мл. зехтин

черен пипер

сол

Фенел


Загрейте фурната на 200 градуса.

Почистете скаридите, като отстраните главата и обвивката, а след това и вената от задната страна. Измийте ги.

Отстранете дръжките на фенела и твърдата част в основата.Разделете главата на две и махнете твърдата част от основата с малък нож. Запазете зелената част. Измийте го и го нарежете на филии. Сложете го в тава, полейте със струя зехтин, малко вода и подправете със сол и черен пипер.

Печете фенела на 200 градуса до омекване. 


Обелете моркова, картофите, целината и джинджифила. Нарежете ги и ги сложете в тенджера с вода да заврат, след което намалете котлона и ги гответе на бавен огън, докато омекнат.

В тиган запържете лука и чесъна, нарязани на ситно с малко зехтин и вода. Добавете почистените скариди и ги запържете за 3-4 минути от страна, докато побелеят и се свият. Отделете няколко за украса.

Прибавете запържения лук и скаридите в тенджерата при зеленчуците, сложете печения фенел и долейте вода, около три пръста над продуктите. Подправете със сол и черен пипер и гответе на бавен огън около 10 минути. Ако е необходимо доовкусете със сол и черен пипер.

Пасирайте супата с пасатор до гладкост. 

Поднесете с няколко скаридки отгоре и стрък от зелената част на фенела.

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Какво се случва със скаридите сготвени два пъти?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо не се случва, реално само смесвате съставките и след това пасирате супата.

      Изтриване