Идеята за тази кадифено гладка супа се роди, когато гледах Мастършеф. Биляна я приготви в неин прочит, но харесах комбинацията от продукти и веднага си отбелязах да я приготвя.
Получи се разкошна, есенна, крем супа, с прекрасен, богат аромат и послевкус.
Фенелът е изключително полезен за храносмилането зеленчук с леко анасонов вкус.
Продукти:
3 бр. фенел (див копър)
1 бр. морков
2 бр. малки картофа
1 парче целина
1 парченце джинджифил (колкото палец)
1 глава лук
2 скилидки чесън
12 бр. скариди
30 мл. зехтин
черен пипер
сол
Фенел
Загрейте фурната на 200 градуса.
Почистете скаридите, като отстраните главата и обвивката, а след това и вената от задната страна. Измийте ги.
Отстранете дръжките на фенела и твърдата част в основата.Разделете главата на две и махнете твърдата част от основата с малък нож. Запазете зелената част. Измийте го и го нарежете на филии. Сложете го в тава, полейте със струя зехтин, малко вода и подправете със сол и черен пипер.
Печете фенела на 200 градуса до омекване.
Обелете моркова, картофите, целината и джинджифила. Нарежете ги и ги сложете в тенджера с вода да заврат, след което намалете котлона и ги гответе на бавен огън, докато омекнат.
В тиган запържете лука и чесъна, нарязани на ситно с малко зехтин и вода. Добавете почистените скариди и ги запържете за 3-4 минути от страна, докато побелеят и се свият. Отделете няколко за украса.
Прибавете запържения лук и скаридите в тенджерата при зеленчуците, сложете печения фенел и долейте вода, около три пръста над продуктите. Подправете със сол и черен пипер и гответе на бавен огън около 10 минути. Ако е необходимо доовкусете със сол и черен пипер.
Пасирайте супата с пасатор до гладкост.
Поднесете с няколко скаридки отгоре и стрък от зелената част на фенела.
Да ви е сладко!
Какво се случва със скаридите сготвени два пъти?!
ОтговорИзтриванеНищо не се случва, реално само смесвате съставките и след това пасирате супата.
Изтриване