Бьоф Строганов е традиционно и много популярно ястие от руската кухня, което се приготвя от крехко телешко със сос от гъби и заквасена сметана. Често се поднася с гарнитура от картофено пюре, ориз или макаронени изделия.
Безспорен плюс е, че се приготвя изключително бързо и в един тиган. Сосът е много ароматен и кадифен. За гарнитура поднесох с домашно приготвено картофено пюре и чаша рубиненочервено вино Kabile Syrah.
Продукти за телешкото:
600-700 г телешко бонфиле
3 с.л. брашно
1/2 ч.л. сол
черен пипер
3 с.л. зехтин
2 с.л. масло
1 малка глава лук
250 г гъби Печурки
1 скилидка чесън
400 мл. телешки бульон (или зеленчуков)
2 с.л. сос Уорчестър
1/2 ч.л. Дижонска горчица
1/2 ч.л. листенца прясна мащерка
1/2 ч.ч. заквасена сметана
Нарежете лука на ситно. Оставете настрана.
Нарежете гъбите на филии.
Нарежете и скидката чесън.
Нарежете телешкото бонфиле на жулиени. Сложете го в купа и поръсете със сол, черен пипер и с.л. брашно. Изтупайте излишното.
Загрейте зехтин в тиган и запечатайте в него телешките филенца буквално за минута, като внимавате отвътре да останат розови. Не бива да ги пресготвяте, защото след това ще се досготвят в соса. Прехвърлете ги в отделна чиния.
Намалете котлона на средна степен. Добавете маслото и нарязания на ситно лук и го запържете до омекване. Сложете нарязаните гъби в тигана. Добавете и чесъна и гответе до омекване на гъбите. Добавете останалите 2 с.л. брашно към гъбите и гответе за още минута време. Налейте бульона, сложете горчицата, соса Уорчестър и прясната мащерка. Кипнете, разбъркайте добре и намалете, като продължите да готвите още 5 минути на среден огън.
Върнете месото и соса от него в соса. Гответе още 2 минути, докато месото се затопли отново.
Отстранете от котлона и разбъркайте в соса 1/2 ч.ч. заквасена сметана. Подправете със сол и черен пипер на вкус и поднесете с домашно приготвено картофено пюре.
Да ви е сладко!
Продукти за картофеното пюре:
1 кг картофи
40 г масло
120 мл. прясно мляко
черен пипер
сол
Измийте картофите с четка много добре. Сложете ги в тенджера с вода и 1 ч.л. сол и ги сварете с обелките, докато вилица влезе в картофа изцяло. Отцедете водата, обелете картофите още топли и ги върнете в тенджерата на слаб огън. Намачкайте ги с маслото и добавете прясното мляко на части. Намачкайте добре пюрето, доколкото е възможно да стане гладко. Подправете с черен пипер и сол.
Да ви е сладко!
-------------------------------------------------------------------------------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар