Търсене в този блог

неделя, 16 юни 2024 г.

Перфектният зеленчуков омлет

    Когато пътуваме любим момент ми е сутршената закуска в хотела. Много обичам бъркани яйца, но истината е, че напоследък не оцелвам добре приготвени и по тази причина започнах да си поръчвам омлет. Наблюдавайки готвача как ги приготвя възприех техниката и започнах да приготвям омлета по същия начин у дома. Тайната е в разбъркването на сместа, след като се добавят яйцата. Това прави сместа пухкава, а омлета, не става сух. На финала добавям настърган кашкавал или моцарела за разкош. Разбира се хубавият тиган е не по-малко важен. Най-вече да има незалепващо покритие.


Продукти:

1/2 бр. червена чушка

3-4 чери домата

3-4 слайса шунка (или бекон)

3-4 бр. гъби

4 бр. яйца

2 стръка пресен магданоз

шепа настърган кашкавал (около 50 г.)

черен пипер

1/4 ч.л. червен пипер

1/4 ч.л. сумак

сол

30 г. масло


Измийте и нарежете зеленчуците на кубчета, а гъбите на филийки. Шунката нарежете на кубчета. Настържете кашкавала. Нарежете на ситно и магданоза.

В купа разбийте яйцата, заедно с червен пипер, черен пипер, сол и сумак. Оставете настрана.

Стопете маслото в тигана и добавете нарязаните зеленчуци и нарязаната шунка. Усилете на най-силната степен котлона и ги запържете за кратко, докато омекнат. 


Излейте на силен котлон разбитите яйца и с помощта на дървена шпатула разбъркайте отревисто няколко пъти, както за бъркани яйца. След това заравнете сместа, затворете капака, намалете котлона на 7 и гответе докато леко постегнат в краищата. На този етап поръсете с магданоза и с настъргания кашкавал отгоре и гответе още минутка-две, докато се стопи. Ако желаете прехлупете омлета помощта на шпатула и прехвърлете в чиния.

Поднесете със зелена салата. Да ви е сладко!


2 коментара: