Търсене в този блог

вторник, 19 октомври 2010 г.

Тиквеният медал и любимата супа от тиква на моето семейство

   След Десерта с тиква, шоколад и орехи приемам тиквения медал с благодарност към блога на Роси "Домашно приготвена храна" и ви поднасям една топла и витаминозна Супа с тиква и праз.


   Всъщност супата може би е позната на някои от вас от блога на Йоли "Вкусно с Йоли". Представям ви я, защото това е любимата супа на моето семейство през есента и не пропускам да я приготвя веднага щом излязат първите тикви.
   Скъпа Йоли, благодаря ти за поредната прекрасна и вкусна рецепта! Правя само някои малки промени, като например замествам шафрана с куркума, тъй като ми е труден за намиране и много често пропускам царевичното брашно и сгъстявам само с брашно.
   Вкусът на супата е отличен. По нищо не можеш да разбереш, че ядеш супа с тиква. Всъщност приготвена по този начин напомня по-скоро на моркови, от колкото на тиква. Ароматният розмарин е черешката на тортата на тази супа. Без нея не би била същата :)

Тиквеният медал :)


Продукти:

1 голяма ч.ч. сурова тиква, нарязана на кубчета
2 стръка праз лук
3 скелидки чесън
1 кубче пилешки бульон
30 гр. масло
2 с.л. брашно
1 ч.л. розмарин
1/2 ч.л. куркума
сол и черен пипер
4 ч.ч. вода

   Нарежете праза на ситно и го задушете в маслото с малко вода. Когато омекне го овкусете с пилешкия бульон и сгъстете с брашното. Налейте 4 ч.ч. вода и разбъркайте. Прибавете подправките и оставете супата да къкри на умерен огън около десет минути. Накрая добавете кубчетата тиква и нарязаните скелидки чесън. Гответе на слаб огън още 5-10 минути, докато тиквата стане готова, с леко открехнат капак.

Да ви е сладко!

Предавам медала на Луис, Ирина, Йоли, Лулу, Мира, Дими и Дани.

14 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, супата ухае прекрасно :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви мили дами за хубавите думи :)

    ОтговорИзтриване
  4. Привет, Ани!

    Напоследък не се разбираме много-много с времето и за сърфиране из нет-а и блоговото пространство не остава достатъчно.. Но по-добре с мъничко закъснение, отколкото да пропусна ;-)

    Благодаря за тиквения медал! Вече ме сърбят пръстите, а устата се пълни с влага :-D

    Поздрави сърдечни, Ани, с пожелания за здраве, успехи и радост :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, сигурна съм, че прочетох този постинг, но как съм пропуснала последния ред не знам :(. С огромно закъснение, но много ти благодаря за тази тиквена награда! Моят път към тиквените супи не е лек, но тук праза и подправките може би ще помогнат. Благодаря ти отново за наградата и рецептата и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Верно е страхотна супичка! :) Все още имам тиква, нищо, че е пролет, но мисля, че може и с моркови да се направи. Позволих си свободата да настържа и малко индийско орехче накрая... И задължително с масло!!!

    ОтговорИзтриване
  7. dimapeg, много се радвам, че ти е харесала супичката. Идеална е за по-хладните дни. Изключително ароматна и полезна!С масло, задължително:)
    хубав ден от мен

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна супа, стана любима и моето семейтво, а парадокса е, че ние тиква не ядем :) но поднесена по този начин и с тези вкусни подправки не се усеща вкуса на тиква. Благодаря за вкусно поднесената рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  9. Zlati, тази супа заслужава да бъде популяризирана :)) Наистина е вълшебна на вкус. Радвам се, че ви е харесала. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  10. Ани, става ли супичката от тиква тип "цигулка"? Че имам една на терасата и се чудя какво да я правя...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, дори още по-добре, цигулката е доста по-сладка на вкус. Непременно опитай!:)

      Изтриване