Днес ми миришеше на спомени..спомените от моето детство. Спомних си как пътувахме върху багажите на задната седалка на ЗАЗ-а с брат ми и похапвахме вкусни кифлички с мармалад от сливи, приготвени точно преди да тръгнем, от баба ми Арсине. Това бяха най-вкусните кифлички на света :) Тези дни мама откри автентичната рецепта на баба. Откри се и повод - тържеството в детската градина на Аида по случай приключването на годината.
У дома ухаеше фантастично, докато се пекоха във фурната. Добавих и орехи в щедрата плънка от сини сливи за по-наситен вкус. Така ги обичам с много пълнеж, като си отхапеш :) Рецептата е изключително лесна, защото няма втасване по няколко пъти, бърза е и тестото е много удобно за работа след като се охлади за час в хладилника. Така за нула време можете да се насладите на вкусни, домашни кифлички. Опитайте и вие. Децата много ги харесаха.
Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко (вместимост 120 мл)
1ч.ч. захар + 2 с.л. (вместимост 120 мл)
4 яйца (от които 1 белтък за намазване)
2 ванилии
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. равни части олио и разтопено масло (вместимост 120 мл)
брашно, колкото поеме (при мен с тези количества точно 550 гр.)
Продукти за пълнежа:
1 буркан мармалад от сини сливи
1/2 ч.ч. орехи
Смесете съставките и омесете тестото. Оставете го да почине за 1 час в хладилника, покрито с чиния.
Докато го чакате подгответе плънката за кифличките, като смесите в купа мармалада от сини сливи и накълцаните орехи.
След като се охлади, разделете тестото на шест равни топки.
Разточете всяка на кръг с диаметър около 24 см и го разрежете на 8 триъгълника. Сложете от пълнежа в широкия край на триъгълника и навийте рулцето.
Подредете кифличките на разстояние една от друга в намаслена и набрашнена тава и ги печете на 180 градуса за 20 минути. Поставете ги на решетка след като ги извадите, за да се охладят и отдолу.
На мен ми бяха необходими 2 тави и само вадех и слагах следващите. Общо от това количество излезнаха 33 кифлички.
Да ви е сладко!
Събота сутрин, ароматно кафе и кифличките на Ани!
ОтговорИзтриванеКакво по-хубаво начало на деня?
Ани,много вкусна рецепта ни предлагаш!
А сладкото трябва да го направя това лято!
Поздрави и хубав уикенд!
Аз пък си имам мармалад от сини сливи :) и мога да си дразня Дани :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни кифлички, Ани! С чудесен загар и показваща се плънка ....... вкусотия!
Ще го пробвам твоето тесто, много лесно е.
Хубави почивни дни на теб!
Прекрасни :)
ОтговорИзтриванеСпомни ми и на мен за пътешествията с храна за из път :) Беше интересно :)
Хубав уикенд, Ани :)
Представям си какво удоволствие за небцето ми ще са тези кифлички с любим сливов мармалад, че и орехи! Вълшебство, това е мисля точната дума :)
ОтговорИзтриванеDani, много се радвам че ти харесват курабийките. Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеpep-4o, благодаря ти!Дано да ви се усладят и на вас.
Еос - това е и много мил мой спомен. Поздрави от мен
Инче - наистина са вълшебство тези хрупкави курабийки! Благодаря ти!
Няма по-вкусни десерти,от тези от детството ни!Защото тогава нямаше това изобилие,което имаме сега,и каквото ни направеха майки и баби беше върхът!И този спомен и вкус ще носим винаги със себе си,заедно с хубавите спомени от детството!
ОтговорИзтриванеАни,превъзходни кифлички!
И аз като Пепи, имам едно бурканче сладко,подарък ми е от свекито,ето идея как да го оползотворя!
Благодаря за рецептата и усмихнат ден,мила!
Еликсирче, много си права. Замислих се над думите ти и мисля, че в това се крие тайната на сладките спомени от вкусни десерти. Просто нямахме такова изобилие, с каквото разполагат децата ни днес и за нас всичко домашно приготвено беше най-вкусното на света. Дали нашите деца ще пазят такива спомени от кухнята на мама като пораснат?
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви харесат кифличките. На нас много ни се усладиха и сигурно в най-скоро време пак ще направя. Може да се разнообразява с най-различни пълнежи - с мармалад; с шоколад; с орехи, стафиди и ром,т.н. Аз дори напълних няколко с домашно сладко от праскови. Станаха чудесни! Слънчева седмица:)
Няма нищо по-апетитно от кухня, ухаеща на току що извадено от фурната печиво.
ОтговорИзтриванеПрекрасни кифлички, Ани. Ще ги опитам.
The witch, благодаря ти. Наистина къщата ухаеше страхотно, докато се пекоха.
ОтговорИзтриванеНаистина, сякаш има някаква магия, когато се пекат домашни кифлички.
ОтговорИзтриванеЧудесни са,Ани!
Поздрави и усмивки, Диана
Великолепни кифлички си направила, Ани! Ще ги изпробвам някой път :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
е каква е тази мярка за чаена чаша = 100 гр. чаша
ОтговорИзтриваненещо не ми е ясно, 100 мл вместимост ли има чашата,
100гр тежи чашата или продукта или какво?
обичайно чаената чаша у нас е с вместимост 200 или 250 мл
Здравейте, благодаря, че ми посочихте грешката. Коригирах я. Чашата, с която работя е 120 мл. вместимост.
Изтриванеa koga se majat s beltaka
ОтговорИзтриванеПропуснала съм да поясня. Преди да се пъхнат във фурната се мажат с белтък.
ИзтриванеЗдравей Ани, днес опитах твоите кифлички с мармалад, много са вкусни. Направих 3 промени- една неволна- забравих да сложа захарта в тестото. Но мармалада е достатъчно сладък и въобще не се почувства липсата на захар. Към орехите добавих 5-6 карамфилчета финно счукани. Колебаех се между канела и карамфил, н о реших, че с канела ще бъде банално и не съжалявам. Вместо с белтък ги намазах с жълтък и станаха красиво златисти. Не можах да ги докарам на форма, триъгълниците трябва да бъдат по-дълги. Поздрави на родителите ти от далечна Канада. Коко Асланян
ОтговорИзтриванеЗдравей Ани ..днес е ден посветен на твоите изкушения..набелязала съм си няколко с който да се заловя :) Но имам един въпрос за сладките кифлички..малко не разбрах по една чаша олио и една чаша масло ли се слага с вместимост 120мл или общо 1ч.ч масло и олио като количество?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Елена, общо 1 ч.ч., равни части масло и олио.
Изтриванене,че нео ,но 6х8=48 не на 33
ОтговорИзтриванеВсъщност правилна забележка. 6 топки по 8 триъгълника са 48 кифлички :))
ИзтриванеЗдравейте, имам едно питане относно яйцата: правилно ли разбирам, че за тестото се употребяват 3 яйца + 1 жълтък, а белтъка на 4-то яйце се използва за намазване на кифличките?
ОтговорИзтриванеДа правилно сте разбрала Катя.
ИзтриванеМного благодаря за бързия отговор!
ИзтриванеСтанаха страхотни - направих ги снощи с идеята да бъдат таз-сутрешната закуска, но......количеството им намаляваше светкавично...:)Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеВ моите спомени и ние с такава бързина ги приключвахме кифличките, когато баба ги правеше. Наистина са много вкусни. Да ви е сладко Катя.
Изтриване