вторник, 7 юни 2011 г.

Сладкиш с череши

    Всяка година с нетърпение очаквам сезона на черешите. Толкова са ароматни и вкусни, че понякога дори само вечерям с тях. Десертите с череши са не по-малко привлекателни. Днешното изкушение е лек и много вкусен летен десерт, който чудесно би партнирал на чаша уханно кафе.


Продукти за подложката:

1/2 пакет бисквити с масло
50 гр. лешници
30 гр. масло

Продукти за крема:

1/4 кутия Маскарпоне
2 с.л. течна сладкарска сметана
1 ч.л. пудра захар
кората от 1/2 лимон
1 ванилия

Продукти за черешовия топинг:

200 гр. череши
30 гр. масло
3 ч.л. захар
1 капачка ром
1 с.л. лимонов сок


   Пасирайте лешниците в робота. Добавете бисквитите и нарязаното на парчета масло и мелете, докато сместа стане на трохи. Изсипете ги на дъното на формата, в която ще поднасяте десерта и леко притиснете и заравнете с ръце.
    Разбийте Маскарпонето със захарта и ванилията. Добавете течната сметана и лимоновата кора и разбъркайте добре. Разстелете крема върху подложката, поръсете отново с малко лимонова кора и охладете в хладилник, докато приготвите черешовия топинг.
     Разтопете маслото, заедно със захарта в тиган и добавете, почистените от костилки череши. Накрая налейте и рома. Изчакайте да кипне и намалете котлона, за да се сгъсти соса.
     Налейте топинга върху белия крем и полейте със соса.
     Охладете преди поднасяне.


Да ви е сладко!



4 коментара:

  1. Ани, много вкусна компания за кафето :)
    Черешите са ми любим плод!
    Поздрави и слънчеви юнски дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Този изкусителен крем с маскарпоне и сметана е завладял почти всички блогове напоследък!
    Десерта ти е великолепен,Ани!

    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно изглежда. Обожавам череши!

    ОтговорИзтриване
  4. Dani, и мой, и мой. Обожавам ги!И всичко с тях, разбира се:)
    Хубава, прохладна вечер

    Еликсир, кремчето е много вкусно наистина.Благодаря ти!:)

    Iliana, благодаря, радвам се, че ти харесва.

    ОтговорИзтриване