Търсене в този блог

понеделник, 26 септември 2011 г.

Мраморен кекс с парченца шоколад



     Продължавам сладката серия този месец :) Днешното ми предложение е двуцветен Мраморен кекс с парченца шоколад. Състои се от два цвята - бял и кафяв и е изкусително вкусен. Приготвя се, от както се помня у дома. Дори си спомням, че като дете, този кекс беше от първите ми кулинарни подвизи. Изненадвах майка ми след работа с топъл, уханен, домашен кекс. Несъмнено по-хубав и вкусен от купешкия му побратим :) Резултатът винаги е отличен и след час вече сте приготвили чудесна закуска за семейството за съботно-неделните утрини. 

Продукти:

150 гр. меко масло
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
кората на един лимон
1 натурален шоколад
2 с.л. качествено горчиво какао
4 белтъка


    Разбийте маслото със захарта. Добавете прясното мляко + 2 ч.ч. брашно, смесени с 1 бакпулвер. Овкусете с 2 ванилии и кората от един лимон. Натрошете или нарежете шоколада на малки кубчета и го прибавете в сместа. Разделете я на две половини и сложете 2 с.л. какао в едната. Накрая разбийте на сняг белтъците и внимателно ги разбъркайте с дървена шпатула в двете половини от сместа. 


    Намаслете и обилно поръсете с брашно форма за кекс с дупка. Изсипете бялата смес, с парченца шоколад на дъното. Отгоре разпределете шоколадовата. Печете в умерена фурна на 170 градуса до готовност или докато клечката излезе суха. 


       Да ви е сладко!

36 коментара:

  1. Страхотен се е получил! Вкъщи независимо какви усилия полагам да наложа нови сладкиши и десерти неизменния фаворит на моята половинка е кекса :) До сега не съм правила само от белтъци, но определено ще изпробвам и твоята рецепта. Имам само едно питане - горе-долу може ли да ме ориентираш каква е големината на формата, която използваш? Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Чуден кекс,Ани!Не съм правила от много време,а май вече ми се хапва!Благодаря,че ме подсети!Красиво поднесен както винаги!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Габи, диаметърът на формата ми с дупка е 24 см. Успех и ще чакам да споделиш дали ви е харесал :)

    Еликсир, благодаря!И на мен постоянно ми се хапва. Много ми е любим. Спокойна вечер и лека седмица

    ОтговорИзтриване
  4. This looks so nice.I love marble cake:)

    ОтговорИзтриване
  5. Dzoli, me too. Marble cake is so delicious..

    КАТЕРИНА, благодаря за хубавите отзиви! Успешен ден

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятен е станал!Не съм правила кекс с масло, непременно ще опитам:)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен кекс, а с парченца шоколад е още по-съблазнителен. Запазих си рецептата. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. traiana, благодаря ти за милите думи. С масло е най-вкусно. Непременно опитай. Става пръхкав.

    Жани, сигурна съм, че ще ви се услади:) Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда чудесно!
    Особено с този шоколад, а и снимките са много хубави!
    Ще опитам!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Мъх, радвам се, че ти харесва кексчето :) Шоколадът му придава особен чар :) Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за страхотната идея Ани!Кекса ми стана невероятен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам. Благодаря ви за коментара. Хубаво е, човек да има обратна връзка.

      Изтриване
  12. Здравейте, Ани!
    Първо да Ви се извиня, ако вчера съм се обадила в неподходящо време, защото знам какво е с две малки деца.Както обещах днес Ви пиша да си изкажа възхищението от чудесната рецепта за Сребърен кекс......
    До сега не съм правила само с белтъци, но формата ми е малко разлята, а видях че силиконовите имат по-тясно дъно и много са дълбоки.Кексът стана невероятен!Аз Ви обожавам блога , дъщеря ми също ползва Ваши рецепти.Да сте жива и здрава да се радвате на хубавите момичета, много е хубаво да имаш две момиченца!
    Продължавайте! А Вие сте и хубава и интелигентна млада жена! Възхищавам Ви се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Юлия, много сте мила. Направо се изчервих, благодаря ви за топлите думи. Много се радвам, че блогът ми ви харесва на вас и на дъщеря ви и на намирате вкусни рецепти и идеи в него.
      Сребърният кекс го свързвам с моето детство и ми е много мил :) Наистина фантастичен кекс.
      Сърдечен поздрав :)

      Изтриване
  13. Ани,забравих да си напиша името.Казвам се Юлия Кожухарова и съм от Пловдив .

    ОтговорИзтриване
  14. Ани ства въпрос само за белтъци без жълтъците нали

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно така, само белтъци ви трябват. Без жълтъци.

      Изтриване
  15. Страхотен кекс! Единственият му недостатък е, че свърши бързо. Ама много бързо! Малкото ми момче (на 4 г е ) каза следващият път да направя два!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали? И ние много го обичаме, свършва за отрицателно време, толкова е вкусен. И винаги се получава! :))Радвам се, че се е харесал и на момчето ви :) Да ви е сладко :)

      Изтриване
  16. Здравей, Ани. С удоволствие разглеждам твоя кулинарен блог. :) Аз съм начинаещ кулинар, но вече приготвих някои от публикуваните от теб рецепти, на този етап основно десерти. Бих искала да те попитам дали към съставките за този толкова апетитен кекс мога да добавя орехи и стафиди и дали това би повлияло на неговия вкус? Благодаря и адмирации за вкусните рецепти, които приготвяш и представяш с толкова желание и любов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много ви благодаря за милите думи.
      Приготвям този кекс от дете. Слагала съм в него какво ли не. Смокини, орехи, шоколад, всичко. Всякак е вкусен. Опитайте и открийте вашия вкус.
      Сърдечни поздрави

      Изтриване
  17. Ани,кекса е страхотен,мноого вкусен,след малко пак го почвам!Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали?Рецептата е страхотна!Винаги е успешен.Да ви е сладко :)

      Изтриване
    2. Мерси.За последните 10-на дни след малко го почвам за 4-ти път и веднага щом го сложа във фурната домашната торта така няма останали жълтъци в хладилника:)Невероятен е кекса

      Изтриване
    3. :)))Явно обичате кекс :)))Аз обикновено го правя, когато съм правила крем за торта и са ми останали белтъци, обратно на теб :)))

      Изтриване
  18. Кекса стана НЕВЕРОЯТЕН! Благодаря за тази и за всички рецепти които публикуваш Ани!
    Всичко което досега съм направила по твоя рецепта е много вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви от сърце Теменужка. Трогнахте ме. Особено след последния мил коментар, който прочетох за Пилешки кюфтенца с плънка от моцарела..
      Да ви е сладко! Кексът е един от любимите ни у дома.

      Изтриване
    2. Аз ти Благодаря, Ани! Проблема , какво и как да сготвя вече го няма. Рецептите ти толкова вкусно и подробно са написани, че хем нямам търпение да ги направя, хем се получават всеки път! Повече, няма да хапна купена Торта!
      Сърдечни поздрави от цялото семейство:))))(снощи хапнахме от маринованите свински пържолки–Дъщеря ми си облиза пръстите).
      Днес наред е Банофи Пай!

      Изтриване
  19. Много хубав и лесен за приготвяне .Цялото семейство много го хареса.Благодаря за рецептата ще си го направя пак с удоволствие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ви благодаря, че споделихте резултата. Много се радвам, че ви е харесал. Този кекс го правя от дете. Толкова е лесен и винаги с отличен резултат!

      Изтриване
  20. Здравейте, кекса стана страхотен на вкус. Поредната превъзходна рецепта от вас. Единствения недостатък бе, че не можах да го отлепя от формата за печене, намаслих я, поръсих е я с брашно, но се залепи в основата и развали формата. Да кажете от какво може да се е получило?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Гинка. Спряли сте се на страхотна рецепта. Много се радвам, че ви е харесала. Ако е залепнал значи не сте поръсили достатъчно брашно. От свекърва ми знам, че трябва да е обилно набрашнено и после леко изтупвам, преди да сипя сместа.

      Изтриване
  21. Кекса стана много пухкав и вкусен. Не вярвах, че ще стане, след като започна да става много гъст, докато сложа белтъците. Обаче всичко се нареди накрая и стана много вкусен и сладък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Tози кекс е правен милион пъти у дома, от както съм била дете. Обожавам вкусът му. Благодаря ви за доверието. Вярвам, че и на вас ще ви стане любим :)

      Изтриване