Представям ви един нов поглед към класическата торта Сахер - със свеж малинов привкус. Тортата напомня много и на Гараш с плътните си слоеве, топящи се в устата с божествения си вкус. За приготвянето се използва изцяло черен шоколад, в комбинация с масло, бадеми и малиново сладко. Резултатът е пленяващ! На практика тортата няма крем, но самите блатове са много фини и шоколадови, без почти никакво брашно. Вадят се от фурната леко недопечени и напомнят на шоколадовото суфле като консистенция.
Продукти за блатовете:
200 гр. черен шоколад (70% какао)
175 гр. масло, нарязано на парченца
2 ванилии
1/2 ч.л. инстантно кафе ( Jacobs Monarch)
50 гр. печени белени бадеми
2 препълнени супени лъжици брашно
1/4 ч.л. сол
5 яйца
140 гр. ситна кристална захар
14 бр. пресни малини
4 с.л. малиново сладко Schwartau
за глазурата:
140 гр. черен шоколад (45% какао)
100 мл. сладкарска сметана
300 гр. малини
малко малинов конфитюр
филирани бадеми
Разтопете черния шоколад в купичка заедно с маслото в микроволновата фурна. За ваше удобство ги начупете на парчета. Оставете сместа да изстине и добавете ванилиите и кафето на гранули.
Смелете бадемите, сложете ги в купа и добавете брашното и солта.
Загрейте фурната на 160 градуса.
Разбийте яйцата с миксера на пяна. Добавете захарта на части. След това добавете шоколадовата смес и разбъркайте на бавна скорост. Прибавете на два пъти бадемовата суха смес и разбъркайте внимателно.
Разпределете сместа на две половини. Изсипете първата половина във форма, със свалящ се ринг, върху хартия за печене и печете около 15 минути. Блатът трябва да остане леко недопечен, сочен. Извадете и охладете на решетка. По същия начин опечете и втория блат.
Пасирайте 14те малини с малиновото сладко.
След като са напълно изстинали, обърнете върху тортена чиния първия блат и го намажете с малиновия пласт. Отгоре поставете втория блат, обърнат наобратно.
За да приготвите глазурата клокнете на котлона сметаната. Отдръпнете от котлона и натрошете в нея двата черни шоколада. Бъркайте до хомогенност. Изчакайте да се охлади и залейте тортата, като се стараете да я измажете и отстрани.
За финал аранжирайте малините на повърхността и ги намажете с малинов конфитюр с помощта на четка. По желание поръсете с филирани бадеми между тях.
Охладете тортата за една нощ в хладилник и сервирайте на малки порции.
Да ви е сладко!
Източник: брой 47, списание Good Food
Четох, четох и се разтопих от толкова шоколад. Много, ама много ми хареса тортата. Благодаря за споделената рецепта. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеАни, денят ми започна с ароматно кафе и твоята чудесна торта!!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Със всичко съм съгласна само за това да се сервира на малки порции искам да възразя :) Прекрасна торта! Много обичам шоколад, а комбинацията с малини просто прави нещата съвършени! Поздрави!
ОтговорИзтриванеВълнуващо,дари за нешокохолик,какъвто съм аз!
ОтговорИзтриванеХаресва ми тортичката ти,Ани!
Невероятна торта! Много ми хареса, ще я направя:)
ОтговорИзтриванеАни,
ОтговорИзтриванеи аз я направих тортата, от новия брой на GoodFood. При нас днес свърши последното парче, настина пленяващ вкус и аромат. Скоро ще кача и моите снимки, твоята изглежда невероятно. Поздрави!
Жани, тортата е наистина много шоколадова..и вкусна :) Благодаря ти за хубавия коментар.
ОтговорИзтриванеDani, а за моето кафе не остана парче :)))Хубав ден
Габи, права си. Всички колеги имаха това основно възражение.., че много малка била тортата :)))Усмихнат ден
Еликсир, много си мила, благодаря ти :)
traiana, много се радвам, че ти хареса тортичката. Много е бърза и лесна в интерес на истината. Да споделиш резултата :))
Дани, нямам търпение да видя и твоята торта:) Добро попадение е тази рецепта. Блатовете могат да се използват и за други торти с крем. Много ти благодаря.
Невероятно нежно шоколадово изкушение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти магьоснице:)
ОтговорИзтриванеО, това е жестоко изкушение! Покорена съм:))) Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеГуинет, сигурна съм, че ще бъдеш истински покорена, когато я опиташ :) Много си мила, благодаря ти:)
ОтговорИзтриванеТова ще е първото нещо ,което ще опитам от твоите рецепти!
ОтговорИзтриванеНели, добре си ми дошла :)Тортичката е един път!
ОтговорИзтриване