петък, 14 октомври 2011 г.

Свинско бон филе с ябълки и горчичен сос и гарнитура от печени картофи

    Тази рецепта е специално за любителите на свинското. Съчетанието от крехко месо в сметаново-горчичен сос и ябълки, сотирани в масло е  много пленяващо и вкусно. Печените картофи в масло са фантастично допълнение на това прекрасно блюдо. Остава само да си сипете чаша червено вино и да му се насладите. 


Продукти за месото:

50 гр. масло
3 ябълки
500 гр. свинско бон филе
200 мл. пилешки бульон
1 1/2 с.л. едрозърнеста горчица
2 с.л. готварска сметана
2 дафинови листа

продукти за картофите:

1 кг. картофи
черен пипер
червен пипер
50 гр. масло
сол

   Нарежете бон филето на медальони и го поръсете със сол и черен пипер. Нарежете ябълките на полумесеци и ги почистете от обелките и семките. Сотирайте ги в маслото за няколко минути от страна, докато се карамелизират. Извадете ги от тигана и ги оставете на страна. Налейте малко зехтин и запържете медальоните за по 3 минути от страна. 


   Налейте бульона, добавете горчицата  и оставете да къкри за 5 минути. Върнете в тигана ябълките. Прибавете два дафинови листа и оставете да къкри за още 1 минута. Свалете от огъня, добавете сметаната, солта и черния пипер и разбъркайте. 


Ястието е готово. Поднесете топло с гарнитура печени картофи на фурна. 
  Обелете картофите и ги нарежете на кръгчета. Подредете ги в тава и ги поръсете с подправките. Отгоре нарежете на кубчета маслото. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса, като от време на време разбърквайте. Накрая включете горен нагревател за няколко минути, за да придобият златиста коричка. 
   

    Да ви е сладко!

     Източник: брой 47, сп. Good food

14 коментара:

  1. Ани, страхотно е! И аз го правих вече, ще се повтаря пак :)
    У нас нещо гарнитурата липсваше :))
    Поздрави и хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Ааааа,ама вие с Пепи сте се наговорили нещо :))!
    Тъкмо щях да питам Пепи за рецептата и ето я при Ани!
    Превъзходно ястие,Ани,великолепно поднесено и подредено!Ретро горчицата и аз я харесвам!
    Ще опитам непременно!

    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. АЗ МИНАВАМ САМО ДА ПОЦЪКАМ МАЛКО С ЕЗИК!
    Красиво е, изглежда вкусно и ароматно. И задължително ще опитам, Ани:-)

    ОтговорИзтриване
  4. Красиво, ароматно и вкусно!
    Тъкмо рецепта за моите момчета!
    Поздрави, Ани и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. pep-4o, нямаше начин да не ме грабне тази рецепта:) Много е вкусно! А за гарнитурата - горещо ти препоръчвам тези печени на кръгчета картофки с подправки. По желание можеш да си добавиш и розмарин. Просто са страхотни с много масълце и златиста коричка.

    ОтговорИзтриване
  6. Еликсир, едрозърнестата горчица е супер откритие. Няма нищо общо с другата пикантната. Тази е много лека. Аз приготвям и риби с нея и маринати. Благодаря ти,и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  7. Мъх, както винаги си много сладка! Много ти благодаря за цъкането :))

    rusanka, твоите момчета ще я оценят по шестобалната, сигурна съм ;) Да ви е сладко и приятни почивни дни на семейството

    Dzoli, thank you! The souce is delicious, combined with the pork. Try out :)Regards

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда страхотно, не се съмнявам, че е и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  9. traiana, няма съмнение:) Благодаря ти!Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  10. Много е добро това! Много!Браво сладурке такава!

    ОтговорИзтриване
  11. Сигурна съм, че ще ти хареса Йоли :) целувки

    ОтговорИзтриване
  12. Дали ще се получи добре ако пилешкия бульон се замени с чаша бяло вино?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да мисля, че ще се получи страхотно. Бяло вино, горчица и сметана.Разкош. Само добавете малко сол на вкус.

      Изтриване