събота, 29 октомври 2011 г.

Фузили с тиква и розмарин

     В сезона на тиквата обичам да хапвам най-различни блюда с нея - от вкусни, сладки десерти,  до салати, супи и ястия с месо. Не бях опитвала досега обаче паста с тиква. Допадна ми идеята на любимото ми списание Good Food, но я приготвих през моя поглед :) Замених лука  със сладкия вкус на праз лука, увеличих чесъна, добавих куркума за цвят и готварска сметана за повече влажност и плътност на соса. Получи се много ароматен и сладък сос за паста с парченца тиква. А розмаринът е гвоздея на това вкусно блюдо - приятно разнообразие за любителите на италианската кухня. 


Продукти:

300 гр. фузили
400 гр. тиква, нарязана на малки кубчета
2 стръка праз лук
4 малки скилидки чесън
шепа пресен розмарин
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. индийско орехче
150 мл. готварска сметана
50 гр. масло
сол и черен пипер
1/4 ч.ч. вода


    Напълнете с вода тенджера и я кипнете с 1 ч.л. сол. Сложете фузилите и ги оставете да кипнат отново. Намалете котлона и ги варете според указанието на опаковката. Когато са готови излейте водата и ги оставете на топло под капака. 
    Нарежете праз лука на ситно в тенджерка и го задушете в маслото. Нарежете скилидките чесън и ги прибавете. Нарежете на ситно стръкчетата розмарин и поръсете с подправките. Прибавете нарязаната на малки кубчета тиква, разбъркайте и налейте 1/4 ч.ч. вода. Задушавайте докато тиквата омекне напълно. Понатиснете я с лъжицата на места. Накрая налейте сметаната и оставете да къкри на слаб огън за няколко минути. Поръсете със сол и черен пипер. Отдръпнете от котлона и изсипете сварените фузили в соса. Разбъркайте добре и поднесете топли със стръкче пресен розмарин.


       Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. When I first made pasta with vegetables I was so angcious taht it won't taste right but it did.So I think pumpkin will feel fine with fusili and it will be happy together;)

    ОтговорИзтриване
  2. Ани,
    започва изобилието от рецепти с тиква :)
    Харесва ми в солен вариант с паста!
    Чудесно се допълва и с розмарин!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. О, Ани,
    отдавна чувам за паста с тиква и все се каня да намеря рецептата;-) Благодаря ти, че я сподели! Непременно ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
  4. Dzoli, belive me pumpkin feels glorious with pasta :)))Hope you like it! Thank you :)

    Dani, обожавам тиква, във всичките й превъплащения :) Розмаринът е гвоздея на това блюдо, дава страхотен аромат. Успешна седмица

    Мъх, надявам се да ви се услади, както на нас. Спокойна неделна вечер.

    ОтговорИзтриване