Търсене в този блог

четвъртък, 15 март 2012 г.

Банофи пай

      Английският десерт Banoffee pie (Банофи пай) е известен по цял свят. Името му идва от комбинацията банан и тофи. Сладкишът е изключително лесен и бърз за приготвяне при неочаквано гости, особено ако разполагате с готово карамелено кондензирано мляко. Аз купих моето от руския магазин Берьозка, но ако вие нямате тази възможност можете да си приготвите у дома, като сварите за няколко часа в тенджера с вода подсладено кондензирано мляко. От варенето захарта ще се карамелизира. Необходимо е да го оставите да почине няколко часа преди да го отворите, за да не гръмне. 
     Съществуват много вариации на Банофи пай. Някои го приготвят с кафе, други с шоколад, трети с маслено тесто, вместо бисквити. Но оригиналът на десерта е с хрупкава бисквитено-маслена коричка отдолу, пълнеж от банани и карамелено мляко и топинг от сметана. Аз спазих оригиналната рецепта, като единствената волност, която си позволих е, че заместих сладкарската бита сметана, за да избегна прекалената сладост на десерта, със заквасена сметана. Тя перфектно балансира вкуса и придава лека профирност.


Продукти:

1 и 1/2 пакет шоколадови бисквити
125 гр. масло
1 кутия карамелено кондензирано мляко (аз ползвах Сгушеное молоко)
2-3 банана
250 гр. заквасена сметана
1 с.л. пудра захар
1 ванилия
1/2 шоколад за настъргване


     Смелете бисквитите в блендер и добавете към тях стопеното масло. Изсипете трохите на дъното на форма, със свалящ се ринг и притиснете към дъното, като внимавате да не ги натъпчете прекалено силно, защото след като стегне сладкиша няма да можете да го отрежете. Изсипете отгоре карамеленото мляко и разнесете равномерно. Отгоре наредете кръгчетата, нарязан банан. 
    В купа разбъркайте заквасената сметана с една ванилия и една супена лъжица пудра захар.  Разнесете сметаната върху повърхността на сладкиша. Настържете кафяв шоколад отгоре.


                Да ви е сладко!


21 коментара:

  1. Толкова вкусно е това!Браво Ани!Невероятен бананов пай!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, много отдавна му се каня на този пай и все отлагам. Но ти си го представила толкова вкусно и лесно, че май ще му дойде времето тези почивни дни :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусен изглежда паят, Ани! Обичам лесните за приготвяне, но много вкусни предложения. Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани изглежда много вкусно!!! Още сутринта видях публикацията ти и реших утре за един повод да спретна този бананов пай :) Ще кажа как е станал, за съжаление няма да мога да го снимам:) Само не намерих карамелизирано кондензирано мляко и ще пробвам технологията с варенето ... обаче леко ме стресна възможността да гръмне, мога ли отворено да го варя, ще се получи ли ?
    Сърдечни поздрави и усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. eva bor, в никакъв случай недей да вариш подсладената консерва кондензирано мляко отворена. В дълбока тенджера слагаш консервата затворена да заври. Намаляваш и вариш 4-5 часа. След това я вадиш. Оставяш я да се охлади и почине още толкова часове и тогава я отваряш, за да спадне налягането.
      Ако не разполагаш с толкова време, мога да ти препоръчам и още един начин на приготвяне на карамеления крем. Карамелизираш 100 гр. захар на котлона и добавяш 100 гр. масло, бъркаш енергично и изсипваш една консерва подсладено кондензирано мляко Dutch Lady. Бъркаш енергично, докато се сгъсти за 10тина минути и карамеленият крем е готов.
      Като последен вариант ти предлагам да видиш най-близкия до теб магазин на Берьозка в София тук: http://www.berezka.bg/magazini/magazini-berezka-v-balgariya и да си купиш готово Сгушеное молоко :)
      Който и вариант да избереш стискам палци да се насладите на един вкусен сладкиш накрая :)

      Изтриване
  5. Йоли, много е вкусен банофи пая наистина :) Поздрави

    Габи, няма да съжаляваш :) Сладки почивни дни в такъв случай :)

    Дани, банофи пая определено е от най-лесните сладкиши, които съм приготвяла. И дете би могло да го сглоби :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, чудесен пай, много вкусен изглежда на снимките ти!

    Поздрави, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  7. Хареса ми този сладкиш,Ани.....
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Маги, благодаря ти, и на вкус е така :)) Поздрави

    Живка, много си мила. Прекрасен слънчев ден.

    ОтговорИзтриване
  9. Мммм... страхотно изглежда:) И снимките са чудесни:)

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, искам да попитам шоколадовите бисквити на каква марка са и колко грама са горе долу? Благодаря предварително за отговора.
    Много искам да опитам този сладкиш. Наистина изглежда страшно вкусен.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте Ваня,

    обикновено купувам Еверест с какао, които са 210 г. В този сладкиш съм използвала пакет и половина бисквити.
    Стискам палци да се получи и да ви хареса. Успех! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Ани,

    много ти благодаря за полезната информацията. Приготвих го, надявам се да е вкусен колко изглежда твоя.

    ОтговорИзтриване
  13. Много предизвикателен пай! И изключително полезна информация!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Ани, благодаря ти за рецептата.

    За съжаление моят пай се разтече. Искам да се консултирам с теб защо - дали защото моята сгущенка нямаше този карамелен цвят ( беше светла и по-течна) или защото отгоре сложих повече от 250 гр сметатана, тъй като не ми стигна да си покрия пая.

    Благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Поли, моята форма е 24 см диаметър и резултатът е този, който виждаш. Не трябва да мажеш дебел слой от кремовете. 1 кутия карамелено кондензирано мляко и 1 малка заквасена сметана стигат точно. Не знам ти в какъв размер си работила. По принцип паят е мек. Можеш да го поднесеш спокойно и в чаши. Не стяга така като торта да знаеш.

      Изтриване
  15. Здравей Ани. Благодаря, че си споделила тази страхотна рецепта, сладкишът е наистина страшно вкусен. При мен обаче блатът не стана хомогенен, беше сух и много ронлив (въпреки маслото). Колко ситно трябва да се смелят бисквитите? Може би моите бяха твърде ситни.
    Също така ти затопляш ли сгущенката преди да я намажеш? На мен ми беше трудно размазването, като тя се овалваше непрекъснато в трохи от бисквитения блат :(. Има какво да подобрявам за следвашия път :). Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Невена, много се радвам, че Банофи паят ви е харесал. Ако сместа ви е станала по суха в основата, следващият път добавете малко повече масло и ще се спои добре. Зависи какви бисквити сте ползвали. Или другият вариант е малко да намалите количеството бисквити. Смилам всичко ситно. Не затоплям карамеленото мляко. Направо го нанасям. Когато е стегнал добре блатът няма проблем. Стискам палци следващия път да стане перфектно! Ако срещате трудност можете да го приготвите в чаши, индивидуални порции.

      Изтриване