От няколко дни ми се яде сладкиш с круши и карамел. Комбинацията е неустоима. Уверявам ви след като го опитате ще се влюбите в него и ще го приготвяте много често. Комбинацията от вкусове и текстурата е уникална, а полят с карамеления сос, този сладкиш се превръща в едно голямо УАУ!!! възклицание :))) Без съмнение френската кулинария е най-добрата!
Продукти за форма от 24 см. със свалящ се ринг:
4 бр. круши
150 г брашно
100 г захар
2 яйца
100 мл. прясно мляко
3 с.л. олио
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
за заливката:
80 г масло
3 с.л. захар
1 яйце
за карамеления сос:
1/2 ч.ч. захар
бучка масло
1/4 ч.ч. сладкарска сметана
Разбийте яйцата с миксер, заедно с щипка сол и прибавете внимателно захарта. Бийте докато сместа побелее и удвои обема си. Смесете брашното с бакпулвера и го добавете към яйчената смес. Накрая постепенно добавете прясното мляко, смесено с олиото.
Загрейте фурната на 170 градуса с горен и долен нагревател или на 160 градуса при фурна с вентилатор.
Измийте, обелете и нарежете крушите на филии.
Изрежете кръг от хартия за печене за дъното на форма със свалящ се ринг. Намажете страните с масло. Изсипете половината тесто на дъното. Подредете резените круши върху тестото и залейте отгоре с останалото тесто. Запечете сладкиша за 30 минути.
Към края на времето за печене си пригответе заливката:
В малка тенджерка, на съвсем слаб огън, разтопете маслото. Добавете захарта и яйцето и бъркайте с тел непрекъснато, докато се стопи захарта и стане на жълт сироп. Сместа НЕ бива да завира, защото в противен случай ще се пресече яйцето.
Извадете сладкиша от фурната, направете дупки с клечка за зъби или шиш и залейте със заливката. Целта е да проникне навсякъде. Върнете сладкиша във фурната и печете за още 20 минути. Извадете и оставете да изстине напълно във формата. Прехвърлете сладкиша в поднос.
Пригответе карамеления сос:
Карамелизирайте захарта на котлона на среден огън. Веднага щом се стопи прибавете бучката масло и бъркайте енергично. Когато се стопи маслото напълно налейте сметаната. Сместа шупва. Това не бива да ви притеснява. Намалете още малко котлона и бъркайте непрекъснато, докато сместа стане хомогенна. Отдръпнете от котлона и оставете соса напълно да се охлади и сгъсти.
Поднесете парчетата сладкиш, поляти с карамеления сос.
Да ви е сладко!
Ани, благодаря за хубавото предложение! Чудесен десерт! Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеЗдравей Дани, радвам се, че ти харесва :) Поздрави
ИзтриванеАни, този сладкиш е чудесен!
ОтговорИзтриванеЗнам го от личен опит :)
И твоя е много апетитен!
Хубави почивни дни!
Дани, десертът е не просто чудесен, направо е фантастичен! Хубави почивни дни и на теб!
ИзтриванеКой би устоял на круши с карамел!?Аз със сигурност не!
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта,Ани!
Поздрави и весел уикенд!
Вили, никой мила. Комбинацията е уникална. Наслада за небцето. Иде ми да го изям целия :)))
ИзтриванеПриятни почивни дни :)
И на мене се иска да го изям целия сладкиш-с този сос и круши-неустоим...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Живче, опитай го и няма да съжаляваш, уверявам те ;)) Приятна почивка
ИзтриванеФантастичен сладкиш, неустоим и аз не бих му простила ... мога целия да излапам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави Ани и усмихнат неделен ден!
Благодаря ти Евче, сладкишът е сред любимите ми вече. Мноого вкусен наистина.
ИзтриванеКруши и карамел-невероятна вкусотия ще да е!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса и ще се изпробва задължително:)
Хубав ден Ани и благодаря за предложението!
gogolina, много си мила, благодаря ти. Наистина това е една непреходна комбинация :) Приятен дъждовен ден :)
ОтговорИзтриванеАни направо ме разтопи с тази заливка! Според мен ще стои чудесно и на други сладкиши, а този с крушите ще се пробва при първо попадане на по-истински техни представители :) Усмихнати поздрави!
ОтговорИзтриванеЗаливката е страхотна, особено като попие масълцето в сладкиша. Определено ще се пробва и на други сладкиши. Хубава вечер
ИзтриванеМного добро предложение, изкусително ароматно и сладко ...!Поздравления!
ОтговорИзтриванеСоня, благодаря ти! Радвам се, че ти харесва.
ОтговорИзтриванеО,Ани,съвсем го бях забравила този сладкиш!М дааа,разкошен става,особено с тази заливка!С твоята версия с карамелен сос е още по-прекрасен и сочен,копмлименти!
ОтговорИзтриванеХубав вторник!
Здравей Роси, наистина рецептите на Наталина са фантастични. А карамеленият топинг е просто радост за небцето, подходящ за много десерти. Френска наслада :)
ИзтриванеПоздрави
Здравей, Ани :) Намерих случайно блога ти и съм възхитена от вкуснотийките, които приготвяш. Пробвах вече няколко твои рецепти, но днес най-сетне една и от сладкишите и останах без думи. Това е най-великолепният сладкиш, който съм опитвала, наистина! Благодаря много за вдъхновението и ти пожелавам още безброй подобни рецепти :р
ОтговорИзтриванеAnnie
Здравей Ани:)Адашки ли сме?:)
ИзтриванеМного се радвам, че откриваш твоите рецепти във Вкуснотека!Това най-много ме прави щастлива, че мога да ги споделям с вас. Сладкишът с круши е наистина великолепен. А карамеленият сос му придава финес! Направила си страхотен избор. Да ви е сладко!:)
Адашки по малко име ;) иначе съм Йоанна.
ОтговорИзтриванеА за сладкиша - наистина, невероятен е. Почерпих приятелка с него, а тя ми отвърна с морковен сладкиш, който също не беше за изхвърляне, но купен за жалост. Може би ти ще споделиш някоя рецепта и за него.
Поздрави отново и много вдъхновение в кухнята!
Annie
Ако ти кажа, че от известно време и аз се замислям точно за морковен пай.., но колкото пъти съм опитвала досега в заведение никога не ми е допадал, а и може би повлияна от вица за зайо :))винаги съм мислела, че това не е моят сладкиш. Нищо не пречи да му дам втори шанс все пак :)Поздрави и приятен уикенд
ИзтриванеАни, аз пак съм тук и искам да ти кажа че макар и след половин година от твоята публикация за този невероятен сладкиш го направих и то не само веднъж.
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за точната и изчерпателна рецепта!
Страхотена комбинация на вкусове!
Много се радвам gogolina, че ти е харесал сладкиша с круши. И на мен ми е много любим. Невероятна комбинация от масло, круши и карамел. Не е за изпускане!:) Сърдечни поздрави
ИзтриванеНаправих го онзи ден. Много е вкусен :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, много се радвам, че ви е харесал :)
ИзтриванеМного ми хареса сладкиша. Нистина страхотен вкус и аромат, особено карамелената заливка. Направих го е тавичка 18 см- побра се идеално и стана с нормална височина. Нямах сметана за заливката и я замених с прясно мляко- много добре си стегна и нямаше проблем. Ужасно вкусен десерт! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Илияна
Благодаря ви Илияна за коментара. Много се радвам, че десертът ви е харесал. И на мен ми е сред любимите! Изключително вкусен става с аромат на масло, круши и карамел! Поздрави
ИзтриванеПробвах го. Уникален!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесал. :) Наистина е уникален :) Благодаря ви!
ИзтриванеДнес дойде и моят ред дъщеря ми утре има рожден ден става на 23 реших да и направя твоя сладкиш ,не ,че вчера не направих за първи път в живота ми твоя крем карамел и до днес не оцеля ! Благодаря ти Ани за всички прекрасни рецепти,които споделяш с нас ! Бъди здрава и много щастлива ! Катя :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте Катя и ви благодаря за милия коментар. Да ви е жива и здрава щерката, да ви дава много поводи за гордост и радост! Много се радвам, че сте харесали крем карамела и сладкиша с круши. Не спирайте да експериментирате с мен за радост на Вашите близки. Поздрави и лека вечер.
ИзтриванеЗдравейте Ани!Карамеленият сладкиш е разкошен. Благодаря за споделената рецепта. Ароматът на масло е неустоим!Желая Ви успех във всички начинания.
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря, че споделихте впечатления. Радвам се, че сладкишът ви е харесал.
ИзтриванеЗдравейте, избрах този сладкиш и рецепта за Кулинарния ден от седмицата на Франкофонията, която ежегодно се провежда в училището на моята дъщеря. Направих го като използвах 20см форма. Нямам представа как е на вкус - това тепърва ще разбирам, но изглеждаше много добре!
ОтговорИзтриванеПоздравления Катя! Сигурна съм, че ще оберете овациите в конкурса! Сладкишът е божествено вкусен, ухае невероятно на масло и круши!Стискам ви палци! Успех!
Изтриване.....и да споделя за вкуса: невероятен е.....просто съжалих, че нямах възможност да му се насладя с топъл карамелен сос и топка ванилов сладолед, но и така ми беше добре....имах опасения, че от плодовете ще е глетав, но тези ми опасения се оказаха напразни. Благодаря за хубавата рецепта!
ИзтриванеНищо, следващия път с карамелен сос, но само за вас целия :)) Поздравявам ви Катя!:)
Изтриване