вторник, 19 юни 2012 г.

Ода за сусамовия тахан и три рецепти с него

   Таханът представлява хранителен продукт, получен главно чрез смилане на сусамови семена. Под формата на полутечна консистенция, той е основна съставка в редица ориенталски и азиатски ястия.
   Таханът е изключително богат на витамини продукт, преди всичко тези от групата В (В1, В2 и В6), Е и калций - в количество, пет пъти по-високо от това в млякото. Той е богат на незаменими аминокиселини, както и на други микроелементи - силиций, фосфор, мед, магнезий и калий.
  В сусамовия тахан количеството белтъчини е по-голямо от това в сиренето, соята и някои видове меса. Важно е да се знае, че сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма. По отношение на ползата за кръвоносните съдове, сусамовият тахан не отстъпва по нищо на течното злато, наречено зехтин. Като минерални съставки сусамът е един истински мултиминерален природен продукт – в него се съдържат калций, магнезий, желязо, цинк, калий и фосфор.
   Съществуват два основни вида тахан:
от белени сусамови семена, или т. нар. бял тахан. Той е светъл и с изключително приятен вкус и от небелени сусамови семена - обикновено е по-тъмен, наричат го още натурален, с леко нагарчащ вкус, но пък за сметка на това е далеч по-богат на хранителни вещества и минерали. Дължи се на неотстранената кожица, която е най-богата на незаменими мастни киселини.
  Сусамовият тахан действа като еликсир за стомашно-чревния тракт – сутрин на гладно 1-2 с.л. в комбинация с мед. Високото съдържание на калций го превръща в отлично средство за профилактика на костно –мускулната система, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.
  Малките семенца сусам са изключително подходящи за хора от всички възрасти, както и за бременни жени, кърмачки и всички активно спортуващи и водещи здравословен начин на живот.

Източник: Тахан - необходим и желан във всяка кухня http://www.bb-team.org

Днес ви предлагам три любими рецепти със сусамов тахан, които със сигурност много ще ви допаднат:

· Бананов шейк със сусамов тахан;
· Свежа салата с портокал, червено цвекло и сусамов тахан
· Овесени сладки със сусамов тахан, орехи и стафиди

Бананов шейк със сусамов тахан




Продукти:

2 банана
2 с.л. сусамов тахан
1 с.л. мед
550 мл. прясно мляко
2 щипки пчелен прашец
Щипка хималайска сол
Канела на върха на ножа

Смелете всички продукти в блендер кана. Разпределете в чаши.



Наздраве!

Свежа салата с портокал, червено цвекло и сусамов тахан





Продукти:

1 свежа салата микс - лоло россо, радикио, спанак, рукола и зелена салата
1 средно голям морков
1/2 глава червено цвекло
1 портокал
1-2 шепи белени слънчогледови семки
сокът от един лимон
сокът от половин портокал
1 с.л. сусамов тахан
3 с.л. зехтин


Сложете салатата в купа. Обелете моркова и червеното цвекло и ги смелете на ситно в робота. Добавете ги към салатата. Обелете портокала и филирайте парченца портокал в салатата. Поръсете със слънчогледовите семки. В купичка пригответе дресинга - лимонов сок, портокалов сок, зехтин и сусамовия тахан. Полейте салатата и разбъркайте внимателно.

Да ви е сладко!

Овесени сладки със сусамов тахан, орехи и стафиди



Продукти:

200 г. сусамов тахан
200 г. мед
200 г. овесени ядки
1 ванилия
1 ч.л. канела
100 г. смлени орехи
2 шепи стафиди





Загрейте фурната на 180 градуса.


Накиснете стафидите за кратко в алкохол (ром, коняк) или вода.


Смесете в купа всички съставки и оформете с влажни ръце топчета, с големината на орех. Подредете ги в тава, постлана с хартия за печене и леко ги притиснете с ръка, за да се сплеснат. Печете 15 минути, докато леко покафенеят. Оставете да починат за няколко минути в тавата и прехвърлете върху решетка. Най-вкусни са топли. Съхранявайте в плик и затворени в кутия. След като престоят няколко дни леко се втвърдяват.



Да ви е сладко!

Източник: Кулинарно в кухнята с Йоана

33 коментара:

  1. Ани, сусамовият тахан е чест гост на нашата трапеза!
    Благодаря за представянето му.
    И рецептите са чудесни, особено салатката,
    заради другия любим продукт - цвеклото!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dani, благодаря ти, радвам, се намираш нещо полезно при мен :)

      Изтриване
  2. Страхотна статия, Ани! Много полезна информация.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марги, надявам се да сте преоткрили тахана в кухнята си. Поздрави

      Изтриване
  3. Много хубава публикация, Ани! Страхотни са и трите предложения! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, непременно да ги опиташ :))

      Изтриване
  4. Еха, всичките рецепти са интересни, чудесна презентация! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, радвам се, че ти харесват. Благодаря

      Изтриване
  5. Чудно Ани!Обичам тахан и знаеш ли,даже сутрин на гладно хапвам малко с мед заради гастрита.Ще почна с ... бисквитките май!Чудни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинце, и ние го хапваме на гладно с мед, а най-често като шейк, дори Аида го обожава. Аз също имам гастрит, но просто исках да ви презентирам колко широко приложение може да има сусамовият тахан в кулинарията и най-вече колко вкусно и здравословно може да бъде с него. Бисквитките на Йоанка са превъзходни!

      Изтриване
  6. Много полезна публикация с три вкусни предложения!
    Нали си падам по здравословните храни,ще си ги направя със сигурност.
    Поздрави и благодарност за споделеното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, радвам се много, че съм ти била полезна. Подхващай ги подред и няма да съжаляваш :) Хубав ден

      Изтриване
  7. Свикнал съм със вкуса на тахана от дете - ям го и чист, и сладък, и солен. ;) Винаги имам в къщи, но рядко се сещам за него. Май е ред да го вкарам в употреба и то във вид на овесени сладки! :)
    Благодаря за идеята!
    Поздрави!
    Миро

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Източните култури много отдавна са свикнали с вкуса на тахана. Сякаш у нас навлезе доста по-късно.
      Опитай и шейка, сигурна съм, че много ще ти хареса, а и дава екстра енергия. Успешен ден.

      Изтриване
  8. Станаха невероятни,всичките ми гости поискаха реептата!Поздрави,Мария!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, сладките с тахан и мед ли станаха невероятни? Много се радвам. У дома ги обожаваме, толкова са бързи, лесни и вкусни. Почти всяка седмица ги приготвям за семейството и стоят в една кутия в шкафа, когато ни се приядат :)

      Изтриване
  9. Здравей, Ани!
    Първо искам най-сърдечно да ти благодаря за прекрасния блог и за това, че споделяш толкова интересни рецепти. Впечатлена съм и от здравослоните ти предложения, които са простички и лесни за изпълнение. Таханът е едно от най-любимите ми храни и съм пробвала няколко рецепти с него, но безпорно най-любими ми станаха твоите бисквитки с тахан, мед и орехи. Приказни са. Откакто ги открих всяка седмица правя по една кутия и като ми се хапва сладко си взимам няколко с удоволствие. Почерпих и мои приятели, много ги харесаха. Желая ти здраве и да продължиш да ни радваш с чудесните си рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Краси, много ви благодаря за милите думи. Много се радвам, че блогът ви харесва и намирате по нещо за себе си. Бисквитките с тахан и на мен са ми много любими. Чудесни са за сладко похапване, когато сме на диета и не искаме да хапваме шоколадови десерти. Поздрави


      Изтриване
  10. https://www.facebook.com/harvestfoodsbulgaria
    вече и в България има оригиналните продукти от този вид и свят !
    готовата тахан халва също е прекрасна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и тук. Обичаме тахан халва, ще го имаме предвид.

      Изтриване
  11. Ани, мога ли да ползвам орехов вместо сусамов тахан за бисквитките?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галя, честно казано никога не съм купувала орехов тахан..Опитай, би трябвало да стане.

      Изтриване
    2. Благодаря Ани, ще пробвам. Аз също купувам сусамов. По препоръка на приятелка купих ореховия, но не ми хареса да го ям чист или с мед. Но пък мога да го вложа в сладките.

      Изтриване
    3. Опитай! Ако намеря и аз ще купя :)

      Изтриване
  12. Ани, благодаря за чудесните сладки. Направих ги и много ни харесаха. Останаха си меки и ароматни цяла седмица, до свършването им :)) Доказателствен материал >>

    Отново благодаря и хубав празник днес :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уау, страхотни са станали! Браво Инче, благодаря ти мила :)

      Изтриване
  13. арусина78@гмаил.цом29 ноември 2014 г., 18:38

    Салатата е невероятна!!! Страшна си, Ани! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ари, добре дошла скъпа моя. :) Салатката е наистина супер витаминозна и вкусна. Радвам се, че ви е харесала. Прегръдки

      Изтриване
  14. Ani biskvitkite moje da se konsumirat i surovi.samo trqbva da otlejat nqkolko 4asa

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Людмила, здравейте. Според мен не е подходящо, защото сместа е много мокра лепкава. Няма да имат вид и форма на бисквитки, ако не се изпекат.

      Изтриване
  15. Az sam gi pravila no na 200 gr. oveseni qdki slagam po 100gr. med i 100gr. tahan iokolo 50gr.raztopeno maslo .Ovesenite qdki gi puskam za kratko v blendera.Moje da se slojat nai rali4ni qdki bademi le6nici tikveni semki,slan4ogled,orehi ili s edna duma kakvito imame sa6to taka i su6eni plodove.Omesvam testoto i go rastilam v tavi4ka s debelina 1-2 sm.ostavam go nqkolko 4asa da otleji i togava go narqzvam na kvadrat4eta.Na danoto na tavata slagam stre4 folio za da ne zalepva.Vmesto med moje da se izpolzva klenov sirop.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, че споделихте как ви ги приготвяте. Ще опитам и вашия начин. Поздрави от мен.

      Изтриване
  16. Прекрасни са Ани и се превърнаха в любими за нашето семейство :)
    Последно ги преготвих преди няколко дни за прощапалника на малката ми дъщеря по този начин
    http://vkuhniatanamagi.blogspot.com/2015/06/blog-post_28.html
    Отново Благодаря!!!

    ОтговорИзтриване