понеделник, 11 юни 2012 г.

Кифлички калцоне с плънка от кайма

     Преди няколко години бяхме на гости на моята приятелка Веси с децата и тя беше приготвила превъзходни кифлички с кайма. Мина доста време от тогава, но никой от нас не ги забрави. От известно време си мислех за тях, защото много ми се бяха прияли солени кифлички..Веси ми сподели, че е направила тестото за кифличките по рецепта на блога на Пепа Стоева от "Храна за мой'те канибали" и веднага запретнах ръкави. Имах и повод - почерпката след тържеството по случай завършване на учебната година в детската градина на Аида. Дозата ми се видя много голяма и реших да я намаля точно наполовина, а като плънка се спрях на кайма, лук, чесън, домати конкасе, зелени маслини, кашкавал и ароматни подправки. Признавам, че в тестените изделия съм лаик, но това тесто е просто превъзходно за работа. Приготвя се изключително лесно и е много пухкаво и лесно за работа. Не лепне и не е необходимо допълнително брашно за разточване. Втасва чудесно.  С лекота се получиха 40 фантастични, пухкави кифлички, с вкусна плънка и най-важното се харесаха от всички. Със сигурност съвсем скоро пак ще ги направя. Развихрете фантазията си и напълнете кифличките с различни варианти на плънка - месни, с яйце и сирене, с шоколад и орехи, с мармалад, или просто различни зеленчуци. Изборът е изцяло вас, а аз ви гарантирам, че ще изчезнат за отрицателно време, защото са идеални за закуска, следобедно матине и дори леко похапване през деня. Пепи, тези кифлички са истинско откритие :)))



Общ брой кифлички 40 бр.

Продукти за шупване на маята:

1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл. топла вода
3 с.л. брашно

продукти за тестото:

700 г. брашно
125 мл. топло мляко
125 мл. топла вода
150 мл. олио

продукти за плънката:

400 г. кайма смес
1 глава лук
3 скилидки чесън
100 г. зелени маслини
2 домата
100 г. кашкавал
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. ронена чубрица
червен пипер
черен пипер
сол
зехтин

продукти за украса:
1 яйце
чубрица


    Сложете продуктите за шупване на маята в малка купа. Разбъркайте добре, покрийте съда с фолио и увийте в кърпа. Сложете купата на топло, докато шупне маята и удвои обема си. 
     През това време си пригответе плънката. 
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтина до омекване. Добавете каймата. Подправете с подправките. Нарежете на кубчета маслините и кашкавала. Обелете и нарежете на кубчета конкасе доматите и добавете всичко при каймата. Гответе каймата до готовност и докато изври водата от доматите. Отстранете от котлона.
     Сипете 700 гр. брашно в дълбока купа. Направете кладенче и сипете в него шупналата смес. Добавете топлото мляко, топлата вода и олиото и разбъркайте с ръка. След няколко минути месене ще имате чудесно пухкаво тесто. Покрийте го с фолио и кърпа и го оставете на топло да втаса за около 20 минути.
      Включете фурната да загрее на 220 градуса.
    Махнете кърпата и разделете тестото на 5 топки. Всяка топка разточете на тънка кръгла кора. Разрежете я с помощта на нож за тесто на 8 триъгълника. 
    Поставете малко от плънката в широкия край на всеки триъгълник. Леко загънете отстрани ъгълчетата, за да не изтече плънката и навийте на кифличка. По същия начин навийте всички кифлички. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и намажете с яйце. Поръсете с чубрица за красота. Изпечете кифличките за 15 минути до порозовяване. През това време пригответе втората тава с кифлички за печене. Общо излизат 3 тави. 


      Да ви е сладко!






12 коментара:

  1. Ани, опитвала съм тези кифлички на Пепи
    и си представям вкуса на твоите!
    Тестото наистина е чудесно, а твоите са толкова кипри...
    Усмихната седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dani, благодаря ти. Успешен ден.

      Изтриване
  2. Много хубави кифлички, Ани! Така сладко се облизвам пред компютъра... Чудесни са! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, да ти е сладко. Непременно ги опитай :)

      Изтриване
  3. Ама какъв лаик,Ани,ти си майстор и то отличен!Я гледай какви вкусни и сполучливи кифлички с много богата плънка!Де да имаше една,две сега,ммммм!
    Пожелавам хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, наистина много ги избягвам тестените изделия, но тези кифлички са просто уникално лесни и вкусни :)

      Изтриване
  4. Ани, ама как с лека ръка написа тази бройка "40"? Знаеш ли как плаши :)) Наистина е голяма дозата, за тави съм писала май, че са 6-7 (приемлива цифра), но виж, бройките не бях смятала. Може би това, че тестото наистина е уникално лесно за работа и универсално за всякакви плънки не ме стряска. Много се радвам, че ти харесаха. Много апетитни са твоите и плънката е нова за мен :) точно с това тесто кайма не съм завивала. Но ще поправя грешката.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, количеството наистина е голямо, аз затова намалих дозата наполовина, че иначе толкова са вкусни, че човек ще си ги хапне с кеф :))Другият вариант е както ти казваш да отделиш малко тесто и за пица. Чудно ще стане.
      Плънката от кайма е много вкусна с кифличките :)
      Благодаря още веднъж и хубав ден!

      Изтриване
  5. Е,това в къщи много ще се хареса и ще ги направя с кайма.Благодаря за споделената рецепта!
    Хубав ден,Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живче, няма да съжаляваш мила. Да ви е сладко!:)

      Изтриване
  6. Станаха много много вкусни, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте ги харесали. Кифличките са много пухкави и ароматни. Да ви е сладко!

      Изтриване