Търсене в този блог

понеделник, 11 юни 2012 г.

Кифлички калцоне с плънка от кайма

     Преди няколко години бяхме на гости на моята приятелка Веси с децата и тя беше приготвила превъзходни кифлички с кайма. Мина доста време от тогава, но никой от нас не ги забрави. От известно време си мислех за тях, защото много ми се бяха прияли солени кифлички..Веси ми сподели, че е направила тестото за кифличките по рецепта на блога на Пепа Стоева от "Храна за мой'те канибали" и веднага запретнах ръкави. Имах и повод - почерпката след тържеството по случай завършване на учебната година в детската градина на Аида. Дозата ми се видя много голяма и реших да я намаля точно наполовина, а като плънка се спрях на кайма, лук, чесън, домати конкасе, зелени маслини, кашкавал и ароматни подправки. Признавам, че в тестените изделия съм лаик, но това тесто е просто превъзходно за работа. Приготвя се изключително лесно и е много пухкаво и лесно за работа. Не лепне и не е необходимо допълнително брашно за разточване. Втасва чудесно.  С лекота се получиха 40 фантастични, пухкави кифлички, с вкусна плънка и най-важното се харесаха от всички. Със сигурност съвсем скоро пак ще ги направя. Развихрете фантазията си и напълнете кифличките с различни варианти на плънка - месни, с яйце и сирене, с шоколад и орехи, с мармалад, или просто различни зеленчуци. Изборът е изцяло вас, а аз ви гарантирам, че ще изчезнат за отрицателно време, защото са идеални за закуска, следобедно матине и дори леко похапване през деня. Пепи, тези кифлички са истинско откритие :)))



Общ брой кифлички 40 бр.

Продукти за шупване на маята:

1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
50 мл. топла вода
3 с.л. брашно

продукти за тестото:

700 г. брашно
125 мл. топло мляко
125 мл. топла вода
150 мл. олио

продукти за плънката:

400 г. кайма смес
1 глава лук
3 скилидки чесън
100 г. зелени маслини
2 домата
100 г. кашкавал
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. ронена чубрица
червен пипер
черен пипер
сол
зехтин

продукти за украса:
1 яйце
чубрица


    Сложете продуктите за шупване на маята в малка купа. Разбъркайте добре, покрийте съда с фолио и увийте в кърпа. Сложете купата на топло, докато шупне маята и удвои обема си. 
     През това време си пригответе плънката. 
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтина до омекване. Добавете каймата. Подправете с подправките. Нарежете на кубчета маслините и кашкавала. Обелете и нарежете на кубчета конкасе доматите и добавете всичко при каймата. Гответе каймата до готовност и докато изври водата от доматите. Отстранете от котлона.
     Сипете 700 гр. брашно в дълбока купа. Направете кладенче и сипете в него шупналата смес. Добавете топлото мляко, топлата вода и олиото и разбъркайте с ръка. След няколко минути месене ще имате чудесно пухкаво тесто. Покрийте го с фолио и кърпа и го оставете на топло да втаса за около 20 минути.
      Включете фурната да загрее на 220 градуса.
    Махнете кърпата и разделете тестото на 5 топки. Всяка топка разточете на тънка кръгла кора. Разрежете я с помощта на нож за тесто на 8 триъгълника. 
    Поставете малко от плънката в широкия край на всеки триъгълник. Леко загънете отстрани ъгълчетата, за да не изтече плънката и навийте на кифличка. По същия начин навийте всички кифлички. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и намажете с яйце. Поръсете с чубрица за красота. Изпечете кифличките за 15 минути до порозовяване. През това време пригответе втората тава с кифлички за печене. Общо излизат 3 тави. 


      Да ви е сладко!






17 коментара:

  1. Ани, опитвала съм тези кифлички на Пепи
    и си представям вкуса на твоите!
    Тестото наистина е чудесно, а твоите са толкова кипри...
    Усмихната седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубави кифлички, Ани! Така сладко се облизвам пред компютъра... Чудесни са! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, да ти е сладко. Непременно ги опитай :)

      Изтриване
  3. Ама какъв лаик,Ани,ти си майстор и то отличен!Я гледай какви вкусни и сполучливи кифлички с много богата плънка!Де да имаше една,две сега,ммммм!
    Пожелавам хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, наистина много ги избягвам тестените изделия, но тези кифлички са просто уникално лесни и вкусни :)

      Изтриване
  4. Ани, ама как с лека ръка написа тази бройка "40"? Знаеш ли как плаши :)) Наистина е голяма дозата, за тави съм писала май, че са 6-7 (приемлива цифра), но виж, бройките не бях смятала. Може би това, че тестото наистина е уникално лесно за работа и универсално за всякакви плънки не ме стряска. Много се радвам, че ти харесаха. Много апетитни са твоите и плънката е нова за мен :) точно с това тесто кайма не съм завивала. Но ще поправя грешката.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, количеството наистина е голямо, аз затова намалих дозата наполовина, че иначе толкова са вкусни, че човек ще си ги хапне с кеф :))Другият вариант е както ти казваш да отделиш малко тесто и за пица. Чудно ще стане.
      Плънката от кайма е много вкусна с кифличките :)
      Благодаря още веднъж и хубав ден!

      Изтриване
  5. Е,това в къщи много ще се хареса и ще ги направя с кайма.Благодаря за споделената рецепта!
    Хубав ден,Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живче, няма да съжаляваш мила. Да ви е сладко!:)

      Изтриване
  6. Станаха много много вкусни, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте ги харесали. Кифличките са много пухкави и ароматни. Да ви е сладко!

      Изтриване
  7. Пробвах ги, но не ми се получиха. Не знам къде бъркам. Първо, остана повече от 1/3 от брашното, тестото не го пое и второ, леко поизгоряхя на посочените градуси и време (фурната ми е с вентилатор), та за това намалих за втората тава. Иначе плънката стана много вкусна, но тестото не се получи, не бяха пухкави, а леко глетави. Някаква идея къде бъркам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Съжалявам за неуспеха ви. Да направим разбор. Как така тестото ви не е поело брашното, като самото замесване на тестото започва с това да изсипете брашното в купа и да направите кладенче, в което да излеете мокрите съставки? Моята фурна е на горен и долен нагревател. С вентилатор се намалява надолу на 200 градуса.

      Изтриване
  8. Страхотни са, толкова вкусни, ароматни и мекички. Рецептата наистина е много точна, сполучлива и лесна. Благодаря за пореден път!

    ОтговорИзтриване
  9. Кремена Колева26 ноември 2023 г. в 3:55

    Уникално вкусни станаха!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Кремена. Пухкави и мекички са тези кифлички Калцоне. Да ви е сладко :)

      Изтриване