Търсене в този блог

сряда, 18 юли 2012 г.

Киш с броколи, пушена сьомга и три вида сирена

Много обичам киш. Особено ми допада през лятото. 
Днес ви предлагам да опитате Киш с броколи, пушена сьомга и три вида сирена. Изключително фин, елегантен и вкусен киш. Чудесно предястие, а защо не и лека вечеря в летните горещини в компанията на чаша бяло вино.


Продукти за масленото тесто:

220 г брашно
120 г студено масло на парченца
3 с.л. студена вода
1/2 ч.л. сол

продукти за плънката:

глава броколи
100 г пушена сьомга
сирене Бри

продукти за заливката:

3 яйца
200 г заквасена сметана
120 мл. прясно мляко
50 мл. готварска сметана
70 г сирене Ементал
50 г  кашкавал
шепа прясна мащерка
черен пипер и сол


Разделете главата броколи на розички и ги сложете да се сварят в подсолена вода за 5-10 минутки, след което ги шокирайте със студена вода, за да запазят зеления си цвят.
Смесете всички продукти за масленото тесто и размесете с ръце. Приберете тестото в хладилник за 20-30 минути, след което го разточете и прехвърлете на дъното на съда, в който ще печете. Отрежете излишното. Надупчете с вилица. Не е необходимо да го печете предварително. 
Нарежете пушената сьомга и сиренето Бри на парчета и ги разпределете заедно с броколите върху масленото тесто. Старайте се да е равномерно. 


Разбийте яйцата в дълбока купа. Добавете заквасената сметана и бъркайте до гладкост с тел. Не ви е необходим миксер. Долейте прясното мляко и сметаната, след което настържете Ементала и кашкавала. Накрая овкусете с мащерка, сол и черен пипер. Залейте киша със заливката и печете на 200 градуса в продължение на 40 минути до готовност.
Извадете от фурната. Оставете го да почине 10 минути и поднесете топъл.



Да ви е сладко!




18 коментара:

  1. Ани, това е един от любимите ми киш-ове :)
    Страхотен става, а и ти си го обогатила с повечко сирена!
    Хубава вечер и въздушна целувка за Беа :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина е много вкусен, а с повечко сиренца е просто божествен :)

      Изтриване
  2. Еее, Ани, нямаш спирачка. Не мога да ти насмогна на рецептите. :)

    Браво! Страхотен киш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марги, включвай на скорост :) Има какво да се опитва :)))

      Изтриване
  3. Страхотен киш, Ани! Изглежда превъзходно! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дани. Непременно го пробвай! Поздрави

      Изтриване
  4. Ей,калпазанке,с Беа в кентурото ли ги правиш тия чудесии? Толкова ти се радвам,че вече няма накъде!Целувам ви и тричките, е, и прегръдка за Връбко,че да не се сърди! Страхотен киш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинце, голям си сладур :)) Беа засега само гледа и се учи :)) Като пораснат ще си имам две помощнички :) Прегръщам те

      Изтриване
  5. Чудесен е, Ани!
    Страхотни снимки!
    Поздрави и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси! Прекрасно лято и на теб:)

      Изтриване
  6. Много изкушаваш е, Ани - така примамливо изглежда!
    Поздрав и пожелание за чудесна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, радвам се, че ти харесва. И на вкус е фантастичен. Хубава седмица

      Изтриване
  7. Изглежда чудесноооо ;-)
    Може ли да дадеш идеи за алтернатива на броколито и сьомгата - спанак и пиле или нещо друго ще е по-подходящо?
    Благодаря
    Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ще стане със спанак и пиле. Може маринован артишок и пиле, може аспержи и пиле. Има много варианти.

      Изтриване
  8. Здравейте,
    с какво може да се замени сиренето БРИ, не го обичаме:)

    ОтговорИзтриване