Много обичам киш. Особено ми допада през лятото.
Днес ви предлагам да опитате Киш с броколи, пушена сьомга и три вида сирена. Изключително фин, елегантен и вкусен киш. Чудесно предястие, а защо не и лека вечеря в летните горещини в компанията на чаша бяло вино.
220 г брашно
120 г студено масло на парченца
3 с.л. студена вода
1/2 ч.л. сол
продукти за плънката:
глава броколи
100 г пушена сьомга
сирене Бри
продукти за заливката:
3 яйца
200 г заквасена сметана
120 мл. прясно мляко
50 мл. готварска сметана
70 г сирене Ементал
50 г кашкавал
шепа прясна мащерка
черен пипер и сол
Разделете главата броколи на розички и ги сложете да се сварят в подсолена вода за 5-10 минутки, след което ги шокирайте със студена вода, за да запазят зеления си цвят.
Смесете всички продукти за масленото тесто и размесете с ръце. Приберете тестото в хладилник за 20-30 минути, след което го разточете и прехвърлете на дъното на съда, в който ще печете. Отрежете излишното. Надупчете с вилица. Не е необходимо да го печете предварително.
Нарежете пушената сьомга и сиренето Бри на парчета и ги разпределете заедно с броколите върху масленото тесто. Старайте се да е равномерно.
Разбийте яйцата в дълбока купа. Добавете заквасената сметана и бъркайте до гладкост с тел. Не ви е необходим миксер. Долейте прясното мляко и сметаната, след което настържете Ементала и кашкавала. Накрая овкусете с мащерка, сол и черен пипер. Залейте киша със заливката и печете на 200 градуса в продължение на 40 минути до готовност.
Извадете от фурната. Оставете го да почине 10 минути и поднесете топъл.
Ани, това е един от любимите ми киш-ове :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен става, а и ти си го обогатила с повечко сирена!
Хубава вечер и въздушна целувка за Беа :)
Дани, наистина е много вкусен, а с повечко сиренца е просто божествен :)
ИзтриванеЕее, Ани, нямаш спирачка. Не мога да ти насмогна на рецептите. :)
ОтговорИзтриванеБраво! Страхотен киш!
Марги, включвай на скорост :) Има какво да се опитва :)))
ИзтриванеСтрахотен киш, Ани! Изглежда превъзходно! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Дани. Непременно го пробвай! Поздрави
ИзтриванеРазкошен!
ОтговорИзтриванеCandy, много си мила :)
ИзтриванеЕй,калпазанке,с Беа в кентурото ли ги правиш тия чудесии? Толкова ти се радвам,че вече няма накъде!Целувам ви и тричките, е, и прегръдка за Връбко,че да не се сърди! Страхотен киш!
ОтговорИзтриванеЙолинце, голям си сладур :)) Беа засега само гледа и се учи :)) Като пораснат ще си имам две помощнички :) Прегръщам те
ИзтриванеЧудесен е, Ани!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки!
Поздрави и хубаво лято!
Благодаря ти Роси! Прекрасно лято и на теб:)
ИзтриванеМного изкушаваш е, Ани - така примамливо изглежда!
ОтговорИзтриванеПоздрав и пожелание за чудесна неделя!
Лети, радвам се, че ти харесва. И на вкус е фантастичен. Хубава седмица
ИзтриванеИзглежда чудесноооо ;-)
ОтговорИзтриванеМоже ли да дадеш идеи за алтернатива на броколито и сьомгата - спанак и пиле или нещо друго ще е по-подходящо?
Благодаря
Ели
Да ще стане със спанак и пиле. Може маринован артишок и пиле, може аспержи и пиле. Има много варианти.
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванес какво може да се замени сиренето БРИ, не го обичаме:)
Опитайте с Гауда.
Изтриване