Търсене в този блог

сряда, 25 юли 2012 г.

Веган здравословни бонбони

Вчера, докато Беатрис спеше у дома направих първото си сериозно посещение в био магазин :) Сдобих се с някои интересни продукти като елда (гречка), киноа, кокосово масло, сироп от агаве, годжи бери, и др. Напоследък започнах да се интересувам и да чета повече за веганството и суровоядството като течения в кулинарията. Не, не съм станала вегетарианка още, но възбудиха интереса ми и то най-вече с това дали всъщност едно сурово или напълно постно ястие или десерт може да бъде вкусно.


Първото нещо, което реших да изпробвам е веган здравословни бонбони в два варианта, които съчетах по мой вкус. Тези бонбони са истински енергийни бомби - във физическо и умствено отношение. Съдържат само сушени плодове и ядки, както и моята тайна съставка за бонбоните от първия вид - пресен плод, който придава аромат. За подсладител съм използвала сироп от плодът агаве или мед. Поради изброените причини е добре да препоръчам да консумирате бонбоните най-късно до ранния следобед, а най-добре преди тренировка, за да ви дадат енергия.
Единствената непозната съставка в бонбоните е плодът годжи бери. Той е силен имуностимулант. Съдържа много витамин C и редовната му консумация предпазва от злокачествени образувания. Изключително полезен за сърцето, подхранва кожата и предпазва от целулит. 
Надявам се и на вас да ви харесат моите здравословни веган бонбони, както и на нашето семейство, които могат да бъдат идеален заместител на шоколадовите си побратими :)


Вариант 1:
за  8 бр. бонбона

10 бр. фурми без костилки
шепа накиснати белени бадеми
1 с.л. сироп от агаве
1 ванилия
1 с.л. кокос
1 ч.л. горчиво какао
щипка хималайска сол
2 с.л. вода
четвърт пресен банан (или друг плод по избор; би могло плодът да се замени със сушени смокини)

кокос за овалване


Вариант 2:
за 11 бр. бонбона

шепа орехи
10 бр. накиснати сушени кайсии
шепа годжи бери
1 ч.л. сушени червени боровинки
1 ч.л. мед
1 с.л. слънчогледово семе
1 ч.л. кокос
1/2 ч.л. канела
щипка хималайска сол
2 с.л. вода


И за двата варианта бонбони всички продукти се смилат едновременно в блендер. Оформят се топчета с ръце и се охлаждат в хладилник. Какаовите бонбони от първия вид се овалват в кокос. Другите се оставят така. 



Да ви е сладко!


13 коментара:

  1. Интересни бонбони и красиви снимки,Ани!
    Поздрави и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубаво предложение, Ани! Снимките са нежни и красиви! Напоследък и аз се интересувам от по-здравословния начин на живот. Има продукти, които никога не са били познати на българския пазар и се радвам, че последните години постепенно навлизат и в нашата кухня. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, страхотни продукти си купила!
    И бонбоните са чудесни!
    Поздрави и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубави бонбони Ани а фотосита са много красиви.Има толкова много непознати продукти за които даже и не сме чували а са толкова полезни,вкусни и придават на ястията и десертите невероятни вкускове и аромати,като вляза в такива магазинчета и захласвам :) :) :)Лека вечер ти желая Ани.

    ОтговорИзтриване
  5. Изглеждат много обещавашщо тези бонбони. Изкушена съм да опитам сурова храна отдавна, но само аз от домашните. Така че едни бонбони са добро начало. Благодаря !

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви приятели за добрите отзиви :) Бонбоните са много апетитни. Наистина има какво интересно да се открие във веган кулинарията. Рафаело бонбоните са супер също.

    ОтговорИзтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно изглеждат, ще ги пробвам! От кой магазин си набавяш екзотичните продукти? :)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Катя,
    по-специфичните продукти купувам от био магазина на ул. Дойран, но ти можеш да ги купиш от всеки био магазин.

    ОтговорИзтриване
  10. Живея в Нова Зеландия , а преди това в САЩ и от там започнахме да срещаме нови за нас здравословни храни, като годжи, авокадо, киноа зърно и др. Много се радвам че мога да взема някоя фкусна рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ако знаете само как чистосърдечно ви завиждам, че живеете в Нова Зеландия! Мечтая да попадна там, и по-специално на езерото Ларнака :) На страхотно местенце живеете :) Наблягам на здравословното хранене. Надявам се тук да откриете вкусни рецепти. Поздрави

      Изтриване
  11. Ани, много добре изглеждат :) И аз веднъж правих подобни, много ни харесаха. Напомни ми, че трябва отново да пробвам някой път. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз много ги обичам. Интересното е, че и децата започнаха да ги харесват.

      Изтриване