Търсене в този блог

понеделник, 13 август 2012 г.

Шоколадов чийзкейк сладкиш

Представям ви едно шоколадово изкушение, което ще се превърне в любимо на шокохолиците :) На практика това е шоколадово брауни, но в изкусителна комбинация с чийзкейк. Вкусът е фантастичен и много шоколадов :) Приготвям този сладкиш вече за втори път - поводът беше погачата на Бети в неделя, наред с другите сладки, които опекох, и бързо се превърна в любим десерт! Надявам се сами да се уверите в това :) 


Продукти за шоколадовия пласт:

125 г масло
150 г шоколад
1 цяло яйце
2/3 голяма ч.ч. захар
3/4 голяма ч.ч. брашно

продукти за чийзкейк пласта:

260 г крема сирене Филаделфия
1 ванилия
1/3 голяма ч.ч. захар
1 яйце
1/2 голяма ч.ч. студена сладкарска сметана


Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете малка тавичка (моята е с размери 30:18 см) с масло.
Започнете, като приготвите шоколадовия пласт. Разтопете маслото, заедно с целия шоколад в малък съд на котлона. Разбийте яйцето заедно със захарта и добавете шоколадовата смес. Накрая пресейте брашното и го добавете и него, но вече бъркайте с шпатула. Заравнете и печете 10 минути на загрята фурна. 
Междувременно пригответе чийзкейк пласта, като разбиете крема сиренето, ванилията, захарта и яйцата на крем. Разбийте и сметаната на сняг и я добавете в крема с шпатула. Залейте шоколадовия пласт с готовия бял крем, заравнете добре и печете още 40 минути. Извадете сладкиша. Оставете го да изстине напълно и го нарежете на парчета. 


Да ви е сладко!

25 коментара:

  1. Звучи много вкусно! Задължително ще го пробвам.Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталия, радвам се, че ти хареса. Няма да съжаляваш :)

      Изтриване
  2. Ани, любима комбинация!
    Страхотен е!
    Ще се насладя на всяка цена :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина изглежда великолепно и много вкусно!Чакай сега да питам ... ти Бети ли и казваш на малката принцеса? Защото аз от самото начало си я кръстих Беа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йолинце, Бети й казвам. Някак повече ми подхожда на сладката й, нежна муцунка :))Но и Беа е хубаво :) Целувам те и да опиташ сладкиша. Много е добър!

      Изтриване
  4. изглежда страхотно ,как да не си оближе пръстите човек !
    поздрави и хубава седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е miriam, много е вкусен:)Поздрави и от мен

      Изтриване
  5. probvah go strahoten ... az dobavih i sladko ot kapini otgore mu :) blagodarim ANI :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесал! Много хубава идея за сладкото. Поздрави

      Изтриване
  6. Току що го извадих от фурната..мм ухае страхотно,а и така изглежда..Благодаря и поздрави,а сега продължавам и с основното за днес пак от вас"Пиле с топено сирене и гъби"..Усмихнат ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, Ани! Много ми хареса тази рецепта. Искам да го приготвя, но имам един въпрос: шоколадът за шоколадовия пласт млечен ли е или черен? Благодаря Ви предварително. Лек ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, в 90 % от рецептите ми за десерти ползвам натурален шоколад. Много рядко ползвам млечен. Слагам захар, която балансира вкуса. Поздрави

      Изтриване
    2. Много благодаря за бързият отговор! Сигурна съм, резултатът ще е чудесен!

      Изтриване
  8. Здравей, Ани! Този сладкиш изглежда неустоим...Имам 2 въпроса преди да го започна:
    - във фурна с вентилатор ли го печеш на 180 градуса?
    - само 1 яйце ли слагаш в сместта със сиренето?
    Поздрави: Ели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ели, аз пека на горен и долен нагревател у дома. Едно е яйцето и в двата пласта да.

      Изтриване
  9. Ще го пробвам. У дома приготвям лесния чийзкейк със сладко от боровинки по ваша рецепта, всички много го харесват, а съпругът ми направо е влюбен в него :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко. Много се радвам, че сте любители на този уникален десерт.

      Изтриване
  10. Ани моите адмирации,неустоим е <3,но ще те затрудни ли ако пишеш точен грамаж на продуктите,а не 1/3,1/4 :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обещавам да си взема бележка ;) Когато се придържам към някоя рецепта спазвам пропорциите. Когато е моя обикновено е в мл. и грамажи. Радвам се, че ви е харесал :)

      Изтриване
  11. Здравейте! Мисля да приготвя сладкиша,но имам въпрос - мога ли да използвам млечен шоколад за основата? И по принцип в рецептите проблем ли е натуралният шоколад да бъде заменен с млечен, ще има ли други разлики освен във вкуса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Гери.
      Можете да използвате млечен шоколад, но в такъв случай е редно да намалите количеството захар в основата, а да не стане прекалено сладка. Като цяло натуралният шоколад има доста по-наситен на какао вкус и е за предпочитане в сладкарските рецепти. Желая ви успех :)

      Изтриване
  12. В какъв размер тавичка се пече сладкишът? И кой вариант е по-удачен - в по-малка тавичка и по-високи блатове или обратно? Чудя се ако тавичката е по-голяма дали няма да станат много тънки двата пласта и да се изгуби вкусът и видът на сладкиша ... Благодаря предварително :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, моят сладкиш е печен в тавичка 30:20 см. По-малка тавичка.

      Изтриване