вторник, 21 август 2012 г.

Пай с кайма и бутер тесто

Това ястие го приготвих съвсем случайно :) Готвих мусака с тиквички и както обикновено се получава, когато мъжете пазаруват - или се оказваме с по-малко от необходимите ни продукти или обратното с повече -  в случая съпругът ми взел повечко мляно месо :) С останалото реших да приготвя друго ястие и след кратко ровене из различни рецепти попаднах на идеята да използвам бутер тесто. Резултатът е много бързо за приготвяне и много вкусно блюдо - пай с кайма и бутер тесто. Подправките придават чудесен аромат, а канелата създава усещане за уют и топлота. Чудесна лека и бърза вечеря в делничните дни. Поднесете с кисело мляко за повече свежест и хубава салата.  


Продукти:

400 г мляно месо (200 г свинска и 200 г телешка плешка)
1 глава лук
3 скилидки чесън
зехтин
1/2 ч.л. канела
връзка магданоз
3 с.л. доматен сос
3 яйца
1 ч.ч. настърган кашкавал
50 г настърган пармезан
80 г масло
1 пакет размразено бутер тесто
черен пипер
червен пипер
сол



Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в малко зехтин и вода до омекване. Добавете мляното месо и го разбъркайте. Сипете и доматения сос. Прибавете подправките - канела, черен пипер, червен пипер, сол и накрая свеж магданоз. Когато каймата потъмнее и се сготви я отстранете от котлона. В купа разбийте яйцата и ги смесете с настъргания кашкавал и пармезан. Поръсете с малко сол и черен пипер. 


Добавете яйчената смес в топлата кайма. Разбъркайте добре. 
Разтопете маслото на котлона.
Разтворете бутер тестото на плота. В пакета има две кори. Отворете първата. Обърнете съда, в който ще печете на обратно, върху кората и притиснете. По този начин ще отрежете кръг с точния диаметър. По същия начин отрежете и втората кора. 
Намажете дъното на съда с масло. Сложете една кора на дъното. Намажете я с част от разтопеното масло. Изсипете отгоре месната смес и разнесете равномерно. Покрийте пая с втората кора и леко повдигнете краищата като борд. С помощта на нож разрежете пая на триъгълници и намажете с масло. Печете на 200 градуса 30 минути, докато паят се надигне и придобие златист цвят.


Да ви е сладко!

18 коментара:

  1. Ани, всъщност е станало добре, че си се сдобила с повечко кайма!
    Иначе как щеше да ни предложиш този чудесен пай!
    И... нямам думи за канелата :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, да, мила, в случая всяко зло за добро :)))Паят си заслужава определено!А канелата придава прекрасен вкус. Поздрави

      Изтриване
  2. Ето тук вече ме уцели в десетката:) разкошен пай, Ани! Ще го пробвам непременно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. traiana, да споделиш после отзиви :)

      Изтриване
  3. Страхотна идея! Вкусен пай и красиви и апетитни снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Супер е този пай,Ани,със сигурност!Правих такива тарти,но като кошнички във формата за мъфини,та наистина бутер тестото се комбинира отлично с плънка с кайма!
    Искам едно парченце за обяд,много вкусно изглежда твоят пай!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, бутер тесто и кайма е идеална комбинация, като една голяма баница :))Да ти е сладко!

      Изтриване
  5. Чудесна рецепта ,Ани ! Супер пай както казва и Роси :) ...и за мен това беше първата дума която казах щом отворих блога :) ! Обезателно ще го направя :) !
    Чао и хубава сряда ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много ivana. Надявам се да ви се услади и на вас. Сърдечен поздрав

      Изтриване
  6. Това ще се хареса особено много на синът ми,Ани.Веднага ще го пробвам.Благодаря ти миличка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Йоли, че вкусовете ни съвпадат :) Както винаги всъщност!;)Целувки

      Изтриване
  7. Анонимен6 май 2013 г., 14:33

    Попаднах случайно на тази рецепта, направих си я и много ни хареса! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесал паят. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  8. А отгоре май виждам настърган кашкавал ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, няма кашкавал, просто е добила златист загар коричката. Кашкавала се слага в каймата.

      Изтриване
  9. Няколко пъти го правя дори и за гости, а всички са очаровани.Страхотна рецепта! Благодаря Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата ви е харесала. Да ви е сладко! :)

      Изтриване