неделя, 26 август 2012 г.

Пълнени пънчета тиквичка с кус-кус

Днешното блюдо можете да го поднесете като предястие, гарнитура към месо или дори лека вечеря.


Продукти:

7-8 тиквички
1 глава лук
3 скилидки чесън
2 червени чушки
прясна мащерка
1 голяма ч.ч. кус-кус (аз ползвах звездовиден)
50 гр. масло
150 г сирене Гауда
зехтин
черен пипер
сол

Измийте тиквичките много добре. Нарежете всяка на две пънчета през средата. С помощта на малка лъжичка издълбайте пънчетата по вътрешния контур, без да стигате до самото дъно и ги подредете в тава. 


Не изхвърляйте месестата част. Отделете я в отделен съд и след това я нарежете на ситно. 
Кипнете 1 1/2 голяма ч.ч. вода и добавете кус-куса. Варете докато омекне и поеме цялата вода, след което разбъркайте в него маслото. 
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете на котлона в малко зехтин и вода. Добавете и нарязаната червена чушка на кубчета. Когато омекнат добре добавете вътрешността на тиквичките и разбъркайте добре. Поръсете с черен пипер и сол и овкусете с прясна мащерка. 
Разбъркайте кус-куса с останалата смес. 


Напълнете пънчетата. 


Полейте със струйка зехтин и печете на 200 градуса 45 минути под фолио, след което отстранете фолиото и печете още 15 минути. Накрая поръсете с мащерка и настъргано сирене Гауда и го оставете да се разтопи. 





Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Изглежда много апетитно.Обичам тиквички.Не съм опитвала сиренето Гауда,а виждам че го използваш в доста рецепти.Какво е на вкус -имали много остър аромат?
    Благодаря за рецептата и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нате, за мен сиренето Гауда напомня вкуса на кашкавала, но е една идея по-сладко и плътно. Мисля, че ще ти допадне.

      Изтриване
  2. Ани, ястието изглежда много нежно и деликатно.
    Сиренето Гауда ми е любимо с неговия плътен и леко сладникав вкус. Наталия, задължително опитай.
    С поздрав от кулата за прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусно и приятно предложение, Ани! Това сирене и на мен ми е от любимите. Сърдечни поздрави и много хубави емоции през тази последна августовска седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  4. След тези препоръки няма как да не опитам :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни! Какво предястие, направо ястие:)

    ОтговорИзтриване
  6. Много ми приляга на вкуса това ястие,Ани!Обичам кус-кус и супер вкусно ще да е с него така приготвено!Благодаря за рецептата!Хубави снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви за добрите отзиви момичета:) Ястието е много леко и фино. Спокойно би могло да се поднесе като гарнитура към месо или като лека вечеря. А и едно е сигурно децата ще го обикнат :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много красиви пълнени тиквички. И как всичко е изпипано до най-малкият детайл:) Така красиво подредени и запечени, ммм... прияде ми се:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила Кокона. Красиво поднесената храна събужда сетивата.

      Изтриване
  9. Здравейте, много ми допадна вашата рецепта,изглеждат невероятно вкусни.Бих искала да попитам в тавичката слага ли се допълнително водичка?Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Веселин, не не се слага вода, защото тикчичките сами си пускат при печене. Само поливате със зехтин. Да ви е сладко.

      Изтриване