Днешното блюдо можете да го поднесете като предястие, гарнитура към месо или дори лека вечеря.
Продукти:
7-8 тиквички
1 глава лук
3 скилидки чесън
2 червени чушки
прясна мащерка
1 голяма ч.ч. кус-кус (аз ползвах звездовиден)
50 гр. масло
150 г сирене Гауда
зехтин
черен пипер
сол
Измийте тиквичките много добре. Нарежете всяка на две пънчета през средата. С помощта на малка лъжичка издълбайте пънчетата по вътрешния контур, без да стигате до самото дъно и ги подредете в тава.
Не изхвърляйте месестата част. Отделете я в отделен съд и след това я нарежете на ситно.
Кипнете 1 1/2 голяма ч.ч. вода и добавете кус-куса. Варете докато омекне и поеме цялата вода, след което разбъркайте в него маслото.
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете на котлона в малко зехтин и вода. Добавете и нарязаната червена чушка на кубчета. Когато омекнат добре добавете вътрешността на тиквичките и разбъркайте добре. Поръсете с черен пипер и сол и овкусете с прясна мащерка.
Разбъркайте кус-куса с останалата смес.
Напълнете пънчетата.
Полейте със струйка зехтин и печете на 200 градуса 45 минути под фолио, след което отстранете фолиото и печете още 15 минути. Накрая поръсете с мащерка и настъргано сирене Гауда и го оставете да се разтопи.
Да ви е сладко!
Изглежда много апетитно.Обичам тиквички.Не съм опитвала сиренето Гауда,а виждам че го използваш в доста рецепти.Какво е на вкус -имали много остър аромат?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата и хубав ден!
Нате, за мен сиренето Гауда напомня вкуса на кашкавала, но е една идея по-сладко и плътно. Мисля, че ще ти допадне.
ИзтриванеАни, ястието изглежда много нежно и деликатно.
ОтговорИзтриванеСиренето Гауда ми е любимо с неговия плътен и леко сладникав вкус. Наталия, задължително опитай.
С поздрав от кулата за прекрасна седмица!
Много вкусно и приятно предложение, Ани! Това сирене и на мен ми е от любимите. Сърдечни поздрави и много хубави емоции през тази последна августовска седмица! :)
ОтговорИзтриванеСлед тези препоръки няма как да не опитам :)
ОтговорИзтриванеСтрахотни! Какво предястие, направо ястие:)
ОтговорИзтриванеМного ми приляга на вкуса това ястие,Ани!Обичам кус-кус и супер вкусно ще да е с него така приготвено!Благодаря за рецептата!Хубави снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ви за добрите отзиви момичета:) Ястието е много леко и фино. Спокойно би могло да се поднесе като гарнитура към месо или като лека вечеря. А и едно е сигурно децата ще го обикнат :)
ОтговорИзтриванеМного красиви пълнени тиквички. И как всичко е изпипано до най-малкият детайл:) Така красиво подредени и запечени, ммм... прияде ми се:)
ОтговорИзтриванеМного си мила Кокона. Красиво поднесената храна събужда сетивата.
ИзтриванеЗдравейте, много ми допадна вашата рецепта,изглеждат невероятно вкусни.Бих искала да попитам в тавичката слага ли се допълнително водичка?Благодаря предварително
ОтговорИзтриванеЗдравейте Веселин, не не се слага вода, защото тикчичките сами си пускат при печене. Само поливате със зехтин. Да ви е сладко.
Изтриване