Търсене в този блог

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Филе от лаврак с гарнитура от киноа със спанак, сушени домати и чесън

    Ако и вие като мен обожавате риба и само при мисълта за нея огладнявате, не пропускайте следващите вкусни и специални, рибни рецепти, които ще ви представя до месец Септември. И тъй като рибата и морските продукти са ми слабост, благодаря на Пикадили за предоставената възможност и доверие да експериментирам и да ви вдъхновя да приготвяте риба по лесен и вкусен начин. На рибните щандове в Пикадили ще откриете огромно разнообразие от прясна риба, морски деликатеси и екзотични обитатели. Непременно ги посетете. 
   За днешната рецепта аз филетирах рибата си сама и дори я почистих от кожата, но ако вие се затруднявате се възползвайте от тази услуга в магазина.  Там се предлага безплатно почистване и филетиране на риба. 


   Важно е да се знае, че рибата е суперхрана!
Помага за здравето, развива ума, и ви разкрасява.

   Наскоро бях на конференция за здравословното хранене и там разбрах, че е препоръчително седмично да се ядат до 4 порции риба. Тя е изключително богата на витамини и минерали и е основен източник на омега-3 мастни киселини, които подобряват умствената дейност, паметта и помагат за концентрацията. Консумацията на риба по време на бременност помага за умственото развитие и моторните способности на бебето. Рибата предпазва от редица сериозни болести като рак, депресия, Алцхаймер и артрит. Тя се бори с „лошия” холестерол и предотвратява сърдечните заболявания, както и регулира кръвното налягане. Освен, че е полезна за здравето, тя подмладява кожата, придавайки ѝ блясък.
Научете децата си от малки да обичат и да ядат риба. 

   А сега нека ви разкажа малко повече за днешния морски и океански обитател - Лаврак.


   Съществуват няколко вида лаврак - черноморски, беломорски, гигантски и др.
Обитава екваториалните, но и умерените климатични зони в крайбрежните води. Морската риба е хищник и живее на малки пасажи близо до скалистите брегове (на Черно море, Средиземноморието и Атлантическия океан).

  В естествената си среда лавракът е типичен хищник – с удължено, странично сплеснато сребристо тяло с по-тъмен гръб и бяло коремче. Меките части на гръбните плавници са разделени. Максимален размер достига до 90 см и максимално тегло 12 кг. Рибата има тъмен зеленикав гръб, сребристи страни и бял корем, и тъмно сиво петно на хрилните капаци

   Сочното и нежно месо на лаврака има силен аромат и вкус. Има малко дребни кости и фино стегнато месо, без натрапчив аромат на риба. Обикновено се предлага цял охладен с тегло около 0.400 кг

   Пресният лаврак е деликатес с изискан вкус. Подходящ е за печене на скара, задушаване на пара или в пергамент. Кожата е чудесна за ядене и при печене става много хрупкава. Месото е бедно на мазнини и не се разпада при готвене.

   Да преминем към рецептата за Филе от лаврак с гарнитура от киноа със спанак, сушени домати и чесън.


Продукти:

4 бр. филе от лаврак
черен пипер
сол
зехтин

продукти за киноата:

200 г киноа
1 връзка пресен лук
1 скилидка чесън
100 г мариновани, сушени домати
500 г пресен спанак
1 ч.ч. бяло вино
50 г масло
черен пипер
сол
зехтин

продукти за соса:

1 ч.ч. бяло вино
1 скилидка чесън
200 мл. готварска сметана
връзка пресен копър
черен пипер
сол

1 бр. авокадо
чери домат


Сварете киноата във вода, в съотношение 1:2 вода до готовност. Обикновено отнема около 15-20 минути да поеме водата и да се разпука. Обелете и нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в малко зехтин и вода, до омекване. Добавете нарязани на малки парченца сушени домати и нарязан на ситно пресен спанак. Задушете за няколко минути и добавете сварената киноа. Разбъркайте добре и налейте 1 ч.ч. бяло вино. Когато изври сложете бучка масло и подправете с черен пипер и сол. Гарнитурата ви е готова.
Подправете филетата с черен пипер и сол, намажете ги с малко зехтин и ги изпечете на тиган, като внимателно ги обърнете след 3 минути, за да се изпекат равномерно. Извадете филетата, стиснете скилидка чесън в тигана, без да го миете и налейте 1 ч.ч. бяло вино. Изчакайте да се изпари напълно и налейте сметаната, за да не я пресече. Разбъркайте и подправете с черен пипер, сол и ситно нарязан пресен копър. 
Поднесете рибните филета върху канапе от киноа със спанак, сушени домати и чесън и полейте със соса. Отстрани аранжирайте с кубчета авокадо и чери домат.


Да ви е сладко!

Източник: Пикадили


9 коментара:

  1. Ани,
    рибата и морските деликатеси в Пикадили са с перфектно качество, възползвала съм се от услугата, която предлагат за почистване на риба.Много е удобно, особено когато рибите са големи и са с твърди люспи, какъвто е шарана.А в Пикадили има шарани от развъдник.
    Баща ми е голям почитател на рибата, познава всички риби, ловец и риболовец е.Така, че твоята рецепта със сигурност ще му хареса.Гарнитурата също е интересна и надявам се много вкусна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ели,
      така е, и аз намирам тази услуга за много удобна. Аз за съжаление го разбрах късно и сама си филетирах рибите. Интересното е, че аз за първи път виждам по-екзотични риби от типа на Фагри, риба меч, и др., и се радвам, че вече и на нашия пазар има достъп до тях. Много се радвам, че рецептата ти харесва, надявам се и татко ти да я одобри :) Поздрави

      Изтриване
  2. Страхотно предложение, Ани - много елегантно и красиво поднесено!! Синът ми със сигурност ще оцени филето, а на мен гарнитурата от киноа страааашно ми хареса :)
    Поздрави и усмихнат петък!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мина. Комбинацията е страхотна. Леко, лятно и много вкусно съчетание. Приятен уикенд.

      Изтриване
  3. Чудесна рекламна публикация :D Дано поне Ви плащат в пари, а не в килограм риба :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте г-н/г-жа Анонимен. Тъй като виждам, че сте интелигентен човек, реших да ви отговоря, за да задоволя любопитството Ви.
      Ако се вълнувате от кулинария и активно четете български и международни кулинарни блогове, то вероятно сте забелязали, че на запад всички, достатъчно добри и, радващи се на добра популярност блогове, си партнират успешно с много и различни брандове от кулинарния сектор и не само. Това е съвсем естествен процес, предвид новите технологии и все повече набиращата популярност интернет реклама. Разликата с обикновените сайтове и другите медии, обаче, идва от факта, че блоговете имат избора лично да подбират брандовете, с които да се асоциират, както и имат свободата да изкажат личното си мнение по отношение на продукта, след като го опитат, тъй като ценят качествената си аудитория и не биха искали да я подведат.
      Подобен вид партньорства се считат за много престижни и те допълнително покачват посещаемостта на блоговете. Разбира се в България на тези процеси все още се гледа пренебрежително (което е видно от Вашия коментар) и с насмешка.
      Лично аз се гордея с това, което с много усърден и последователен труд съм постигнала с Вкуснотека, през последните 5 години, за да заслужи вниманието на брандове като Пикадили, Philips, Дар от Боговете, Винпром Карнобат, Крина, Lunchbox, Ariel и много други, с които съм имала удоволствието да си партнирам и смятам, че е въпрос на време мисленето и в България да се разчупи и да погледнем извън стандартните ни рамки.
      В допълнение искам да отбележа, че Вие влизате тук, за да откриете вкусни кулинарни идеи, както и някои улеснения, съвети и идеи. Заставам лично с името си зад всяка една рецепта, изказано мнение, текст и авторска снимка, защото всичко е създадено от мен и нито един текст не се редактира от външна страна.
      Надявам се, че вече всичко ви се изясни и ме разбирате правилно.
      Поздрави и ви пожелавам успехи!

      Изтриване
  4. Ани, благодаря! Тази вечер беше посветена на твоите рецепти:) Филето не беше от лаврак, а от бяла замразена риба и пак стана прекрасно. Добаих самоо Том Ям, за лтичко:) И приготвих и сладкиша с череши. мммммм

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Диана! Страшно ме зарадвахте! :) Имали сте чудно угощение :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Страхотна, уникална рецепта!!!

    ОтговорИзтриване